16 april 2025

De kamer voor minnelijke schikking (KMS) in het kader van arbeidsrechtelijke geschillen

Sinds 1 september 2025 zijn er kamers voor minnelijke schikking (KMS) ingericht bij de arbeidsrechtbanken. In deze blog leest u wat dit precies inhoudt en wat werkgevers, werknemers en hun vertegenwoordigers mogen verwachten bij een procedure voor deze kamers.

1. Wat is een KMS?

De Wet van 19 december 2023 betreffende diverse bepalingen in burgerlijke en gerechtelijke zaken (verder: KMS-wet) voegt het juridisch kader in voor de oprichting van kamers voor minnelijke schikking (verder: KMS) bij de arbeidsrechtbanken, maar ook bij de andere burgerlijke rechtbanken.

De wet beoogt hiermee om partijen, die zich in een conflict bevinden, aan te sporen om het conflict op te lossen aan de hand van bemiddeling. De KMS heeft als taak om de partijen op een laagdrempelige wijze te laten bemiddelen en zo het conflict op te lossen, aangezien zo’n buitengerechtelijke geschillenafhandeling heel wat voordelen met zich meebrengt. Het is namelijk een snelle, efficiënte en goedkope manier om geschillen op te lossen. Ondanks de vele voordelen van buitengerechtelijke geschillenregelingen werd er in het verleden toch nog te weinig ingezet op deze vormen van geschillenafhandeling. Dit was wellicht te wijten aan welbepaalde praktische problemen die erbij rezen (o.a. terughoudendheid van magistraten, dan wel de nood van partijen om een afdwingbare eindbeslissing te bekomen die wordt uitgesproken door een onafhankelijke derde). Vandaar dat de invoering van de KMS dus een stap in de goede richting was: de richting naar meer buitengerechtelijke geschillenoplossingen.

Het inzetten van bemiddeling is echter niet zo nieuw en zeker niet wat betreft arbeidsrechtelijke zaken. De arbeidsrechtbanken, zoals we die kennen in hun huidige vorm, danken hun bestaan immers aan de werkrechtersraden. Deze raden werden opgericht op vraag van de werkgeversvertegenwoordigers om sociale conflicten op een snelle en efficiënte wijze op te lossen.

Bovendien is het ook zo dat vandaag de dag elk debat voor een arbeidsrechtbank verplicht voorafgegaan moet worden door een poging tot minnelijke schikking. Deze verplichting werd zelfs wettelijk verankerd in artikel 734 van het Gerechtelijk Wetboek. In de praktijk zien we dan ook dat partijen, voor het instellen van een gerechtelijke procedure, vaak reeds vooraf trachten om een dading te sluiten. Zij kunnen zich hierbij laten bijstaan door hun raadsmannen die de onderhandelingen sturen.

Wanneer partijen er onderling niet uitraken, dan kan het ook bevorderlijk zijn om tot een oplossing te komen door het geschil voor te leggen aan een onafhankelijke derde. Deze onafhankelijke derde zal de partijen helpen om een gemeenschappelijke basis te vinden die het mogelijk maakt om autonoom een juridisch het conflict op te lossen. Dit kan dan een bemiddelaar zijn, dan wel de magistraten die de kamer voor minnelijke schikking voorzitten.

2. De KMS binnen de arbeidsrechtbanken

De KMS binnen de arbeidsrechtbanken tracht partijen te verzoenen in conflicten met betrekking tot arbeidsbetrekkingen. Het gaat dus over geschillen tussen werknemers en werkgevers (en meer specifiek dus arbeiderscontracten en bediendencontracten). De KMS komt niet tussen als bemiddelingsorgaan in geschillen in verband met uitkeringen, noch geschillen in verband met arbeidsongevallen en beroepsziekten.

De KMS bestaat uit drie magistraten, waardoor de samenstelling gelijkaardig is aan de samenstelling van de arbeidsrechtbank:  een voorzitter (rechter in de arbeidsrechtbank) en twee rechters in sociale zaken (waarvan de ene is benoemd als werkgever en de andere als werknemer). De magistraten hebben ook een gespecialiseerde opleiding genoten inzake verzoening en bemiddeling, waardoor zij over de nodige vaardigheden beschikken om de bemiddeling tot een goed einde te brengen.

Hoewel de samenstelling van de zetel lijkt op die van de arbeidsrechtbank zelf, is er toch een groot verschil aangezien de KMS inzet op bemiddeling. In dit kader moet eraan herinnerd worden dat een procedure voor de KMS niet afgedwongen kan worden. Beide partijen moeten vrijwillig willen meewerken aan de bemiddeling om ze te doen slagen. Dit vereist op zijn beurt dan ook dat partijen in persoon aanwezig zijn, al dan niet met bijstand van een raadsman of een vertegenwoordiger. Om de partijen de ruimte te geven om in alle vrijheid te spreken, zonder het risico dat bepaalde informatie aan het bredere publiek wordt verspreid, vinden de zittingen plaats in raadkamer. Alles wat aldus wordt gezegd of geschreven in de loop van en ten behoeve van de zitting is dus vertrouwelijk. Dit maakt ook dat de rechter zich verplicht moet terugtrekken en later aldus niet ten gronde mag zetelen, wanneer er gedurende de procedure voor de KMS geen akkoord werd bereikt tussen de partijen en vervolgens een gerechtelijke procedure ten gronde wordt opgestart.

3. Het verloop van de zitting voor de KMS

Een zaak kan bij de KMS aanhangig worden gemaakt, ongeacht of er reeds een procedure aanhangig is bij de arbeidsrechtbank.

Wanneer er nog geen procedure aanhangig werd gemaakt, of wanneer er reeds een procedure aanhangig is maar er nog geen zitting heeft plaatsgevonden, kan elke partij het dossier nog aanhangig maken bij de KMS met een eenvoudig verzoek tot verzoening. Er worden geen formaliteiten, noch vormvereisten opgelegd waaraan dit verzoek dient te voldoen. Partijen kunnen dit dus zeer laagdrempelig activeren door zich aan te melden bij de griffie, die hen dan zal helpen om het desbetreffende verzoek te doen. Sommige rechtbanken (o.a. de arbeidsrechtbank Antwerpen) stellen wel een modelformulier ter beschikking dat de partijen kan helpen om hun verzoek ook schriftelijk te doen.

Wanneer er wel reeds een procedure aanhangig werd gemaakt en de zitting reeds aan de gang is, dan kan de procedure alsnog voorgelegd worden aan de KMS middels een eenvoudige vermelding op het pv van de zitting door de voorzitter van de kamer die het dossier behandelt. Deze mogelijkheid blijft bestaan tot aan de sluiting van de debatten. Wanneer de procedure voor de KMS uiteindelijk geen uitkomst zou bieden, dan zal het geding op initiatief van één van de partijen gewoon voortgezet moeten worden voor de arbeidsrechtbank zelf.

Zodra er een verzoek werd gedaan aan de KMS, zullen de partijen worden opgeroepen via een gewone brief door de griffier van de kamer voor minnelijke schikking en dit binnen de maand. De procedure voor de KMS schorst de verjaringstermijn dan ook met een periode van één maand, hetgeen verlengd wordt met de duur van de verzoeningsprocedure wanneer de partijen effectief verschijnen voor de KMS.

4. Het einde van de procedure voor de KMS

Een procedure voor de KMS kan op twee manieren beëindigd worden: ofwel is de bemiddeling succesvol en komt er een akkoord, ofwel hebben de partijen geen akkoord bereikt.

Wanneer de bemiddeling tussen de partijen succesvol was dan zal de rechtbank een proces-verbaal van verzoening opstellen. Het akkoord dat de partijen hebben bereikt zal dan woordelijk worden overgenomen in het pv waarbij, indien gewenst, ook een formulier van tenuitvoerlegging wordt voorzien. Dit maakt dat het bemiddelingsakkoord gedwongen uitgevoerd kan worden, net zoals bij een rechterlijke beslissing. Bijkomend kan het ook zijn dat, voor zover de zaak reeds hangende was bij de arbeidsrechtbank ten gronde, ook de voorwaarde wordt opgelegd dat de zaak doorgehaald moet worden, hetzij dat er een akkoordvonnis en een vonnis van afstand van geding of vordering gesloten dient te worden.

Was de bemiddeling voor de KMS niet succesvol en hebben de partijen aldus geen akkoord bereikt, dan wordt een proces-verbaal van niet-verzoening opgesteld. De partijen moeten de zaak dan in regel zelf aanhangig maken bij de arbeidsrechtbank, indien zij een bindende uitspraak willen bekomen van de arbeidsrechtbank. Wanneer er reeds een procedure aanhangig was, vooraleer de KMS werd gevat, dan kan de zaak teruggestuurd worden naar de arbeidsrechtbank via een eenvoudige vermelding op het pv van terugverwijzing.

Heeft u een conflict lopen met uw werknemer, dan wel uw werkgever maar komt u er onderling niet uit en wenst u het voor te leggen aan een onafhankelijke derde? Dan kan u ervoor kiezen om een bemiddelaar aan te spreken, dan wel om de zaak voor te leggen aan de KMS. De KMS is een snel, laagdrempelig en informele manier om geschillen op te lossen middels bemiddeling. Bovendien is het, tegenover een procedure bij de rechtbank, ook kosteloos aangezien er geen rolrechten verschuldigd zijn, noch andere proceskosten. Het is dus zeker aangewezen om een procedure voor de KMS te overwegen in het kader van arbeidsrechtelijke geschillen en dit best onder begeleiding van een advocaat.

Heeft u een arbeidsrechtelijke vraag als werkgever, dan wel als werknemer? Contacteer dan zeker een van onze specialisten arbeidsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het sociaal recht kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht