31 juli 2024

Werken met vrijwilligers: hierop moet je letten!

Tijdens de zomermaanden neemt de vraag naar vrijwilligers toe, doordat er vele festiviteiten worden georganiseerd en omdat vele werknemers vakantiedagen opnemen. Ook buiten de zomerperiode verrichten vrijwilligers een essentiële functie binnen de samenleving. Ze bieden een waardevolle ondersteuning aan talrijke organisaties. Doch dient te worden opgemerkt dat het verrichten van vrijwilligerswerk ook een vorm van arbeid betreft. Hierdoor is er dus ook een grote noodzaak aan wetgeving om zowel de belangen van de vrijwilligers zelf, alsook die van de organisaties te beschermen. In deze blog leest u dan ook de belangrijkste regels in het kader van vrijwilligerswerk.

Wat is vrijwilligerswerk?

Het vrijwilligerswerk dat verricht wordt op het Belgisch grondgebied, dan wel van daaruit georganiseerd wordt, wordt geregeld in de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers.

De wet verstaat onder ‘vrijwilligerswerk’ elke activiteit die onbezoldigd en geheel vrijwillig wordt verricht, ten behoeve van één of meer personen, andere dan degene die de activiteit verricht, van een groep of organisatie of van de samenleving als geheel die ingericht wordt door een organisatie anders dan het familie- of privéverband van degene die de activiteit verricht. Belangrijk hierbij is ook dat de activiteit niet door dezelfde persoon en voor dezelfde organisatie wordt verricht in het kader van een arbeidsovereenkomst, een dienstencontract of een aanstelling als statutair personeelslid. Te denken valt aan de vrijwilligers van het Rode Kruis op evenementen, het barpersoneel op festivals alsook aan de vrijwilligers van Teleonthaal.

Verplichtingen van de organisatie ten aanzien van de vrijwilligers

Alvorens de activiteit van de vrijwilliger kan aanvangen, dient de organisatie hem of haar wel te informeren over bepaalde zaken.

Zo zal de organisatie allereerst duidelijkheid moeten scheppen over haar onbaatzuchtig doel, evenals haar juridisch statuut. Indien het een feitelijke vereniging betreft waarvoor vrijwilligerswerk wordt verricht, dan dienen ook de verantwoordelijken van de vereniging geïdentificeerd te worden.

Daarnaast dient de vrijwilliger ook te worden ingelicht over het verzekeringscontract dat de organisatie dient te sluiten voor de vrijwilliger. De organisatie is immers verplicht om een verzekeringscontract te sluiten, ter dekking van de risico’s met betrekking tot het uitgevoerde vrijwilligerswerk daar de organisatie burgerlijk aansprakelijk gesteld kan worden voor schade veroorzaakt door de vrijwilliger in de uitvoering van zijn activiteit.  In sommige sectoren kan deze verzekeringsplicht wettelijk worden uitgebreid naar ook de dekking van lichamelijke schade, ontstaan uit ongevallen in het kader van de uitoefening van de vrijwilligersactiviteit evenals de rechtsbijstand voor de risico’s die hieruit voortkomen. Het is dus best om de geldende regels na te gaan die van toepassing zijn op de desbetreffende categorie van vrijwilligers.

Vergoeding van vrijwilligers

Als organisatie kan u de vrijwilligers een kostenvergoeding betalen voor het geleverde vrijwilligerswerk, doch is de uitbetaling hiervan geen verplichting. Een ‘kostenvergoeding’ betekent aldus dat de kosten die de vrijwilligers maken in het kader van de uitoefening van hun activiteit vergoed kunnen worden. De realiteit en de omvang van deze kosten moeten niet bewezen worden. Als organisatie kan u dan ook kiezen om een vergoeding uit te keren aan de hand van het systeem van een forfaitaire kostenvergoeding, dan wel een reële kostenvergoeding.

Er dient echter wel op toegezien te worden dat het totaal van de ontvangen kostenvergoedingen niet meer bedraagt dan de wettelijk bepaalde bedragen. Voor het jaar 2024 (en aldus aanslagjaar 2025) bedragen deze vergoedingen: 41,48 euro/dag en 1659,29 euro/jaar voor ‘gewone vrijwilligers’. Voor bepaalde specifieke categorieën vrijwilligers zijn andere bedragen van toepassing, namelijk 51,48 euro/dag en 3.047,43 euro/jaar. Onder deze ‘specifieke categorieën van vrijwilligers worden o.a. verstaan: een sporttrainer, sportscheidsrechter, het niet-dringend liggend ziekenvervoer…

Wanneer de kostenvergoeding de bovengenoemde bedragen te boven gaat, dan dient men met bewijzen aan te tonen dat het nog steeds een kostenvergoeding betreft. Indien dit niet mogelijk is, dan zal de persoon in kwestie niet als vrijwilliger kunnen worden beschouwd met alle gevolgen van dien. Zo zal zijn of haar verworven inkomen uit de activiteit ook belast worden en zullen er ook RSZ-bijdragen verschuldigd zijn. Het is dus belangrijk om de inkomensgrenzen goed te respecteren, ook als organisatie.

Vrijwilligerswerk naast een vervangingsinkomen?

Als organisatie dient u er ook bewust van te zijn dat de uitkeringsgerechtigde vrijwilligers in bepaalde gevallen hun uitkering kunnen behouden, ook tijdens de uitoefening van vrijwilligerswerk. U houdt hier best rekening mee, zodoende de vrijwilligers zo veel mogelijk te beschermen en nadelige gevolgen ten opzichte van hen te vermijden.

Zo kan iemand die een werkloosheidsuitkering verkrijgt, vrijwilligerswerk uitoefenen op voorwaarde dat hij dit voorafgaand en schriftelijk aangeeft aan het werkloosheidsbureau van de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening. De directeur van het werkloosheidsbureau zal deze aangifte dan bekijken en kan dan alsnog oordelen dat de geplande vrijwilligersactiviteit niet aanvaard wordt indien hij kan aantonen dat:

  • De activiteit niet de kenmerken vertoont van vrijwilligerswerk conform de wet betreffende de rechten van vrijwilligers;
  • De activiteit, gezien de aard, de omvang en de frequentie ervan of gezien het kader waarin zij wordt uitgeoefend, niet of niet langer de kenmerken vertoont van een activiteit die in het verenigingsleven gewoonlijk door vrijwilligers wordt verricht;
  • De beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt van de werkloze zou verminderen.

Indien binnen twee weken na de ontvangst van een volledige aangifte geen beslissing genomen is, wordt de uitoefening van de onbezoldigde activiteit met behoud van uitkeringen, geacht aanvaard te zijn. Een eventuele beslissing houdende een verbod of een beperking, genomen buiten deze termijn, heeft slechts gevolgen voor de toekomst, behalve indien de activiteit niet onbezoldigd was.

Ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering kan gecumuleerd worden met vrijwilligerswerk, voor zover de adviserende arts vaststelt dat de vrijwilligersactiviteit verenigbaar is met de algemene gezondheidstoestand van de betrokkene in kwestie.

Voor andere vormen van uitkeringen of tegemoetkomingen (o.a. het leefloon, de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden, het gewaarborgd inkomen voor bejaarden) gelden specifieke regels. Het is dan ook aangewezen om u als organisatie goed te informeren en uw vrijwilligers de nodige informatie te geven, alvorens een vrijwilligersactiviteit aan te gaan.

Overweegt u in uw organisatie gebruik te maken van vrijwilligers, of overweegt u om zelf een vrijwilligersactiviteit uit te oefenen? Contacteer dan zeker een van onze specialisten arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht en het sociaal recht kan u bij ons terecht.

 

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht