29 november 2021

Categorieën: Vennootschapsrecht

Dien ik nog een NDA te sluiten in het licht van de wet op de bescherming inzake bedrijfsgeheimen?

De wet inzake bescherming van bedrijfsgeheimen is in 2018 in werking getreden en beschermt niet-openbaar gemaakte informatie tegen illegale verspreiding. Voorheen kon deze informatie enkel afdoende beschermd worden door het sluiten van een geheimhoudingsovereenkomst (non disclosure agreement) (“NDA”). De nieuwe wet mag dan wel innovatief zijn, maar toch blijft het sluiten van een NDA ook onder deze wet van belang.

De wet betreffende de bescherming van bedrijfsgeheimen

Op 30 juli 2018 is de wet betreffende de bescherming van bedrijfsgeheimen in werking getreden. Deze wet beschermt de illegale openbaarmaking van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsgeheimen.  De wet is terug te vinden in boek XI van het wetboek van economisch recht (WER) (hierna “Bedrijfsgeheimenwet”).

Niet alle informatie wordt gekwalificeerd als een bedrijfsgeheim. Om zich op de Bedrijfsgeheimenwet te kunnen beroepen moet er in de eerste plaats sprake zijn van een ‘bedrijfsgeheim’. Om te kunnen spreken van een bedrijfsgeheim, moet deze informatie voldoen aan 3 voorwaarden:

  • het moet geheim zijn: de informatie is dus niet algemeen bekend of gemakkelijk toegankelijk;
  • het moet handelswaarde hebben; en
  • er werden redelijke maatregelen genomen om het bedrijfsgeheim vertrouwelijk te houden.

Wat als een redelijke maatregel wordt beschouwd, wordt steeds in concreto beoordeeld. Enkele voorbeelden van redelijke maatregelen:

  • Organisatorische beveiligingsmaatregelen zodat enkel sleutelfiguren binnen de onderneming toegang hebben tot bepaalde bedrijfsgeheimen;
  • Juridische beveiligingsmaatregelen zoals het opnemen van een geheimhoudingsclausule in de overeenkomst;
  • Digitale beveiligingsmaatregelen zoals encryptie van de informatie;

De Bedrijfsgeheimenwet is innovatief op het gebied van de afdwingbaarheid. Indien een partij een inbreuk pleegt op de wet en dus overgaat tot de illegale verspreiding van een bedrijfsgeheim, dan kan de andere partij de rechter verzoeken om volgende maatregelen te nemen:

  • Staking van de handeling (gebruik van het bedrijfsgeheim);
  • De openbaarmaking van het bedrijfsgeheim verbieden;
  • De productie van inbreukmakende goederen laten staken;
  • Inbreukmakende producten laten terugroepen of laten vernietigen;
  • Beslag leggen bij de inbreukmakende partij;
  • Het eisen van een schadevergoeding;

Deze actiemiddelen zijn bijzonder effectief ter bescherming van bedrijfsgeheimen.

Een NDA blijft relevant

Indien tussen beide partijen een NDA werd gesloten, zal het eenvoudiger zijn om bij de rechter aan te tonen dat er sprake is van een bedrijfsgeheim conform de Bedrijfsgeheimenwet. Door het sluiten van een NDA tonen partijen immers aan dat zij redelijke maatregelen hebben genomen ter bescherming van het bedrijfsgeheim. Daarnaast tonen partijen makkelijker het illegale gebruik of de openbaarmaking aan van de informatie, aangezien het gebruik ervan een inbreuk vormt op de gesloten NDA.

Een NDA afsluiten is dus een must om bedrijfsgeheimen effectief te beschermen.

Een NDA kan een afzonderlijk contract zijn of deel uitmaken van een andere overeenkomst (bijvoorbeeld een consultancy-overeenkomst).

Wat dient in een NDA te worden opgenomen?

In een NDA kan onder meer het volgende worden opgenomen:

  • De doelstelling waarvoor vrijgegeven informatie (niet) mag worden gebruikt;
  • De manier waarop informatie ter beschikking zal worden gesteld;
  • Personen die toegang kunnen/mogen hebben tot vrijgegeven informatie;
  • De voorwaarden waaronder informatie met derden kan worden gedeeld;
  • De verplichting tot teruggave/vernietiging van documenten bij beëindiging van de relatie of het doel waarvoor de NDA werd gesloten;
  • De duur van de vertrouwelijkheid;
  • Sancties bij inbreuk (waaronder een forfaitaire schadevergoeding).

De duur van een NDA in het licht van de bescherming van bedrijfsgeheimen

Hoe lang geldt de vertrouwelijkheidsverbintenis van de ontvanger van de informatie?

De keuze omtrent de duur van deze verbintenis is vrij te bepalen door de partijen.

Indien zij niets bepalen wordt de verplichting geacht te zijn aangegaan voor onbepaalde duur. Het nadeel hiervan is dat dergelijke verbintenissen kunnen opgezegd worden zodat de verbintenis komt te vervallen.

Het is dan ook aan te bevelen om een bepaalde duur te bepalen. Gebruikelijk is een termijn van drie tot vijf jaar, maar langer is ook mogelijk. Te lange termijnen kunnen dan weer als onredelijk worden beschouwd.

Partijen zijn dus vrij een termijn af te spreken gedurende dewelke deze informatie vertrouwelijk dient te blijven. Hoelang deze termijn redelijkerwijze mag bedragen hangt af van verschillende factoren zoals de aard van de informatie, de relevantie van de informatie, en de actualiteit van de informatie.

In de Bedrijfsgeheimenwet wordt geen duur bepaald van een vertrouwelijkheidsverbintenis, zodat dit best contractueel geregeld wordt tussen de partijen.  

Wel zijn er regels inzake de verjaring. Zo bepaalt de wet dat vorderingen die betrekking hebben op bedrijfsgeheimen na verloop van vijf jaar verjaren. Deze termijn begint te lopen vanaf de dag die volgt op de dag waarop de eiser kennis heeft van de gedraging en het feit dat deze gedraging een onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van een bedrijfsgeheim vormt én kennis heeft van de identiteit van de inbreukmaker. In ieder geval verjaart de vordering door verloop van twintig jaar vanaf de dag volgend op die waarop het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken zich heeft voorgedaan. Niets staat eraan in de weg dat in de NDA afwijkende termijnen worden overeengekomen.

Heeft u vragen omtrent bedrijfsgeheimen en vertrouwelijkheidsovereenkomsten? Neem dan zeker contact op met onze specialisten ondernemingsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het ondernemingsrecht kan u bij ons terecht.

Frederic Rosiers en Justine Heureux

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht