30 september 2024

Wanneer legt de Raad voor Vergunningsbetwistingen dwangsommen op?

De Raad voor Vergunningsbetwistingen (hierna ‘De Raad’) kan dwangsommen opleggen en dat gebeurt ook effectief. Hier bekijken we in welke gevallen de Raad hiertoe beslist.

De dwangsombevoegdheid

De Raad speelt een cruciale rol in het omgevingsrecht, meer specifiek in geschillen omtrent omgevingsvergunningen. Naast de bevoegdheid om beslissingen van vergunningverlenende overheden te schorsen of vernietigen, beschikt de Raad ook over de mogelijkheid tot het opleggen van een dwangsom. Deze bevoegdheid vormt een instrument om de naleving van de uitspraken te verzekeren en de handhaving hiervan te waarborgen.

De bevoegdheid van de Raad om een dwangsom op te leggen, is terug te vinden in artikel 38 van het Decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges (DBRC-decreet). Voornoemd artikel bepaalt dat de Raad, op verzoek van een partij, een dwangsom kan opleggen aan de verwerende partij wanneer deze nalaat of weigert een rechterlijke uitspraak na te leven.

Voorbeelden uit de rechtspraak

RvVb 25 februari 2019, nr. A-1819-0985

In een arrest van 2019 had een vergunninghouder een vergunning verkregen voor de bouw van een meergezinswoning. Deze vergunning werd echter betwist bij de Raad door omwonenden. De Raad vernietigde de vergunning wegens een gebrek aan motivering door de vergunningverlenende overheid. Desondanks weigerde de overheid om de bouw stop te zetten en een nieuwe beslissing te nemen waardoor de bouwactiviteiten doorgingen.

Op verzoek van de omwonenden besloot de Raad om een dwangsom op te leggen aan de vergunningverlenende overheid wegens niet-nakoming van de vernietigingsuitspraak. De Raad legde een dwangsom op van 500 euro per dag vertraging in de uitvoering van de uitspraak, met een maximum van 50.000 euro. De Raad benadrukte dat de overheid een redelijke termijn had gekregen om de beslissing uit te voeren maar dat deze termijn ruimschoots was overschreden zonder rechtsgeldige reden.

RvVb 15 juni 2022, nr. A-2122-1140

Deze zaak betrof een vergunning die werd verleend voor een windmolenpark in een plattelandsgebied. Verschillende omwonenden maakten bezwaar tegen de vergunning en voerden aan dat de milieu-impact onvoldoende was onderzocht. De Raad vernietigde de vergunning omdat het milieueffectenrapport onvolledig was en de procedurele stappen niet correct waren gevolgd.

Nadat de vergunning was vernietigd, verzuimde de overheid de nodige stappen te nemen om de uitspraak van de Raad uit te voeren. De bouw van de windmolens ging door en de impact op het milieu bleef voortduren. De omwonenden vroegen daarop de Raad om een dwangsom op te leggen.

De Raad legde in dit arrest een dwangsom van 1.000 euro per dag op aan de vergunningverlenende overheid zolang zij niet ingreep om de bouwactiviteiten stop te zetten en de vernietigingsuitspraak niet uitvoerde. De dwangsom werd begrensd tot een maximum van 100.000 euro.

RvVb 19 september 2024, nr. A-2425-0035

In 2017 dienden twee particulieren een aanvraag in om hun woning om te bouwen naar een toeristisch verblijf zonder bijkomende werken. Het betrof bijgevolg enkel een functiewijziging van wonen naar toeristische logies.

In 2018 werd de vergunning geweigerd door de deputatie omwille van het feit dat de toeristische functie te veel overlast voor de omgeving zou veroorzaken. De Raad vernietigde deze weigeringsbeslissing en oordeelde dat de deputatie haar beslissing niet specifiek had gebaseerd op de kenmerken van het pand en de omgeving. De motivatie was dus onvoldoende zorgvuldig onderbouwd. Desondanks weigerde de deputatie opnieuw, maar ook deze beslissing werd door de Raad in 2021 vernietigd. De daaropvolgende weigering werd nogmaals vernietigd in 2023.

Op 11 mei 2023 volgde een nieuwe weigering, die wederom werd aangevochten door de aanvragers. Dit leidde ertoe dat de Raad nu voor de vierde keer een uitspraak deed over deze kwestie. De Raad stelde vast dat de deputatie eerdere arresten naast zich had neergelegd en wederom dezelfde onwettige motieven had gebruikt. Om te voorkomen dat de deputatie deze motieven opnieuw zou gebruiken, legde de Raad een verbod op gekoppeld aan een dwangsom van 10.000 euro om naleving van het arrest te waarborgen.

Besluit

De Raad legt niet vaak een dwangsom op. Maar als de vergunningverlenende overheid keer op keer de rechtspraak van de Raad in de wind slaat, dan durft de Raad zijn klauwen laten zien.

Wil u meer weten over de rechtsbescherming van de burger en de onderneming in omgevingsrechtelijke zaken? Contacteer dan onze specialisten omgevingsrecht en overheidsrecht.

Reiner Tijs en Yani Brems

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht