Omgevingsvergunningen
Sinds 1 januari 2018 vervangt en verenigt de omgevingsvergunning de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelingsvergunning en de milieuvergunning.
Voor bepaalde handelingen is dus een omgevingsvergunning nodig. Deze kan betrekking hebben op stedenbouwkundige handelingen, het verkavelen van gronden, de exploitatie van als hinderlijk ingedeelde inrichtingen, kleinhandelsvestigingen en vegetatiewijzigingen.
Wij zorgen onder andere voor:
- Voorbesprekingen met de overheid en projectvergaderingen
- Voorbereiding van de vergunningsaanvraag (bv. opmaak van de juridisch/stedenbouwkundige nota bij de aanvraag)
- Juridisch advies over de vergunningsplichten en de mogelijkheden om een vergunning te kunnen verkrijgen (beoordelingsgronden, afwijkingsmogelijkheden, zonevreemdheid, …).
- Opmaak of weerlegging van bezwaarschriften
- Beroepen tegen omgevingsvergunningen: zowel administratieve beroepen (bij de deputatie) als beroepen tot schorsing en/of vernietiging bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en Raad van State
Neem contact met ons op
Ruimtelijke planning
De ruimtelijke ordening wordt bijvoorbeeld geregeld in structuurplannen, beleidsplannen en ruimtelijke uitvoeringsplannen. Deze hebben elk een specifieke rechtskracht en werken rechtstreeks of onrechtstreeks door in de vergunningverlening.
Wij begeleiden u op volgende vlakken:
- Juridische screening van de ontwerpplannen
- De opmaak of weerlegging van bezwaren tegen deze plannen
- Procedure bij de Raad van State tegen de definitieve plannen
Neem contact met ons op
Stedenbouwkundige verordeningen
Heel wat stedenbouwkundige voorschriften zijn opgenomen in stedenbouwkundige verordeningen. Deze worden opgemaakt op drie niveaus: het niveau van de gemeente, de provincie en het gewest. Vergunningsaanvragen worden ook aan deze voorschriften getoetst.
Wij begeleiden u op volgende vlakken:
- Juridische screening van de verordeningen
- De opmaak of weerlegging van bezwaren tegen deze verordeningen
- Procedure bij de Raad van State tegen de verordening
Planschade en planbaten
Als gevolg van de inwerkingtreding van nieuwe bestemmingsplannen (=ruimtelijke uitvoeringsplannen) kunnen de bouwmogelijkheden beperkt ofwel uitgebreid worden. In het ene geval kan mogelijk planschade bekomen worden. In het andere geval moeten mogelijk planbaten betaald worden.
Er zijn heel wat procedurele valkuilen en wettelijke beperkingen op het recht om planschade te bekomen. Ook over de betaling van planbaten bestaan heel wat juridische betwistingen. Laat u door ons adviseren en begeleiden doorheen de juridische procedures.
Neem contact met ons op
Onteigening
Onteigening houdt in dat de overheid, in de gevallen bij de wet bepaald en volgens de wettelijk voorgeschreven procedure, iemand uit zijn eigendom kan ontzetten. Dit is slechts mogelijk na het betalen van een billijke schadevergoeding. Ook bij het realiseren van bepaalde bestemmingsplannen kan de overheid tot onteigening overgaan.
Wij kunnen u op volgende vlakken begeleiden:
- Voorbereiding van de onteigeningsplannen en juridische screening
- Opmaak of weerlegging van bezwaren tegen het onteigeningsplan
- Procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en Raad van State
- Procedure bij de burgerlijke rechter in onteigening
- Onderhandelingen bij onteigening/of vernietiging bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en Raad van State
Neem contact met ons op
Verkooprechten
In bepaalde gevallen voorziet de overheid in voorkooprechten. Dit betekent dat bij de verkoop het onroerend goed eerst moet aangeboden worden aan de betrokken overheid. Zij kan in voorkomend geval in de plaats van de koper het goed aankopen aan de tussen de oorspronkelijke verkoper en koper overeengekomen prijs.
Er ontstaan vaak betwistingen over de wettelijkheid van het ingeroepen voorkooprecht of over de al dan niet correcte uitoefening van het voorkooprecht. In bepaalde gevallen kan het voorkooprecht buiten toepassing gelaten worden of kan de uitoefening hiervan onwettig verklaard worden zodat de oorspronkelijke koper het goed toch nog kan aankopen.
Onze gespecialiseerde advocaten begeleiden u in dit soort procedures.
Neem contact met ons op
Handhaving
De handhaving rondt het omgevingsrecht af. Handhaving omvat heel wat verschillende aspecten. Er is preventieve handhaving mogelijk in de vorm van bijvoorbeeld een stakingsbevel. Er is repressieve handhaving mogelijk in de vorm van een vordering tot herstel. Er is strafrechtelijke handhaving mogelijk in de vorm van een vervolging voor een stedenbouwkundig misdrijf of een milieumisdrijf, waarbij in voorkomend geval strafsancties worden opgelegd en/of herstelmaatregelen bevolen worden. Er is ook burgerrechtelijke handhaving mogelijk via een dagvaarding voor de burgerlijke rechter waarbij door de overheid herstelmaatregelen worden gevorderd. Er is ook bestuurlijke handhaving mogelijk in de vorm van administratieve geldboetes en/of administratieve herstelmaatregelen. In bepaalde gevallen moet nog voorafgaandelijk advies gevraagd worden aan de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering. Er wordt ook gesproken over privaatrechtelijke handhaving wanneer niet de overheid maar wel burgers of ondernemingen een vordering tot herstel (afbraak) instellen.
Onze dienstverlening strekt zich zo uit tot:
- Het opmaken van herstelvorderingen
- Opmaak van nota’s in de procedure voor de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering
- Begeleiding in de procedures bij de strafrechter, burgerlijke rechter, milieustakingsrechter, milieuhandhavingscollege, Raad van State…
- Begeleiding in bemiddelingsprocedures
- Begeleiding bij minnelijke schikkingen
- Onderzoek naar regularisatiemogelijkheden
- Advies rond verjaring/of vernietiging bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en Raad van State
Neem contact met ons op
Sectorale thema’s
Forum advocaten heeft heel wat expertise op het vlak van de relaties tussen ruimtelijke ordening/stedenbouw enerzijds en de (invloed van) de diverse sectoren (onroerend erfgoed, milieu, natuur, water, …) anderzijds.
Wij kunnen u bijvoorbeeld bij volgende thema’s begeleiden:
- Milieueffectrapportage voor plannen, programma’s of projecten
- Procedures in verband met de bescherming als landschap, als monument of als dorpsgezicht.
- Passende beoordeling (Natura 2000 en de speciale beschermingszones)
- VEN (Vlaams Ecologisch Netwerk) en IVON (Integraal verwevings- en ondersteunend netwerk)
- Bescherming van natuur en bos
- Waterproblematiek (watertoets, watergevoelige gebieden, …)
- Problemen i.v.m. lawaai- en geurhinder (discotheken, cafés, varkenskwekerijen, …)
- Bodemproblematiek en grondverzet
- Problematiek van Afval(water), water, mest, …
- Fiscale aspecten van het milieurecht: heffing ter bestrijding van de verkrotting en de leegstand, waterheffing, …
- …
Neem contact met ons op
Rechtsbescherming rond omgevingsrecht
Een belangrijk aandachtspunt is de rechtsbescherming in de relatie tussen de overheid enerzijds en ondernemingen en particulieren anderzijds. De rechtsbescherming valt uiteen in twee grote luiken: een preventief luik (vermijden dat er geschillen ontstaan) en een repressief luik (beslechting van geschillen die ontstaan zijn).
Rond preventieve rechtsbescherming hebben wij heel wat expertise op het vlak van:
- Openbaarheid van bestuur (opvragen van bepaalde bestuursdocumenten)
- Motivering van bestuurshandelingen (opmaak van bestuursbeslissingen of screening van gebreken in de motivering)
- Inspraak (tijdens openbaar onderzoek, opmaak en weerlegging van bezwaren)
- Beroep op de ombudsman
- Klachtenbehandeling bij het bestuur
Rond
repressieve rechtsbescherming begeleiden wij u op volgende vlakken:
- Bestuurlijke beroepen: administratief beroep bij de Deputatie, de Minister, …
- Jurisdictionele beroepen tot schorsing (al dan niet bij uiterst dringende noodzakelijkheid) en/of vernietiging bij de administratieve rechtscolleges (Raad voor Vergunningsbetwistingen, Milieuhandhavingscollege) en de Raad van State
- Jurisdictionele procedures bij de strafrechter (bv. rond stedenbouwkundige misdrijven of milieumisdrijven), de burgerlijke rechter (bv. rond planbaten en planschade, onteigeningen, burgerlijke herstelvorderingen, milieustakingsvorderingen…), zowel procedures op eenzijdig verzoekschrift, in kort geding of ten gronde.
Neem contact met ons op