2 april 2025

Deelverenigingen binnen het appartementsrecht: wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

Het is de laatste jaren een tendens om vaak grotere mede-eigendommen te gaan creëren die bestaan uit verschillende gebouwen op eenzelfde perceel. Steeds vaker zijn gebouwen ook onderverdeeld in een combinatie van bijvoorbeeld commerciële ruimtes, appartementen en een ondergrondse parkeergarage en/of heeft één en hetzelfde gebouw zelfs verschillende ingangen gelet op de omvang ervan.

Dit heeft tot gevolg dat wanneer er een specifiek probleem rijst binnen één van die appartementsgebouwen binnen het meervoudig gebouwencomplex of louter in een onderdeel van het appartementsgebouw zoals bijvoorbeeld de ondergrondse parkeergarage, het zo kan zijn dat de mede-eigenaars uit de andere appartementsgebouwen of bepaalde mede-eigenaars binnen het gebouw daar eigenlijk weinig tot niets mee te zien hebben en zich daar niet over hoeven/willen uitspreken.

Om beslissingen op een algemene vergadering in zo’n geval toch enigszins efficiënt te kunnen laten verlopen is het zinvoller dat enkel diegenen meestemmen die er effectief belang bij hebben om hun stem te laten gelden.

Om dat mogelijk te maken laat de wet het onder bepaalde voorwaarden toe om zogenaamde ‘deelverenigingen’ op te richten binnen de ‘hoofdvereniging’, zijnde de overkoepelende vereniging van het gebouw(encomplex).

Aan welke voorwaarden dient dan voldaan te worden voor de oprichting van een deelvereniging?

Wel, de wet laat de oprichting van een deelvereniging toe wanneer er ofwel meerdere gebouwen binnen de mede-eigendom zijn ofwel wanneer er in het gebouw een fysieke scheiding in duidelijk te onderscheiden onderdelen aanwezig is voor de kavels van één of meer van die onderdelen (bvb: scheiding tussen de ondergrondse parkeergarage en het woongedeelte).

Cijfergewijs is het wel steeds vereist dat er binnen het gebouw of de groep van gebouwen sprake is van minstens 20 kavels. Men kijkt daarvoor niet alleen naar appartementen, maar ook naar garageplaatsen, commerciële ruimtes,.. De insteek daarvan is dat het oprichten van deelverenigingen binnen te kleine mede-eigendommen weinig meerwaarde biedt en vooral kosten/complexiteit met zich meebrengt voor zo’n kleinere mede-eigendom.

Waarin verschilt de deelvereniging van de hoofdvereniging?

Een deelvereniging functioneert in se op volledig dezelfde manier als een hoofdvereniging. Zij heeft evenzeer rechtspersoonlijkheid en kan dezelfde acties ondernemen zoals o.a. het aangaan van contracten, procedures opstarten,…

Het enige verschil tussen beide soorten vereniging zit hem in bevoegdheden: daar waar de hoofdvereniging beslissingen zal kunnen nemen over de algemeen gemeenschappelijke delen van het complex of het gebouw alsook over het gemeenschappelijk beheer van de mede-eigendom, zal de deelvereniging zich dienen te beperken tot de particuliere gemeenschappelijke delen die zuiver aan het gebouw (in het geval van een complex) of een onderdeel van het gebouw zoals bijvoorbeeld de parking (in het geval van een gebouw) toebehoren.

Om dat heel concreet te kunnen nagaan wat tot de particuliere gemeenschappelijke delen dan wel tot de algemene gemeenschappelijke delen behoort, dient de basisakte er op nageslagen ten worden.

Een hoofdvereniging blijft dus wel steeds vereist. Het louter met deelverenigingen werken is uiteraard niet werkzaam omdat er steeds zaken zijn die uiteraard alle mede-eigenaars aanbelangen en waarover dus elke mede-eigenaar zijn/haar stem moet kunnen laten gelden.

Wanneer wordt een deelvereniging opgericht?

Doorgaans wordt samen met de oprichting van de hoofdvereniging ook de oprichting van de deelverenigingen in een basisakte opgenomen. Voor zover dit niet gebeurd is en de oprichting van één of meerdere deelverenigingen naderhand aangewezen blijkt te zijn, dient dit als agendapunt op de algemene vergadering geplaatst te worden. Het is in zo’n geval wenselijk om de andere mede-eigenaars voorafgaand te informeren omtrent uw motivering waarom het oprichten van één of meerdere deelverenigingen volgens u een meerwaarde zou zijn.

Er zou dan beslist kunnen worden om één of meerdere deelverenigingen op te richten en ten gevolge daarvan de basisakte te laten aanpassen. Het betreft in dat geval wel een ingrijpende wijziging in de bestaande toestand, zodat hiervoor in de wet wel een streng meerderheidsvereiste van 4/5de werd ingebouwd.

Wat is de implicatie op het kostenplaatje?

Het spreekt voor zich dat het werken via deelverenigingen wel met een prijskaartje komt. Naast de hoofdvereniging, dient uiteraard ook de deelvereniging een syndicus te hebben. Dit kan dezelfde syndicus zijn doch evengoed een andere syndicus, maar alleszins gaat dit gepaard met extra werk voor de syndicus. Zo zal er niet enkel een jaarlijkse algemene vergadering van de hoofdvereniging moeten plaatsvinden, maar ook van de deelvereniging en kan het bijvoorbeeld nodig zijn een extra boekhouding te voeren.

***

Heeft u hier nog vragen over? Neem dan zeker contact op met onze specialisten Bouwrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot mede-eigendom en bouw kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht