30 mei 2024

Al dan niet bezoldigd karakter van bestuur

Bestuurders ontvangen doorgaans een vergoeding voor hun bestuursmandaat, maar soms kiezen bedrijven ervoor om hen niet te bezoldigen. Een veelvoorkomende reden hiervoor is om te voorkomen dat bestuurders onder twee verschillende sociale statuten vallen.

Bestuurder en werknemer: tweemaal sociale bijdragen?

Als u werknemer bent in een onderneming, betaalt u sociale zekerheidsbijdragen als werknemer. Indien u vervolgens benoemd wordt als bestuurder binnen diezelfde onderneming, kan het aangeraden zijn om een onbezoldigd bestuursmandaat op te nemen, om te vermijden dat u ook nog eens als zelfstandige sociale bijdragen dient te betalen. Zo zal u niet tweemaal sociale zekerheidsbijdragen dienen te betalen. De bewijslast hiervan ligt evenwel bij de bestuurder zelf, gezien hij vermoed wordt zelfstandige te zijn.

Wanneer een bestuurder wordt benoemd op voordracht van een aandeelhouder, zoals een moedervennootschap, en de benoemde persoon reeds een werknemer is van die moedervennootschap, bestaat het risico dat de bestuurder zowel als werknemer als zelfstandige sociale bijdragen moet betalen. Bijvoorbeeld, een holdingvennootschap met verschillende dochterondernemingen kan haar managementleden benoemen als bestuurders in die dochterondernemingen. Als dit deel uitmaakt van het reguliere takenpakket van de werknemers, wordt geen extra vergoeding verwacht in de dochteronderneming. Ook hier ligt de bewijslast bij de bestuurder, gezien hij in deze concrete omstandigheid nog steeds vermoed wordt zelfstandige te zijn in bijberoep.

Een minder voorkomende reden, die wel in de rechtspraak is behandeld, is wanneer iemand die werkloos is, een bestuursmandaat wil aanvaarden zonder vergoeding om zijn werkloosheidsuitkering te behouden. In het verleden heeft het Hof van Cassatie echter geoordeeld dat zelfs als het bestuursmandaat kosteloos is, de persoon nog steeds ‘arbeid’ verricht en dit dus moet worden gemeld aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (Cass. 18 juni 2001).

Striktheid van de RSZ

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) vereist dat het onbezoldigd karakter van een mandaat zowel in rechte als in feite moet worden aangetoond.

Zelfs als de statuten expliciet verklaren dat het bestuursmandaat onbezoldigd is om bijvoorbeeld te voorkomen dat bestuurders onder het zelfstandigenstatuut vallen, eist de RSZ dat deze onbezoldigdheid niet alleen op papier wordt bevestigd, maar ook in de praktijk wordt nageleefd.

Hoe bewijst men dit?

Indien de statuten bijvoorbeeld bepalen dat het mandaat van de bestuurder onbezoldigd is, behoudens een andersluidende beslissing van de algemene vergadering (AV), heeft de RSZ in het verleden reeds geoordeeld dat het bestuursmandaat als bezoldigd wordt beschouwd zolang de AV niet uitdrukkelijk een besluit neemt waarin dat onbezoldigd karakter wordt bevestigd. Dit betekent dat de aansluitings- en bijdrageplicht van toepassing blijft tot en met het kwartaal waarin de AV het onbezoldigd karakter formeel bevestigt.

Een ander voorbeeld betreft het gebruik van bedrijfswagens of woningen op kosten van de vennootschap, wat als een voordeel van alle aard wordt beschouwd en dus onderhevig is aan sociale bijdragen, zelfs wanneer het bestuursmandaat formeel als onbezoldigd wordt beschouwd volgens de statuten.

Vermoeden van bezoldiging

In situaties waarin de statuten geen uitsluitsel geven over de bezoldiging van het bestuursmandaat, wordt teruggegrepen naar het gemeen recht. Hier geldt het vermoeden van kosteloosheid van het mandaat, zoals vastgelegd in artikel 1986 van het oud Burgerlijk Wetboek, tenzij het tegendeel is bedongen.

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen heeft dit evenwel verduidelijkt door een bepaling op te nemen voor zowel de NV, de BV als de CV, waarin staat dat het bestuursmandaat bezoldigd is, tenzij de statuten anders bepalen of de algemene vergadering anders beslist bij de benoeming. Dit betekent dat het vermoeden nu omgekeerd is, vergelijkbaar met het vermoeden voor sociale zekerheidsdoeleinden: vermoeden van bezoldiging zoals hierboven toegelicht.

Voor verenigingen zonder winstoogmerk (VZW’s), internationale verenigingen zonder winstoogmerk (IVZW’s) en stichtingen heeft de wetgever geen soortgelijk vermoeden opgenomen, omdat het in de non-profitsector nog steeds gebruikelijker is dat bestuursmandaten onbezoldigd zijn.

Heeft u vragen omtrent het statuut dan wel de bezoldiging van bestuurders? Neem dan zeker contact op met onze specialisten vennootschapsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het ondernemingsrecht en vennootschapsrecht kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht