16 december 2024

Wat brengt het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord voor ondernemingen en KMO’s?

Het Vlaamse Regeerakkoord 2024-2029 zet sterk in op economische hervormingen, digitalisering en duurzaamheid, met specifieke maatregelen die directe impact hebben op ondernemingen en KMO’s. In deze blog vatten we de belangrijkste hervormingen samen en wat deze betekenen voor de Vlaamse ondernemers.

  1. Administratieve vereenvoudiging en KMO-vriendelijke regelgeving

Een van de kerndoelen van het regeerakkoord is het verminderen van de administratieve lasten, en dit door:

  • een vereenvoudiging van regels: tegen eind 2025 wordt een traject afgerond waarin bestaande regels worden geëvalueerd en aangepast of geschrapt;
  • een KMO-reflex bij nieuwe regelgeving: bij de ontwikkeling van nieuwe wetten en regels zal systematisch rekening gehouden worden met de specifieke noden van KMO’s; en
  • een E-loket voor ondernemers: alle Vlaamse en lokale diensten worden digitaal beschikbaar via één centraal platform.

Digitalisering staat centraal in het Vlaamse beleid, met concrete stappen om ondernemingen te ondersteunen, zoals:

  • een uitbreiding van het E-loket: het digitale platform wordt verder ontwikkeld om ondernemers toegang te geven tot alle diensten, producten en aanvragen op één plek;
  • cyberveiligheid: het bewustzijn rond cyberveiligheid zal worden vergroot via gerichte campagnes en verbeterde ondersteuning; en
  • ondersteuning voor KMO’s: er zal een actieplan uitgerold worden om kleine ondernemingen en innovatievolgers te helpen digitaliseren, met gerichte steun voor bijvoorbeeld cloudoplossingen en geavanceerde software.
  1. Onderzoek en innovatie

Om de concurrentiekracht van Vlaamse bedrijven te versterken, wordt fors geïnvesteerd in innovatie, zoals:

  • onderzoek en ontwikkeling (O&O): de langetermijndoelstelling is om de gezamenlijke investeringen in O&O op te trekken naar 5% van het BBP;
  • valorisatie: innovaties moeten sneller vertaald worden naar economische waarde. Dit zal gebeuren via steun voor start-ups en scale-ups die inzetten op technologische vernieuwing; en
  • sectorale speerpuntclusters: sectoren zoals biotechnologie, duurzame energie en digitale technologie krijgen extra ondersteuning.
  1. Klimaat en duurzaamheid

Het regeerakkoord legt een sterke nadruk op duurzaamheid en energie-efficiëntie:

  • duurzame technologieën: bedrijven worden gestimuleerd om te investeren in groene technologie via aangepaste financieringsinstrumenten;
  • circulaire economie: er zal een kader gecreëerd worden om bedrijven te ondersteunen in de overgang naar een circulaire economie, waarbij grondstoffen efficiënter worden gebruikt; en
  • klimaatsprong: het coördinerend actieprogramma ondersteunt industriële transformaties, met specifieke focus op procesoptimalisaties en infrastructuurvereisten.
  1. Vermindering van administratieve lasten

Een efficiëntere aanpak van subsidies en overheidssteun maakt deel uit van de hervormingen.

Het systeem van directe subsidies wordt gedeeltelijk vervangen door terugbetaalbare voorschotten en waarborgen, wat de financiële middelen zal optimaliseren.

Subsidieaanvragen zullen worden vereenvoudigd om bedrijven meer tijd te geven om te focussen op hun kernactiviteiten.

  1. Specifieke steun voor start-ups en scale-ups

Jonge en snelgroeiende ondernemingen vormen een belangrijk speerpunt in het beleid.

Er worden inspanningen geleverd om het durfkapitaal en het investeringsklimaat te versterken.

De toegang tot crowdfunding wordt vereenvoudigd en gekoppeld aan gerichte overheidssteun.

Het welvaartsfonds zal toegankelijk blijven voor veelbelovende start-ups en scale-ups die inzetten op maatschappelijke uitdagingen.

Het Vlaamse Regeerakkoord 2024-2029 biedt tal van mogelijkheden voor ondernemingen en KMO’s. Door in te zetten op administratieve vereenvoudiging, digitalisering, innovatie en duurzaamheid, wil de Vlaamse overheid een ondernemingsvriendelijk klimaat creëren waarin bedrijven kunnen floreren. Hoe deze ambitieuze plannen in de praktijk zullen worden ingevuld, blijft echter afwachten. De concrete uitwerking zal bepalen in hoeverre ondernemers optimaal van deze kansen kunnen profiteren.

 

Heeft u vragen? Neem dan zeker contact op met onze specialisten vennootschapsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht