11 december 2024

Tips & tricks inzake vertrouwelijkheidclausules

Vertrouwelijkheidsclausules komen voor in allerlei soorten contracten (bv. dadingen, commerciële samenwerkingsovereenkomsten,…) en geven vaak aanleiding tot discussie: wat wordt er als vertrouwelijk beschouwd, wat is de duurtijd van deze verbintenis, is er een sanctie gekoppeld aan de schending van de vertrouwelijkheid, etc. In deze blog geven we enkele tips & tricks om uw vertrouwelijkheidsclausule zo nuttig mogelijk te maken.

Doel

Een vertrouwelijkheidsclausule heeft tot doel om één of meer partijen bij een overeenkomst te verbieden om bepaalde informatie te delen met derden. Vaak gaat het om bedrijfsgeheimen of gevoelige informatie waarvan men liever niet heeft dat deze publiek wordt.

Zo zal een projectontwikkelaar in een dading met buurtbewoners die zijn vergunningen aanvechten een vertrouwelijkheidsclausule willen opnemen, zodat derden niet te weten komen welke tegemoetkomingen hij heeft gedaan in ruil voor de afstand van de beroepsprocedures die de buurtbewoners hebben aangespannen tegen zijn beoogde project.

Voor de bescherming van bedrijfsgeheimen zijn vertrouwelijkheidsclausules en -overeenkomsten (de zogenaamde non-disclosure agreements of NDA’s) bovendien cruciaal geworden. Om beroep te kunnen doen op de wettelijke bescherming van bedrijfsgeheimen, is het immers aangewezen dat u kan aantonen dat u maatregelen heeft getroffen om uw bedrijfsgeheimen te beschermen. Het opnemen van een vertrouwelijkheidsclausule in uw contracten kan zo’n maatregel zijn.

Ook in het kader van de verwerking van persoonsgegevens kunnen vertrouwelijkheidsclausules nuttig zijn.

Veelal zullen zulke vertrouwelijkheidsclausules vooral bedoeld zijn ten voordele van één partij. Niettemin kunnen vertrouwelijkheidsclausules zowel eenzijdig als wederkerig zijn. In het laatste geval, kan elke partij een eventuele schending van de vertrouwelijkheidsclausule door de andere partij inroepen.

 

Omvang

Het is uiteraard van groot belang om goed te omschrijven wat als vertrouwelijke informatie wordt beschouwd. Men kan er daarbij voor kiezen om de vertrouwelijke informatie zeer gedetailleerd te omschrijven (bv. wanneer men specifieke bedrijfsgeheimen wil beschermen) of in meer abstracte termen (wanneer men een grotere hoeveelheid aan informatie onder het toepassingsgebied van de clausule wil brengen).

Daarnaast zal er daarbij gebruik worden gemaakt van een niet-exhaustieve lijst van zaken die als vertrouwelijk worden beschouwd of wordt informatie daarentegen slechts als vertrouwelijk beschouwd wanneer dit uitdrukkelijk op het desbetreffende document wordt vermeld of bij de mededeling ervan.

Partijen zullen ook vaak uitzonderingen willen opnemen. Het gaat dan om informatie die partijen uitdrukkelijk als niet-vertrouwelijk beschouwen (bv. informatie die al voor contractsluiting door één van de partijen gekend was of informatie die publiek bekend is).

Het werken met uitzonderingen kan bovendien nuttig zijn in het kader van de bewijslast. Zo kunnen partijen stipuleren dat een partij die zich beroept op een uitzonderingsgeval, daarvan het bewijs moet leveren.

Voorts kan het nuttig zijn om aan te geven waarvoor de vertrouwelijke informatie mag worden gebruikt en hoe deze mag worden verwerkt (bv. een verbod om deze informatie op te slaan op een eigen laptop).

 

Eigendomsrechten op de vertrouwelijke informatie

Naargelang het geval, kan het aangewezen zijn om te vermelden welke partij eigenaar is van de vertrouwelijke informatie. Daarbij kan tevens worden gespecificeerd dat eventuele kopijen van de vertrouwelijke informatie bij beëindiging van het contract op eerste verzoek aan de eigenaar van de vertrouwelijke informatie moeten worden bezorgd of moeten worden vernietigd.

 

Duur

Verder is het van belang om goed na te denken over het temporele toepassingsgebied van het vertrouwelijkheidsbeding. In het kader van een samenwerking zal het bijvoorbeeld belangrijk zijn om de vertrouwelijkheid niet enkel tijdens, maar ook na de samenwerking nog enige tijd te laten doorwerken.

Eventueel kan daarbij een onderscheid worden gemaakt naargelang de omstandigheden die hebben geleid tot de beëindiging van de samenwerking (uitvoering van de overeenkomst, ontbinding, nietigheid, opzegging,…).

Wanneer de vertrouwelijkheidsclausule ook doorwerkt na beëindiging van de overeenkomst, spreekt men van een postcontractuele verbintenis. Zulke verbintenissen worden in principe niet beïnvloed door de beëindiging van het contract en zullen dus blijven doorwerken gedurende de door partijen overeengekomen termijn of, bij gebreke daarvan, gedurende een redelijke termijn.

Let wel, als in de vertrouwelijkheidsclausule niet is bepaald hoe lang deze clausule blijft doorwerken, zullen de verbintenissen onder deze clausule van onbepaalde duur zijn. Dit heeft tot gevolg dat zij te allen tijde kunnen worden opgezegd mits inachtneming van een redelijke opzegtermijn. Vaak is het dan ook aangewezen om de vertrouwelijkheidsclausule te beperken tot een welbepaalde duur.

Sanctie

Tot slot kunnen partijen ook een sanctie opnemen in geval van schending van de vertrouwelijkheidsclausule. In dat geval zal er doorgaans een forfaitaire schadevergoeding worden opgenomen dewelke bepaald welke vergoeding verschuldigd is per inbreuk op het vertrouwelijkheidsbeding. Een dergelijke sanctie biedt het voordeel dat de benadeelde partij zijn schade niet concreet zal moeten aantonen (doch met de mogelijkheid om een hogere vergoeding te eisen indien de werkelijke schade hoger ligt dan het forfaitaire bedrag). Daarbij dient dan wel rekening te worden gehouden met de wetgeving inzake schadebedingen.

Kortom, een goed vertrouwelijkheidsbeding omvat vele aspecten. Wil u uw vertrouwelijkheidsbeding optimaliseren of wenst u een advies omtrent uw huidige clausules? Neem dan zeker contact op met onze specialisten inzake contracten en verbintenissen, zodat wij u op maat kunnen bijstaan.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht