2 juni 2025

Verzuimbonus: een stimulans voor aanwezigheid of eerder een sanctie voor ziekte?

Volgens gegevens van Securex heeft het Belgisch ziekteverzuim vorig jaar een recordniveau bereikt. Nochtans trachten ondernemingen door middel van creatieve maatregelen het ziekteverzuim binnen hun onderneming terug te dringen bijvoorbeeld door het invoeren van een ‘verzuimbonus’. Hoewel dit op het eerste gezicht een interessante maatregel lijkt, schuilt er een addertje onder het gras en roept een dergelijke bonus juridische vragen op. In deze blog leest u er alles over.

De verzuimbonus

Wat is het?

Een verzuimbonus betreft een beloning die wordt toegekend aan werknemers die zich in een bepaalde periode niet of bijna niet ziekmelden. Door een dergelijke premie toe te kennen trachten werkgevers hun werknemers te motiveren en hopen ze het absenteïsme binnen hun onderneming te verminderen. Het betreft dus een soort ‘aanwezigheidspremie’.

Het invoeren van een dergelijke premie heeft vanzelfsprekend enkele voordelen. Het zet allereerst werknemers aan om wel te werken en niet onterecht afwezig te blijven van het werk na bijvoorbeeld een stevig nachtje stappen, hetgeen het eigenlijke doel is van de premie. Bovendien zou het werknemers ook aansporen om gezonder te leven, zodoende minder afwezig te zijn op het werk. Dit zorgt dan ook voor een continuïteit op de werkvloer en maakt dan ook dat de verzuimkosten van de werkgever dalen.

Anderzijds mag ook niet vergeten worden dat er ook nadelen verbonden zijn aan de toekenning van een verzuimbonus. Zo betreft het een onzekere investering, die mogelijks ook bijkomende administratieve lasten met zich meebrengt. Bovendien kan het ook arbeidsconflicten veroorzaken, aangezien het mislopen van de bonus omwille van terechte afwezigheden mogelijks moeilijk te rechtvaardigen is. De werknemers die regelmatig ziek zijn zullen zich immers sterk benadeeld voelen, aangezien ziekte een onzekere factor is die losstaat van de wil van de werknemer. Bovendien brengt het ook een risico op roos verzuim met zich mee, hetgeen betekent dat een zieke werknemer toch zal werken. Hierdoor zal de kwaliteit van zijn werkprestaties mogelijks niet optimaal zijn, zal het herstel veel langer duren en zullen ook andere werknemers besmet kunnen worden.

De juridische valkuilen van de verzuimbonus

Naast de socio-economische nadelen die eerder in dit blog werden toegelicht, dient er ook benadrukt te worden dat er ook een juridische valkuil is aan de invoering van verzuimbonussen binnen uw onderneming. Het invoeren van een verzuimbonus kan immers een ongerechtvaardigd onderscheid uitmaken, hetgeen dus een risico inhoudt op discriminatie.

Een werknemer die te kampen heeft met chronische migraine, zal naar verwachting immers vaker afwezig zijn dan een werknemer zonder chronische ziekteklachten. Dit kan dan ook discriminatie uitmaken op grond van gezondheidstoestand. Hetzelfde wat betreft het niet-betalen van een bonus aan iemand wegens een ziekmelding in verband met een handicap of een zwangerschap (discriminatie op basis van handicap, respectievelijk gender).

Het is dan ook belangrijk om erg kritisch te zijn als werkgever wanneer zo’n beleid wordt ingevoerd in de onderneming. Hierbij dient de werkgever ervoor te zorgen dat het toekennen van de bonus een legitiem doel nastreeft, dat het noodzakelijk is en proportioneel waarbij ook gekeken moet worden naar de geschiktheid van de middelen die worden gehanteerd. Mogelijks zijn er andere manieren om het gewenste doel na te streven die minder risico geven op een verboden onderscheid, waardoor het dan wenselijk is om voor een andere optie te kiezen. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een bonus in de vorm van een ‘niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel’ conform cao nr. 90.

Andere mogelijkheden om een ‘verzuimbonus’ toe te kennen

Wel kan een werkgever ervoor kiezen om te werken met ‘verzuimbonussen’ als niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen. Dit zijn voordelen die verbonden worden aan collectieve resultaten van een onderneming of van een groep van ondernemingen ofwel van een welomschreven groep van werknemers, op basis van objectieve criteria. Deze bonussen worden geregeld in cao nr. 90.

De bonus kan worden ingevoerd via een ondernemings-cao. Voor kleinere ondernemingen waar er geen vakbondsafvaardiging is, kan dit via een ondernemings-cao, dan wel via een toetredingsakte. Belangrijk hierbij is wel dat wordt voldaan aan bepaalde formaliteiten, aangezien de cao of de toetredingsakte moet worden opgesteld via de modellen die vastgelegd zijn in de cao nr. 90. Bovendien dient ook de opmaak- en goedkeuringsprocedure die werd vastgelegd in cao nr. 90 te worden gevolgd. De invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen kan voor bepaalde, dan wel voor onbepaalde duur worden gesloten.

Een niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel kan maar worden toegekend voor zover de doelstellingen die eraan gekoppeld zijn, verwezenlijkt worden. Het moet gaan om doelstellingen die aflijnbaar, transparant, definieerbaar/meetbaar en verifieerbaar zijn. Te denken valt aan doelstellingen gericht op kostenbeheersing of gericht op het verminderen van afwezigheids- of ziektedagen of van arbeidsongevallen en mobiliteitsdoelstellingen.

Hiervan worden uitgesloten: doelstellingen gekoppeld aan individuele werknemers. De doelstellingen die worden opgelegd om de bonus te behalen moeten aldus collectief zijn. In tegenstelling tot de individuele verzuimbonus/aanwezigheidspremie mag er dus geen rekening worden gehouden met de individuele prestaties van de afzonderlijke werknemers. De doelstellingen moeten immers betrekking hebben op de collectieve resultaten die een onderneming, een groep ondernemingen ofwel die een welomschreven groep werknemers heeft behaald en dus niet op de afzonderlijke resultaten van de werknemers.

Ook moet de verwezenlijking van de doelstellingen die worden opgelegd kennelijk onzeker zijn, hetgeen dus betekent dat het bij de invoering van de bonus nog niet mag vaststaan dat de resultaten behaald zullen worden. De doelstellingen waarvan de verwezenlijking kennelijk zeker is op het ogenblik van de invoering van een systeem van resultaatsgebonden voordelen worden dus uitgesloten, om te vermijden dat de uitkering van loon vermomd wordt onder de vorm van resultaatsgebonden voordelen.

Andere mogelijkheden om absenteïsme aan te pakken

Naast het toekennen van een financiële bonus kan een werkgever ook nog andere waardevolle maatregelen nemen om het absenteïsme binnen de onderneming te verminderen.

Een eerste stap is daarbij het opzetten van een welzijnsbeleid, zoals verplicht onder de Welzijnswet. Dit houdt onder meer in dat er risicoanalyses uitgevoerd moeten worden en dat passende preventieve maatregelen genomen worden, ter bevordering van het welzijn van de werknemers. Denk hierbij aan initiatieven rond arbeidsveiligheid, bescherming van de gezondheid van de werknemer op het werk, ergonomie etc.

Daarnaast is het raadzaam om een duidelijk en transparant absenteïsmebeleid te ontwikkelen. Dit beleid bevat best de regels en procedures bij ziekmelding. Hierbij kan ook gedacht worden aan het invoeren van verzuimgesprekken bij terugkomst van de zieke werknemer, dan wel bij een frequente afwezigheid van bepaalde werknemers. Verzuimgesprekken bieden de kans om de oorzaken van afwezigheid beter te begrijpen (stress, een te hoge werkdruk, privéproblemen…). Op basis daarvan kunnen gerichte maatregelen genomen worden om de betrokken werknemer beter te ondersteunen en zo het ziekteverzuim te doen dalen. In sommige gevallen kan ook een controlearts worden ingeschakeld, bijvoorbeeld wanneer er twijfel bestaat over de gegrondheid van de afwezigheid. Dit biedt de werkgever een instrument om onterecht verzuim aan te pakken, uiteraard binnen de grenzen van de wetgeving en met respect voor de privacy van de werknemer.
Bovendien is het ook zinvol om na te denken over flexibele werkvormen. In het huidige digitale tijdperk is het vaak een goed idee zijn om werknemers de mogelijkheid te bieden om (deels) van thuis uit te werken. Ook glijdende werkuren kunnen een positieve impact hebben, omdat ze werknemers meer autonomie geven in het organiseren van hun dag. Dankzij dergelijke flexibiliteit kunnen werknemers bijvoorbeeld routineafspraken, zoals een controle bij de tandarts of oogarts, eenvoudiger voor of na de werkuren inplannen. Zo hoeven de werknemers zich niet ziek of afwezig te melden voor dit soort korte medische (routine)afspraken. Flexibel werken draagt bij aan een betere werk-privébalans, wat op zijn beurt het welzijn verhoogt en het absenteïsme kan verminderen. Als werkgever is het dus zeker de moeite waard om, waar mogelijk, flexibele werkvormen te overwegen en te integreren in het beleid.

Heeft u verdere vragen hieromtrent? Contacteer dan zeker een van onze specialisten arbeidsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht en het sociaal recht kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht