9 oktober 2024

Mijn werknemer heeft recht op outplacement na zijn ontslag: wat is dat?

Wanneer je een werknemer ontslaat, dan heeft deze bepaalde rechten. Zo zal een werknemer in bepaalde gevallen ook recht hebben op “outplacementbegeleiding”. In deze blog leest u dan ook alles wat u moet weten over deze regelgeving.

Outplacement: wat is het?

Outplacementbegeleiding omvat een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van de werkgever aan de ontslagen werknemer worden verleend om hem op die manier beter in staat te stellen om binnen een korte periode werk te vinden bij een nieuwe werkgever of een beroepsbezigheid als zelfstandige te ontwikkelen. Meer concreet gaat dus een gespecialiseerde dienstverlener de ontslagen werknemer helpen om snel een nieuwe baan te vinden.

De outplacementbegeleiding kan in de praktijk verschillende vormen aannemen. Zo kan er psychologische begeleiding worden verstrekt, analyses van de desbetreffende werknemer zijn sterktes en zwaktes met het oog op het vinden van een geschikte job, evenals sollicitatietrainingen. De dienstverlener kan ook administratieve hulp aanbieden bij het invullen van alle vereiste documenten.

Welke werknemers hebben er recht op?

Om recht te hebben op outplacementbegeleiding na het ontslag, moet de werknemer voldoen aan enkele voorwaarden. Allereerst mag hij of zij niet ontslagen zijn omwille van een dringende reden.

Daarnaast is er ook een voorwaarde, dewelke afhankelijk is naargelang de duur van de wettelijke opzeggingstermijn.

Algemene regeling

Zo zullen werknemers die een opzeggingstermijn van minstens 30 weken (of een daarmee overeenstemmende opzeggingsvergoeding) recht hebben op outplacementbegeleiding, ongeacht de leeftijd van de werknemer. Dit betreft de zogenaamde “algemene regeling”. In deze regeling zal de werknemer recht hebben op 60 uren begeleiding, doch zal de concrete invulling ervan afhankelijk zijn naargelang er een opzegtermijn wordt volbracht, dan wel een opzegvergoeding wordt uitbetaald.

Bijzondere regeling: werknemers van minstens 45 jaar

Daarnaast is er ook een “bijzondere regeling”. Deze regeling kent outplacementbegeleiding toe aan een werknemer die recht heeft op een opzeggingstermijn van minder dan 30 weken, indien de werknemer aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Hij werkte in de privésector;
  • Hij is onvrijwillig ontslagen (maar niet om een dringende reden);
  • Hij is minstens 45 jaar oud;
  • Hij is minstens één jaar ononderbroken bij de betrokken werkgever in dienst;
  • Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt.

De begeleiding onder de bijzondere regeling, zoals vermeld in cao nr. 82, duurt hoogstens 12 maanden, neemt minstens 60 uren in beslag en wordt ingedeeld in drie fasen. De eerste twee maanden na de aanvang zal er een intensievere begeleiding zijn van twintig uur. In de hierop volgende vier maanden zal er ook een begeleiding kunnen plaatsvinden van eveneens twintig uur. De laatste twintig uur die dan nog overblijft van de volledige begeleiding zal gespreid worden over de laatste zes maanden waarin de begeleiding plaatsvindt.

Andere vormen van outplacement

Naast de algemene en de bijzondere regeling, zijn er ook nog andere mogelijkheden. Zo is er ook een specifieke regeling van outplacement in de tewerkstellingscel. Daarnaast is er ook een specifieke regeling voor werknemers wiens arbeidsovereenkomst wordt beëindigd wegens medische overmacht. Een bereidwillige werkgever kan tot slot ook een vrijwillig outplacement aanbieden aan zijn werknemer conform cao nr. 51. Dit is de situatie wanneer de werkgever vrijwillig overgaat tot een outplacementaanbod, zonder hiertoe wettelijk verplicht te zijn.

Naargelang de regeling waaronder de desbetreffende werknemer valt, evenals de cao waaronder het bedrijf van de werkgever ressorteert, zullen er andere invullingen gegeven worden aan de concrete begeleiding.

Hoe verloopt de procedure met betrekking tot outplacement?

Indien de werkgever overgaat tot ontslag, dan dient hij er bij stil te staan dat de desbetreffende werknemer mogelijks recht heeft op ontslag. Het is immers de werkgever die de outplacementbegeleiding moet aanbieden aan de werknemer via een aangetekend schrijven.  Het outplacementaanbod moet beantwoorden aan enkele kwaliteitscriteria. Zo dient allereerst de gekozen dienstverlener aan welbepaalde (formele) voorwaarden te voldoen. De dienstverlener moet zich ook aan bepaalde regels te houden. Daarnaast moet het aanbod ook een duidelijk en objectief beeld geven van de diensten en de werkingsmodaliteiten die de begeleiding omvat.

Wanneer de werkgever niet overgaat tot het aanbieden van een outplacement, ondanks het verplichte karakter ervan in bepaalde gevallen, dan moet de rechthebbende werknemer zijn werkgever in gebreke stellen en reeds aankloppen bij de RVA om alsnog een outplacementbegeleiding te verkrijgen.

Wanneer de werknemer het outplacementaanbod heeft ontvangen, dan heeft hij één maand de tijd om op het outplacementaanbod in te gaan. De werknemer is in bepaalde gevallen (bijzondere regeling voor werknemers van 45 jaar, evenals in geval van de oprichting van een tewerkstellingscel) verplicht om op het outplacementaanbod in te gaan. Indien de werknemer dit niet doet, dan kan de VDAB sancties opleggen die gevolgen kunnen hebben voor de werkloosheidsuitkering van de werkenemer.

Wat kost dit voor mij als werkgever?

De kosten voor de outplacementbegeleiding zijn ten laste van de werkgever. Daar de outplacementbegeleiding een wettelijke verplichting betreft, kan de werkgever hier ook niet onderuit. Naargelang de cao waaronder de werkgever ressorteert, zal de kost voor de outplacementbegeleiding variëren.

Het is echter wel belangrijk dat de werkgever aan deze plicht voldoet, ongeacht de eventuele meerkost, daar er anders administratieve sancties opgelegd kunnen worden. Binnen de algemene regeling is er echter niet voorzien in een sanctie voor de werkgever die zijn verplichtingen op het vlak van outplacement niet nakomt. Dit is anders in het kader van de bijzondere regeling, daar de werkgever die zijn verplichtingen niet nakomt, gehouden zal zijn aan de RVA een financiële bijdrage van 1.500,00 EUR per werknemer te betalen, plus een vergoeding ten belope van 300,00 EUR voor de administratiekosten. Deze financiële vergoeding wordt gebruikt om de outplacementbegeleiding te financieren voor werknemers die van hun werkgever geen of geen rechtsgeldig aanbod krijgen. Daarnaast riskeert de werkgever ook een strafrechtelijke sanctie van niveau 1 te worden opgelegd wegens miskenning van de cao nr. 82.

Heeft u nog vragen over de verplichte outplacementbegeleiding die u aan uw werknemer dient aan te bieden? Contacteer dan zeker een van onze specialisten arbeidsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht en het sociaal recht kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht