9 september 2024

Kan mijn werknemer zomaar een ‘baaldag’ opnemen?

Stress en burn-out zijn in de huidige maatschappij een groot probleem. Hierdoor neemt ook het belang en de aandacht voor de mentale gezondheid op de werkvloer toe. Zo wordt ook binnen de samenleving vaak aangenomen dat er voor een zogenaamde ‘baaldag’, zoals men het in de volksmond noemt, een vrije dag kan worden opgenomen. Dit biedt de werknemer dan de mogelijkheid om afwezig te zijn op het werk om te herstellen van stress, andere vormen van mentale vermoeidheid of zelfs van fysieke klachten. In bepaalde ondernemingen klopt het dat er zo’n ‘baaldag’ is, doch is voorzichtigheid vereist. In deze blog worden de wettelijke regels van zo’n ‘baaldag’ nader toegelicht, zodoende dat u als werkgever weet waar uw werknemers recht op hebben.

Regels inzake arbeidsongeschiktheid

In regel is het zo dat een werknemer, die zich in de onmogelijkheid bevindt om zijn werk te verrichten ten gevolge van ziekte of ongeval, de uitvoering van de arbeidsovereenkomst kan schorsen. De werknemer dient zijn werkgever in dit geval wel onmiddellijk in te lichten over zijn arbeidsongeschiktheid.

De ongeschiktheid dient bovendien ook gestaafd te worden door middel van een medisch attest dat de werknemer aan zijn werkgever bezorgt. Behoudens in geval van overmacht, moet de werknemer het geneeskundig getuigschrift opsturen of afgeven op de onderneming, binnen twee werkdagen vanaf de dag van de ongeschiktheid of de dag van de ontvangst van het verzoek, tenzij een andere termijn bij collectieve arbeidsovereenkomst of door het arbeidsreglement is bepaald. Het medisch attest dient bovendien ook enkele verplichte vermeldingen te bevatten, namelijk:

  • De melding te maken van de arbeidsongeschiktheid;
  • De waarschijnlijke duur ervan;
  • De vermelding of de werknemer zich, met het oog op de controle, al dan niet naar een andere plaats mag begeven

In bepaalde gevallen zal het niet verplicht zijn om een geneeskundig attest te bezorgen. Dit is dan wat men ‘een baaldag’ noemt in de volksmond.

De ‘baaldag’: juridische benadering

Een ‘baaldag’ wordt in de volksmond wel eens gebruikt om aan te geven dat iemand zich die dag niet zo lekker voelt, slecht zit in zijn of haar vel en eventueel zelfs bepaalde medische klachten heeft waardoor hij zich in de onmogelijkheid bevindt om werk te verrichten voor zijn werkgever.

Voor dergelijke situaties is artikel 31, §2/1 van de Arbeidsovereenkomstenwet ingevoerd. Deze wetsbepaling bepaalt dat een werknemer niet gehouden is een geneeskundig getuigschrift voor te leggen voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid. De werknemer blijft echter wel gehouden om zijn werkgever in te lichten over zijn afwezigheid die dag én dient bovendien ook mee te delen op welk adres hij zal verblijven tijdens deze eerste dag van arbeidsongeschiktheid (tenzij dit adres overeenstemt met zijn gewoonlijke verblijfplaats die bij de werkgever gekend is). Dit laatste dient er immers voor om een eventuele controle door een arbeidsarts mogelijk te maken.

Hierbij dient echter genuanceerd te worden dat een werknemer niet onbeperkt gebruik kan maken van deze regeling. De wet beperkt dit recht tot maximaal drie dagen per kalenderjaar.

Deze maatregel is initieel ingevoerd vanuit de redenering dat de afschaffing van het geneeskundig getuigschrift voor kortdurende afwezigheden wegens ziekte, een positief effect zou hebben op het kortdurend ziekteverzuim en zelfs een daling ervan zou bewerkstelligen. Deze positieve effecten ziet men immers ook terugkomen in andere Europese landen, waar men de afschaffing van het geneeskundig getuigschrift voor kortdurende afwezigheden al veel eerder invoerde. Bovendien moet deze maatregel er ook voor zorgen dat de administratieve lasten van de huisartsen worden verlaagd, zodoende hen te ontheffen van een nog grotere werkdruk.

Niet in elke onderneming

Zo’n recht van de werknemer kan natuurlijk grote gevolgen hebben in een bedrijf. Vooral in kleinere bedrijven zal zo’n onvoorziene afwezigheid een grote impact kunnen hebben op de continuïteit en de werking van de onderneming, daar de werknemers zomaar drie extra dagen per jaar afwezig kunnen zijn zonder dat dit gestaafd dient te worden middels een medisch attest. Om hieraan tegemoet te komen heeft de wetgever in een afwijking van deze regel voorzien.

Het tweede lid van artikel 31, §2/1 van de Arbeidsovereenkomstenwet bepaalt immers dat ondernemingen die minder dan 50 werknemers tewerkstellen op 1 januari van het kalenderjaar waarin de arbeidsongeschiktheid zich voordoet, kunnen afwijken van deze regel. De keuze om af te wijken van deze mogelijkheid, dient wel uitdrukkelijk opgenomen te worden in het arbeidsreglement of een collectieve arbeidsovereenkomst. De afwijkende onderneming valt dan terug op de algemene regels, waarbij de werknemer zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte moet brengen van zijn afwezigheid en binnen twee werkdagen een medisch attest moet overmaken.

De keuze om af te wijken en dus de algemene regels toe te passen, ook voor de eerste dag afwezigheid, dient niet jaarlijks hernieuwd te worden. Zolang deze keuze expliciet opgenomen is in het arbeidsreglement, zal de afwijking van toepassing zijn. Hierbij dient wel te worden genuanceerd dat wanneer de onderneming in een bepaald jaar de drempel van 50 werknemers of meer bereikt, er automatisch geen rekening meer zal worden gehouden met de afwijking. De werknemers zullen in dat geval wél het recht hebben op drie (eerste) afwezigheidsdagen, zonder voorlegging van een medisch attest.

Een duidelijk verzuimbeleid in uw arbeidsreglement met alle geldende regels omtrent afwezigheden is dan ook van essentieel belang, zodoende dat uw werknemers weten welke regels van toepassing zijn. Wenst u bijstand bij het opstellen van uw arbeidsreglement? Of heeft u vragen omtrent deze wetgeving? Contacteer dan zeker een van onze specialisten arbeidsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht en het sociaal recht kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht