25 maart 2025

De arbeidsrechtelijke gevolgen n.a.v. de omschakeling naar het zomeruur!

Komend weekend is het zover: de klok wordt opnieuw verzet! In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok in België weer één uur voortgedraaid, hetgeen dus betekent dat het zondag om 02:00 uur ’s nachts plotseling 03:00 uur wordt. Voor werknemers die ’s nachts in ploegen werken heeft dit wel wat gevolgen: u leest het in deze blog.

Van winter- naar zomeruur

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2025 draaien we om 02:00 uur de klok een uur vooruit, waardoor het 03:00 wordt.

De omschakeling van winter- naar zomertijd heeft een historische oorsprong en werd initieel ingevoerd om energie te besparen. Door het invoeren van de zomertijd zouden mensen ’s avonds langer kunnen genieten van het daglicht, waardoor er dus minder elektriciteit nodig zou zijn hetgeen natuurlijk goed is voor het milieu. Een duurzaam initiatief dus!

Buiten het feit dat mensen iets vroeger zullen opstaan, heeft de omschakeling naar het zomeruur in principe weinig gevolgen voor de meesten. De omschakeling vindt plaats in een weekend, waardoor de meeste mensen het uurtje minder slaap eenvoudig kunnen inhalen. Een grote uitzondering op deze groep zijn de werknemers die die desbetreffende nacht een nachtshift moeten werken. Zij worden wel aanzienlijk getroffen door de omschakelingen van winter- naar zomeruur. In het geval van het winteruur zullen zij immers een uur langer moeten werken, aangezien de klok wordt teruggedraaid. Bij de omschakeling naar de zomertijd hebben ze dan weer het voordeel dat ze één uur minder lang moeten werken. Zoals u aanvoelt brengt deze regeling ook bepaalde arbeidsrechtelijke vragen met zich mee.

Cao nr. 30 regelt de omschakeling naar zomer- en/of winteruur

Om in te spelen op de arbeidsrechtelijke problemen die er rijzen bij de overschakeling van het zomer- naar het winteruur, heeft de Nationale Arbeidsraad op 28 maart 1977 een collectieve arbeidsovereenkomst afgekondigd, zijnde ‘cao nr. 30 van 28 maart 1977 gesloten in de Nationale Arbeidsraad betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur’.

De cao nr. 30 geldt als leidraad voor werkgevers die personeel te werk stellen gedurende de overgangen. De cao is dan ook van toepassing op werkgevers waarvan de werknemers:

  • in ploegenarbeid werken en;
  • die niet forfaitair per maand worden betaald en;
  • die bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur betrokken zijn.

Meer concreet is het volgens cao nr. 30 allereerst de bedoeling dat werkgevers ervoor proberen te zorgen dat de werknemers die tijdens de overgang naar het zomeruur nu in maart een nachtshift opnemen (van aldus 7 uur), ook worden ingezet in de nachtshift bij de omschakeling naar het winteruur in oktober (van aldus 9u). Op die manier zullen deze werknemers voor beide shiften in totaal 16 uren hebben gewerkt, waardoor zij het normale loon zullen ontvangen.

Cao nr. 30 bepaalt immers dat het loon zal worden uitbetaald naar rato van:

  • 8 uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het zomeruur en;
  • 8 uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het winteruur.

Natuurlijk zijn er binnen ondernemingen altijd redenen die ervoor zorgen dat de organisatie van het werk het niet toelaat dat een werknemer wordt ingezet in de nacht van beide overgangen. Ook voor een dergelijke situatie heeft cao nr. 30 in een regeling voorzien.

Zo zullen de werknemers die bij de overschakeling naar het zomeruur aankomend weekend (29/30 maart) 7 uren presteren, het normale loon ontvangen dat overeenstemt met 8 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg. De werknemers die bij de overschakeling naar het winteruur in oktober 9 uren presteren, zullen ook het normale loon ontvangen dat overeenstemt met deze 9 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg.

Nationale Arbeidsraad

Cao nr. 30 is een voorbeeld van een cao die werd ingevoerd door de Nationale Arbeidsraad. Dit is een publiekrechtelijk lichaam dat bij wet werd ingesteld, zijnde de wet van 29 mei 1952 tot inrichting van de Nationale Arbeidsraad. De Nationale Arbeidsraad, soms ook afgekort als ‘NAR’, is een belangrijk overlegorgaan binnen het sociaal overleg.

Het publiekrechtelijke orgaan brengt vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties samen op nationaal niveau. Meer concreet bestaat de Nationale Arbeidsraad enerzijds uit een voorzitter en anderzijds uit 26 werkende leden, allen benoemd bij koninklijk besluit. De werkende leden vertegenwoordigen in gelijke mate de meest representatieve werkgeversorganisaties en de meest representatieve werknemersorganisaties. Door het samenbrengen van deze twee op nationaal niveau fungeert de Nationale Arbeidsraad daarbij als een advies- en overlegorgaan voor de federale overheid.

Meer concreet heeft de Nationale Arbeidsraad de volgende wettelijke opdrachten:

  • alle adviezen en voorstellen aan de minister of aan de wetgevende kamers bezorgen omtrent de algemene vraagstukken van sociale aard die de werkgevers en de werknemers aanbelangen hetzij uit eigen beweging, hetzij op aanvraag;
  • advies uitbrengen over de geschillen van bevoegdheid die tussen paritaire comités zouden kunnen rijzen;
  • cao’s sluiten (bijvoorbeeld cao nr. 30).

De NAR draagt zo bij aan de sociale dialoog en zorgt voor afspraken die de rechten van werknemers beschermen en duidelijke regels geven aan werkgevers. Cao nr. 30 betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur’ is hiervan een goed voorbeeld. De cao zorgt er immers voor dat werknemers eerlijk worden verloond, ook wanneer ze door de uurwisseling meer of minder uren presteren tijdens hun nachtshift. Het is aldus een mooi voorbeeld van hoe sociale partners samenwerken om evenwichtige en rechtvaardige afspraken te maken, aangepast aan de realiteit van de werkvloer.

Heeft u verdere vragen hieromtrent? Contacteer dan zeker een van onze specialisten arbeidsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht en het sociaal recht kan u bij ons terecht.

 

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht