8 oktober 2024

De ambities van het Vlaams Regeerakkoord voor de private huurmarkt

Met het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 stelt de Vlaamse Regering samen te gaan voor een welvarend en warm Vlaanderen om zo van Vlaanderen een nog betere plek te maken om te wonen, te werken en te leven. Dit gaat natuurlijk gepaard met uitdagingen maar ook met ambities die betrekking hebben op de private huurmarkt.

Welke acties ambieert de Vlaamse Regering om een kwalitatieve en betaalbare private huurmarkt te stimuleren?

Verdere uitrol budgethuur

Een eerste actie van de Vlaamse Regering bestaat in het verder uitrollen van het systeem van budgethuur, ook wel gekend als geconventioneerde huur. Via het systeem van budgethuur kunnen huurders die aan bepaalde voorwaarden voldoen een woning op de private huurmarkt huren tegen een lagere huurprijs.

Extra aanbodcreatie van dergelijke geconventioneerde huurwoningen zal een prijsdrukkend effect hebben op de globale huurmarkt. De Vlaamse Regering zal met de federale overheid rond tafel gaan zitten om een verlaagd BTW-tarief voor geconventioneerde huurwoningen te bekomen om zo het aanbod van dergelijke woningen op de private huurmarkt te stimuleren.

Overleg met verhuurdersorganisaties

Om ervoor te zorgen dat ook kleine verhuurders, de huurmarkt bestaat immers voornamelijk uit particuliere verhuurders, op voor hun betaalbare wijze voor huurders kwalitatieve huurwoningen kunnen blijven aanbieden, zal de Vlaamse Regering in overleg treden met verhuurdersorganisaties om bezorgdheden dienaangaande weg te nemen.

Versterking van het gebruik van het conformiteitsattest

Het conformiteitsattest is niet nieuw. Over de krachtlijnen van de conformiteit informeerden wij u reeds in een eerder blogbericht.  Het verplicht conformiteitsattest wordt nu al gefaseerd ingevoerd in veel gemeenten.

De Vlaamse Regering wil op termijn naar een veralgemeend gebruik van het conformiteitsattest over heel Vlaanderen. Om dit te bewerkstelligen zal zij lokale besturen gaan ondersteunen in de gefaseerde invoering van het conformiteitsattest alsook de handhaving die ermee gepaard gaat.

Indexatieverbod vanaf 2028

In een eerder blogbericht en een opvolgende update informeerden wij u reeds over de door de vorige Vlaamse Regering ingevoerde tijdelijke indexatiestop voor huurwoningen met een slechte energiescore.

De nieuwe Vlaamse Regering zal nu ook voorzien in een indexatieverbod vanaf 2028 voor huurwoningen die de vooropgestelde normen niet halen. De huurprijs van huurwoningen met de slechtste scores zal vanaf 2028 niet meer geïndexeerd mogen worden.

Brandveiligheid

In samenwerking met de brandweer zal de Vlaamse Regering verder werken aan de brandveiligheid van huurwoningen door in te zetten op gecentraliseerde en uniforme informatieverzameling en -deling. Het doel is om gerichter in te zetten op sensibiliseren en preventie met betrekking tot brandveiligheid en CO-vergiftiging.

Vlaams systeem voor registratie van huurcontracten

Het registreren van huurovereenkomsten is reeds verplicht en dient thans te gebeuren bij de federale overheid.

De Vlaamse Regering wil nu inzetten op een Vlaams registratiesysteem wat zou moeten bijdragen aan meer controle op regionaal niveau van de woningkwaliteit maar ook de snellere en bredere toekenning van huurpremies en vermindering van onroerende voorheffing (voor huurders die daar recht op zouden hebben).

Om te vermijden dat verhuurders hun huurovereenkomsten nu tweemaal, zowel op federaal als Vlaams niveau, zouden moeten gaan registeren, zal de Vlaamse Regering in eerste instantie in overleg treden met de federale overheid om dubbele registraties te vermijden.

Verplichte vermelding individuele kenmerken verblijfsdocument

Het Vlaams Woninghuurdecreet zal aangepast worden zodat het voortaan ook verplicht wordt om de individuele kenmerken van een verblijfsdocument te vermelden bij het afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst.

Preventie van uithuiszettingen en Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen

De Vlaamse Regering zal inzetten op de preventie van uithuiszettingen en zal informatie vergaren met betrekking tot het aantal vorderingen tot uithuiszettingen en effectieve uithuiszettingen om zo het effect van preventiemaatregelen te maximaliseren.

Eén van de reeds bestaande maatregelen is het Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen. In geval van huurachterstand kunnen huurder en/of verhuurder naar het OCMW stappen om daar een begeleidingsovereenkomst te sluiten. Het OCMW zal de huurder helpen de achterstallige huur aan te zuiveren al dan niet met behulp van het Fonds teneinde zo een uithuiszetting te vermijden.

De Vlaamse Regering zal het gebruik van dit Fons verder aanmoedigen.

Huurwaarborglening

De huurwaarborg lening is een reeds bestaand instrument waarover u meer kan lezen in een eerder blogbericht van ons.

De Vlaamse Regering wil de toegang tot de huurwaarborglening vergemakkelijken door de terugbetalingstermijn te verlengen van 24 maanden naar 36 maanden met de mogelijkheid om in uitzonderlijke gevallen deze termijn nog verder te verlengen.

Aanbodcreatie betaalbare studentenkoten

Net zoals voor betaalbare huurwoningen op de private huurmarkt heeft de Vlaamse Regering de ambitie om ook de aanbodcreatie van betaalbare studentenkoten te stimuleren. Hiervoor zal zij nauw samenwerken met universiteiten en hoge scholen.

Voor al uw vragen met betrekking tot huur, kan u terecht bij onze specialisten huurrecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht