8 september 2022

Wat heeft het nieuwe boek 5 Verbintenissen van het Burgerlijk Wetboek in petto? – Deel2

Het napoleontisch Burgerlijk Wetboek was aan vernieuwing toe en dus heeft de wetgever (o.m.) het verbintenissenrecht in een nieuw jasje gestoken. Het nieuwe boek 5 Verbintenissen van het Burgerlijk Wetboek heeft verschillende nieuwigheden in petto. In dit deel bespreken wij de invoering van (i) de bepalingen omtrent misbruik van omstandigheden bij de totstandkoming van een contract, (ii) de nietigverklaring op eenzijdige kennisgeving, en (iii) de anticipatieve ontbinding.

Misbruik van omstandigheden bij de totstandkoming van het contract

Opdat een overeenkomst geldig tot stand kan komen, is ook onder het nieuwe verbintenissenrecht vereist dat elke partij vrij en bewust haar toestemming verleent. De toestemming van partijen mag met andere woorden niet behept zijn met een wilsgebrek.

Voor zover niets nieuws. In het nieuw Burgerlijk Wetboek zal echter het misbruik van omstandigheden bij de totstandkoming van een contract voortaan ook als een wilsgebrek worden beschouwd (art. 5.37 nieuw BW). Deze bepaling is eigenlijk een codificering van de in de rechtspraak en rechtsleer ontwikkelde rechtsfiguur van de gekwalificeerde benadeling.

Voorwaarden

Opdat er sprake is van misbruik van omstandigheden, dient er aan drie voorwaarden te zijn voldaan:

  1. Er is een kennelijk onevenwicht tussen de wederzijds bedongen prestaties
    • Uit het woord “kennelijk” kan worden afgeleid dat de rechter slechts een marginaal toetsingsrecht heeft en aldus niet het minste onevenwicht in prestaties volstaat om te spreken van misbruik van omstandigheden.
  2. Er is sprake van misbruik van concrete omstandigheden van inferioriteit
    • Er is misbruik van de concrete omstandigheden van inferioriteit waarin het slachtoffer zich bij de contractsluiting bevond waardoor de medecontractant zich een voordeel heeft weten toe te eigenen. De bedoelde omstandigheden van inferioriteit kunnen voortvloeien zowel uit persoonlijke kenmerken, zoals de fysieke, morele of financiële noodtoestand, de zwaktes of de onwetendheid of onervarenheid van het slachtoffer, als uit omstandigheden van economische of functionele superioriteit in hoofde van de misbruikplegende partij, die zich bv. in een monopoliepositie of een machtspositie bevindt.
  3. Er is een oorzakelijk verband tussen het misbruik en het kennelijk onevenwicht
    • Deze voorwaarde impliceert dat niet elk kennelijk onevenwicht zal volstaan om te voldoen aan de toepassingsvoorwaarden van art. 5.37 nieuw BW. Er zal moeten worden aangetoond dat er sprake is van misbruik van omstandigheden én dat het kennelijk onevenwicht in prestaties het gevolg is van dit misbruik.

Sancties

Het kennelijk onevenwicht in bedongen prestaties dat het gevolg is van een misbruik van omstandigheden, leidt in principe tot de relatieve nietigheid. Wanneer het misbruik echter niet doorslaggevend is, kan de zwakke partij voortaan ook de aanpassing van haar verbintenissen vragen aan de rechter.

Nietigverklaring op eenzijdige kennisgeving

Vernietigbaar versus nietigheid

Artikel 5.59, eerste lid van het nieuwe BW is een codificatie van het rechtsbeginsel dat nietigheid nooit van rechtswege intreedt. Een contract dat is aangetast door een nietigheidsgrond is aldus niet van rechtswege nietig, doch wel vernietigbaar.

Minnelijke versus gerechtelijke nietigverklaring

Het tweede lid van art. 5.59 nieuw BW verankert de mogelijkheid van een minnelijke of gerechtelijke nietigverklaring van het contract.

Een minnelijke nietigverklaring veronderstelt dat de nietigheidsgrond daadwerkelijk bestaat. Bij gebrek daaraan is het akkoord nietig voor zover het een minnelijke nietigverklaring vormt. Het weze evenwel opgemerkt dat een minnelijke nietigverklaring die zelf nietig is bij gebrek aan het bestaan van een nietigheidsgrond, geherkwalificeerd kan worden als een opzegging door wederzijdse toestemming van de partijen.

Het zal aldus niet evident zijn om terug te krabbelen van een minnelijke nietigverklaring, zelfs wanneer deze zelf nietig is, nu deze in veel gevallen toch de beëindiging van de overeenkomst met zich zal meebrengen. Men kan dus best niet lichtzinnig overgaan tot een minnelijke nietigverklaring.

In geval van een gerechtelijke nietigverklaring, is het contract nietig verklaard van zodra een gerechtelijke uitspraak het bestaan van de nietigheidsgrond erkent.

De vernieuwing: invoering nietigverklaring op eenzijdige kennisgeving

Het derde lid van art. 5.59 nieuw BW brengt de invoering met zich mee van de nietigverklaring op eenzijdige kennisgeving. Met deze nieuwigheid heeft de wetgever de paradox willen verhelpen dat een buitengerechtelijke ontbinding wel werd erkend, maar de mogelijkheid van een buitengerechtelijke nietigverklaring niet. Dit terwijl de nietigheidsgronden het bestaan van het contract radicaler treffen dan een niet-nakoming begaan tijdens zijn levensloop.

De nietigverklaring op eenzijdige kennisgeving dient steeds schriftelijk te gebeuren. Er zijn echter geen andere vormvoorschriften. De nietigverklaring op eenzijdige kennisgeving kan aldus zowel per aangetekende brief als per gewone brief, maar ook bijvoorbeeld via e-mail of deurwaardersexploot.

De gevolgen van de nietigverklaring zijn beperkt tot de verbintenissen of tot de bedingen aangetast door nietigheid indien zij deelbaar zijn van de rest van het contract. De kennisgeving die aan één partij werd gedaan, impliceert derhalve niet noodzakelijk dat het contract ook nietig is t.a.v. de andere partijen.

De nietigverklaring geschiedt bovendien steeds op risico van de partij die ze uitbrengt, nu de wederpartij de nietigverklaring steeds kan betwisten in een gerechtelijke procedure. Indien de rechter dan vaststelt dat een partij de overeenkomst ten onrechte nietig verklaarde, maar deze partij ondertussen haar verbintenissen staakte, kan dit de ontbinding ten laste van de partij die haar verbintenissen staakte rechtvaardigen.

De nietigheid op eenzijdige kennisgeving verjaart (net zoals de nietigheid door middel van vordering) na vijf jaar nadat men kennis heeft van de nietigheidsgrond en alleszins na twintig jaar na het sluiten van het contract. Na het verstrijken van deze termijn, is het niet langer mogelijk om de overeenkomst nietig te verklaren op eenzijdige kennisgeving.

Anticipatieve ontbinding

De anticipatieve ontbinding of anticipatory breach maakt de oversteek van het common law-rechtstelsel en het Weens Koopverdrag naar het gemeen verbintenissenrecht (art. 5.90 nieuw BW).  Dat houdt in dat in uitzonderlijke omstandigheden het contract ook kan worden ontbonden wanneer het duidelijk is dat de schuldenaar, na te zijn aangemaand om binnen een redelijke termijn voldoende waarborgen te bieden voor de goede uitvoering van zijn verbintenissen, zijn verbintenissen niet tijdig zal nakomen en dat de gevolgen van die niet-nakoming voldoende ernstig zijn voor de schuldeiser.

Dit is -in de woorden van de wetgever- een aanzienlijke vernieuwing, nu de schuldeiser onder bepaalde voorwaarden het recht krijgt om de overeenkomst te ontbinden, zelfs wanneer de prestaties van zijn schuldenaar op dat ogenblik nog niet opeisbaar zijn. Men spreekt in dat geval van een voortijdige niet-nakoming.

Alvorens de schuldeiser tot ontbinding kan overgaan, krijgt de schuldenaar evenwel nog een laatste kans om de schuldeiser afdoende zekerheid te verschaffen dat zijn verbintenissen zullen worden nagekomen.

Wat evenwel beschouwd moet worden als uitzonderlijke omstandigheden of wanneer er sprake is van gevolgen van de niet-nakoming die voldoende ernstig zijn voor de schuldeiser, wordt niet verduidelijkt.

Deze bepaling is echter van aanvullend recht, zodat partijen in hun overeenkomst duidelijke afspraken kunnen maken over wat zij beschouwen als uitzonderlijke omstandigheden en voldoende ernstige gevolgen. Uiteraard betekent dit ook dat partijen ervoor kunnen opteren om de anticipatieve ontbinding contractueel uit te sluiten.

De schuldeiser die tot ontbinding overgaat, dient de schuldenaar hiervan schriftelijk in kennis te stellen.

De anticipatieve ontbinding biedt een bescherming voor schuldeisers tegen een toekomstige wanprestatie. De schuldeiser hoeft hierdoor de effectieve verwezenlijking van deze wanprestatie niet af te wachten en kan snel zijn contractvrijheid herwinnen wanneer duidelijk is dat de schuldenaar zijn verbintenissen niet zal nakomen. Het uitgangspunt blijft echter dat een overeenkomst partijen tot wet strekt, de anticipatieve ontbinding vormt hierop de afwijking dewelke slechts in uitzonderlijke omstandigheden toepassing kan vinden. Een schuldeiser gaat aldus best niet lichtzinnig over tot ontbinding.

Inwerkingtreding

Natuurlijk is het ook van belang om te weten wanneer al deze nieuwe wetgeving in werking treedt. Gelet op de publicatie van het nieuwe boek 5 “Verbintenissen” op 1 juli 2022, zal dit boek in werking treden op 1 januari 2023. De nieuwe wetgeving zal van toepassing zijn op alle rechtshandelingen en rechtsfeiten die hebben plaatsgevonden na de inwerkingtreding van deze wet.

Partijen kunnen evenwel kiezen voor een opt-in, teneinde de nieuwe wetgeving eveneens toe te passen op contracten afgesloten vóór de inwerkingtreding.

Heeft u nog vragen over deze nieuwe wetgeving of twijfelt u om het nieuwe verbintenissenrecht nu reeds toe te passen op uw contracten? Neem dan zeker contact op met onze specialisten verbintenissenrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Geert de Hoon en Ilse De Geyter

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht