12 december 2019

Categorieën: Bouwrecht

Let op wanneer u renoveert: de fiscus houdt u in de gaten

Bij een renovatie kan een verlaagd BTW-tarief van 6% verschuldigd zijn. In het geval van een nieuwbouw is echter een BTW-tarief van 21% verschuldigd. Het spreekt dan ook voor zich dat velen onder ons graag onder het fiscaal gunstiger BTW-tarief van 6% wensen te vallen en dus kiezen voor een renovatie.

Niet zelden laat men vervolgens echter een wel zeer verregaande totaalrenovatie uitvoeren, zodat de vraag rijst of het de facto niet om een nieuwbouw gaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het louter laten staan van de voorgevel om fiscale redenen. Wanneer het uitvoeren van zo’n nieuwbouwproject plaatsvindt onder het mom van een renovatie, spreken we van een zogeheten ‘vernieuwbouw’. 

Waar ligt de grens tussen een totaalrenovatie en een vernieuwbouw en wat zijn de consequenties indien de fiscus oordeelt dat het wel degelijk om een nieuwbouw gaat en niet langer om een renovatie?

Waar ligt de scheidingslijn tussen een renovatie een vernieuwbouw?

De wetgeving biedt geen concrete houvast omtrent wat exact begrepen dient te worden onder een renovatie dan wel onder een vernieuwbouw, zodat de fiscus steeds in concreto zal moeten nagaan welke werkzaamheden er exact uitgevoerd werden om vervolgens tot een feitelijke beoordeling over te kunnen gaan.

Om toch een idee te geven van wat beide begrippen inhouden, is het aangewezen om terug te vallen op de praktijk. Om van een renovatie te kunnen spreken, moeten de verbouwingen steunen op de dragende structuur van het gebouw. Dit impliceert uiteraard dat wanneer het volledige gebouw met uitzondering van de voorgevel tot op de grond afgebroken wordt en opnieuw opgebouwd wordt, er niet langer sprake kan zijn van een renovatie. De dragende structuur wordt op dat moment immers (bijna) volledig verwijderd zodat er op dat moment de facto een nieuwbouw wordt gezet.

In geval van een uitbreiding van het gebouw in het kader van een renovatie dient u zelfs dubbel waakzaam te zijn. In dat geval dient ook de oppervlakte van het oude gedeelte groter te zijn dan de helft van de totale oppervlakte van het gebouw na uitvoering van de werken.

Daarnaast dient het nieuwe gedeelte het oorspronkelijk gebouw aan te vullen en er een geheel mee te vormen. Indien deze voorwaarden niet cumulatief vervuld worden is het BTW-tarief van 21% van toepassing op de werken voor de gehele woning.

Omdat de fiscus recent meer en meer aandacht is gaan vestigen op de juiste toepassing van de toepasselijke BTW-tarieven gelet op de talrijke pogingen om een verdoken nieuwbouw op te trekken onder het mom van een renovatie, dient u als particulier bouwheer zeer alert te zijn. Het is dan ook aangewezen dat u zich als bouwheer voorafgaandelijk aan de uitvoering van uw bouwproject goed informeert en bewust bent van de uiteindelijke draagwijdte van uw project, nu de uiteindelijke kwalificatie van de uitgevoerde werkzaamheden uiteraard een aanzienlijke impact zal hebben op het kostenplaatje.

Wat is de fiscale consequentie indien uw renovatie toch als vernieuwbouw wordt bestempeld?

In het geval van een verdoken nieuwbouw zal de fiscus immers het verschil in het BTW-tarief ten bedrage van 15% dat ten onrechte niet gefactureerd werd door de aannemers alsnog gaan aanrekenen aan de bouwheer. Daar kan bovendien nog een boete van 10% bovenop komen, zodat dit tot een serieuze financiële kater kan leiden. 

U kan dit als bouwheer voorkomen door in samenspraak met de architect het project grondig te bespreken en sterk te documenteren (plannen, foto’s,…) zodat wel degelijk blijkt dat het project een totaalrenovatie betreft indien de fiscus u om inlichtingen zou verzoeken.

Bestaan er uitzonderingen?

Er bestaan wel degelijk een aantal uitzonderingen.

Een belangrijke uitzondering op de regel dat op een nieuwbouw 21% betaald moet worden is de afbraak en wederopbouw van panden in 32 specifieke steden. De reden hiervoor is de verloedering van deze steden tegen te gaan. Bedoeling is wel dat deze nieuwbouw-woningen vervolgens voor privé-gebruik bestemd worden.

Daarnaast zijn er een aantal werken waarvoor steeds het BTW-tarief van 21% geldt, zoals tuinaanleg en de plaatsing van zwembaden.

Sid Van Wellen & Ilse De Geyter

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht