15 mei 2020

Contracten: is de bij de ondertekening ‘vergeten’ partij verbonden?

In contracten met vennootschappen worden soms clausules opgenomen die verbintenissen inhouden voor de bestuurders. Te denken valt aan medeschuldenaarstellingen, niet-concurrentieverbintenissen, vertrouwelijkheidsverbintenissen,… In een ideale wereld tekent de bestuurder tweemaal, namelijk eenmaal in zijn hoedanigheid van bestuurder en eenmaal ten persoonlijken titel. Maar wat indien de bestuurder slechts eenmaal getekend heeft voor de vennootschap en vergeten is ook ten persoonlijken titel te tekenen? Gaat hij vrijuit?

In een recent gepubliceerd arrest van21 december2018 oordeelde het Hof van Cassatie over dergelijke situatie. De ondertekening van de bestuurder houdt een instemming met de persoonlijke verbintenissen in wanneer er geen twijfel over kan bestaan dat hij zich tevens persoonlijk wilde verbinden. Forum Advocaten analyseert de hoofdpunten.

 

Vooraf: wat zegt de wet?

Om de rechtspraak van het Hof van Cassatie te kaderen, vermelden we vooreerst de relevante wetgeving uit het Burgerlijk Wetboek en het WVV.

Zo benoemt artikel 1108 BW de toestemming van een partij die zich verbindt als noodzakelijke voorwaarde om een rechtsgeldige overeenkomst te sluiten. Artikel 1134, lid 1 BW stelt vervolgens dat alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan de contractspartijen tot wet strekken. Tot slot lezen we in artikel 1165 BW dat voornoemde overeenkomsten enkel gevolgen tussen de contractspartijen teweeg kunnen brengen.

Het WVV gaat specifieker over de overeenkomsten die door rechtspersonen en/of hun bestuurders worden aangegaan. Zo vermelden artikel2:49 en2:55 van het WVV dat rechtspersonen via hun organen en/of vaste vertegenwoordigers zoals vennoten rechtshandelingen kunnen stellen. De leden van deze organen, de vertegenwoordigers of vennoten verbinden zich dan ook niet persoonlijk voor de verbintenissen van de rechtspersoon.

 

Rechtspraak: wat zegt het Hof van Cassatie?

In een eerder arrest van27 januari2017 boog het Hof van Cassatie zich over een arrest van het Hof van Beroep van Antwerpen.

In dit arrest oordeelde het Hof van Beroep van Antwerpen dat de bestuurder van een vennootschap zich persoonlijk medeschuldenaar had verklaard, hoewel hij enkel in zijn hoedanigheid van bestuurder en niet ten persoonlijken titel de overeenkomst ondertekend had.

De verhuurder had in zijn algemene voorwaarden het volgende opgenomen:

MEDESCHULDENAAR: Indien het materieel in huur genomen wordt door een vennootschap is niet enkel deze vennootschap gehouden tot naleving en uitvoering van de overeenkomst maar ook, te persoonlijken titel, hoofdelijk en ondeelbaar met de huurder, de bestuurder, zaakvoerder of gevolmachtigde  die namens de vennootschap de overeenkomst heeft getekend. De ondertekenaar verbindt zich dus ook persoonlijk, hoofdelijk en ondeelbaar met de vennootschap waarvoor hij optreedt, tot naleving van alle bepalingen voorzien in de overeenkomst en de algemene voorwaarden van deze overeenkomst”

 

Het Hof van beroep van Antwerpen stelde vast dat de algemene voorwaarden waren aanvaard en dat de afgevaardigde bestuurder die ondertekende namens de vennootschap zich tevens akkoord verklaarde om zich te verbinden als hoofdelijke medeschuldenaar.  Volgens het Hof van Beroep was niet vereist  dat hij een tweede maal in persoonlijke naam de overeenkomst zou ondertekenen.

Het Hof van Cassatie vernietigde deze uitspraak echter en stelde dat de bestuurder van de vennootschap die de huurovereenkomst sloot, niet in eigen naam gebonden kon worden. Hij dient voor de huurovereenkomst te worden beschouwd als een derde in de zin van het hoger besproken artikel 1165 BW.

Recent werd het arrest van het Hof van Cassatie van21 december2018 gepubliceerd waarin dezelfde rechtsvraag aan bod kwam. In deze zaak was er discussie omtrent een overeenkomst die zowel verbintenissen voor een VZW bevatte, als persoonlijke verbintenissen voor haar bestuurder, terwijl de bestuurder enkel in zijn hoedanigheid van bestuurder had getekend. Welke bewoordingen de overeenkomst had kunnen wij helaas niet uit het arrest afleiden.

Het Hof van Cassatie oordeelde dat wanneer een akte zowel verbintenissen van een rechtspersoon als persoonlijke verbintenissen van de bestuurder bevat, de handtekening van de bestuurder ook een instemming met de persoonlijke verbintenissen betekent wanneer er geen twijfel over kan bestaan dat de ondertekenaar zich effectief persoonlijk heeft willen verbinden. De feitenrechter zal zulke situaties echter steeds in concreto beoordelen aan de hand van de intrinsieke elementen van de akte, zoals onder meer de specifieke bewoordingen ervan en de grafische opmaak.

In het voorliggende geval stelde het Hof van Cassatie dat uit de grafische opmaak van de akte, het feit dat de verweerder enkel in de hoofding werd vermeld en zulks zonder adres of nadere gegevens en op de plaats waar de handtekeningen moeten worden gezet enkel de VZW werd vermeld, dat het Hof van Beroep terecht had afgeleid dat de bestuurder zich niet persoonlijk had willen verbinden.  Wel leverde dit een begin van bewijs op van de persoonlijke verbintenis van de bestuurder overeenkomstig artikel 1347 Burgerlijk Wetboek dat met getuigen en vermoedens kon worden aangevuld.

 

Conclusie

Het verdient aanbeveling om de bestuurder ook persoonlijk de overeenkomst te laten ondertekenen om bewijsproblemen te vermijden inzake diens persoonlijke verbintenissen.

Is dit vergeten dan kan uit de bewoordingen van de overeenkomst en de grafische opmaak alsnog worden afgeleid dat de bestuurder zich ook persoonlijk heeft willen verbinden.  Ook kan de overeenkomst een begin van bewijs vormen van de persoonlijke verbintenissen van de bestuurder. Het Hof van Cassatie heeft de rechtspraktijk dan ook een reddingsboei geworpen.

Dit arrest is overigens ook in de omgekeerde zin interessant.  Zo kan de vraag worden gesteld of de vennootschap gebonden is aan bijvoorbeeld een aandeelhouders- of overnameovereenkomst waarin zij formeel niet tussenkomt, maar waarin zij volgens de bewoordingen ervan wel een aantal verbintenissen op zich neemt. Als de aandeelhouders/bestuurders van deze vennootschap tot ondertekening zijn overgegaan, zou naar analogie van voormeld cassatiearrest geargumenteerd kunnen worden dat ook de vennootschap zich verbonden heeft.

 

Annelies Janssen, Roxanne Verelst en Frederic Rosiers

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht