4 september 2024

De juridische geldigheid van de elektronische handtekening

Met de toenemende digitalisering van de samenleving worden elektronische handtekeningen steeds gebruikelijker, ook in België. Digitale ondertekeningsplatformen worden geconsulteerd bij de ondertekening van juridische documenten en contracten. In deze blogpost bespreken we de juridische geldigheid van de digitale handtekening.

Wat is een elektronische handtekening?

Een elektronische handtekening is een digitaal alternatief voor een handgeschreven handtekening. Ze wordt gebruikt om de identiteit van de ondertekenaar te verifiëren en om de instemming met de inhoud van een document te bevestigen. Elektronische handtekeningen kunnen verschillende vormen aannemen, van eenvoudige getypte namen tot geavanceerde handtekeningen die gebruikmaken van cryptografische technologieën.

Wettelijk kader: Europese verordening nr. 910/2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties

In België wordt de geldigheid van elektronische handtekeningen gereguleerd door de eIDAS-verordening. Deze verordening schept een uniform juridisch kader voor elektronische identificatie en vertrouwensdiensten in alle EU-lidstaten, waaronder België.

De eIDAS-verordening erkent drie soorten elektronische handtekeningen:

  1. Eenvoudige elektronische handtekening: Dit omvat elke vorm van elektronische gegevens die worden gebruikt om te ondertekenen, zoals een ingescande handtekening, een ingevoerde PIN-code, het aanklikken van een knop “ik ga akkoord” of een getypte naam.
  2. Geavanceerde elektronische handtekening (AES): Deze handtekening biedt een hogere mate van zekerheid, omdat ze is gekoppeld aan de ondertekenaar op een manier die toelaat de ondertekenaar te identificeren en wijzigingen in het document na ondertekening te detecteren. Een voorbeeld hiervan is dat u slechts toegang krijgt tot een private sleutel nadat u een pincode heeft ingevoerd.
  3. Gekwalificeerde elektronische handtekening (QES): Dit is de sterkste vorm van elektronische handtekening, en heeft dezelfde juridische waarde als een handgeschreven handtekening. Een QES moet worden aangemaakt met een gekwalificeerd certificaat dat door een erkende vertrouwensdienstverlener is uitgegeven. Deze handtekening gebeurt met de ondertekening via eID of via Itsme.

Is het juridisch bindend?

Digitale ondertekeningsplatformen bieden ondersteuning voor zowel eenvoudige als geavanceerde elektronische handtekeningen. In België zijn deze handtekeningen principieel geldig onder de eIDAS-verordening. Dit betekent dat documenten die digitaal zijn ondertekend met een elektronische handtekening geldig werden afgesloten. Dit betekent niet dat elke soort elektronische handtekening dezelfde rechtsgevolgen heeft als een handgeschreven handtekening. Enkel de gekwalificeerde elektronische handtekening heeft dezelfde waarde.

Voor de meeste dagelijkse zakelijke transacties zal een geavanceerde elektronische handtekening, voldoende zijn. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor overeenkomsten tussen bedrijven, huurovereenkomsten en verkoopcontracten. Echter, wanneer de wet het vereist kan een gekwalificeerde elektronische of handgeschreven handtekening worden opgelegd voor een geldige ondertekening (bv. notariële akten).

Aandachtspunten en aanbevelingen

Hoewel het gebruik van digitale handtekeningen veel voordelen biedt, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om in gedachten te houden:

  1. Identiteitsverificatie: Zorg ervoor dat de identiteit van de ondertekenaar betrouwbaar is geverifieerd. Dit kan worden gedaan via tweefactorauthenticatie of andere betrouwbare methoden.
  2. Wijzigingsdetectie: Controleer dat het document niet is gewijzigd na ondertekening. De geavanceerde elektronische handtekening biedt deze mogelijkheid.

In België zijn digitale handtekeningen die voldoen aan de vereisten van de eIDAS-verordening geldig. Voor de ondertekening van de meeste juridische documenten volstaat een geavanceerde elektronische handtekening, maar het is belangrijk om de specifieke juridische vereisten voor de ondertekening na te gaan van elk document.

Heeft u vragen of wilt u juridisch worden geadviseerd omtrent de geldige totstandkoming van contracten? Neem dan zeker contact op met onze advocaten ondernemingsrecht  en advocaten bouwrecht, zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht