23 mei 2025

Van missie naar markt: hoe ver mag een VZW gaan?

Steeds meer VZW’s breiden hun werking uit met marktgerichte diensten of producten. Of het nu gaat om catering, adviesverlening, verhuur of recreatie: de combinatie van maatschappelijke missie en economische realiteit stelt verenigingen voor juridische en fiscale keuzes. De vraag stelt zich daarbij vaak hoe ver een VZW kan of mag gaan in het ontwikkelen van zulke marktactiviteiten, zonder het belangeloos karakter van haar werking uit het oog te verliezen.

Marktactiviteiten binnen een VZW: een spanningsveld

De wetgeving is sinds het WVV duidelijk versoepeld: een VZW mag vandaag “onbeperkt marktactiviteiten” uitoefenen – zolang het belangeloos doel behouden blijft.

Artikel 1:2 WVV bepaalt immers het volgende: “Een vereniging wordt opgericht bij een overeenkomst tussen twee of meer personen, leden genaamd. Zij streeft een belangeloos doel na in het kader van één of meer welbepaalde activiteiten die zij tot voorwerp heeft. Zij mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig andere persoon behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig.”

Toch blijft de grens tussen “toegelaten uitbreiding” en “te ver doorgeschoten commercialisering” vaag en risicovol, zeker als de VZW subsidies ontvangt, beroep doet op vrijwilligers of fiscale voordelen ontvangt.

De realiteit is dat veel VZW’s groeien in commerciële dienstverlening – denk aan catering, coaching of teambuildings. Op een bepaald moment dringt zich een keuze op: verdergaan zoals voorheen en hopen op een welwillende fiscus, of nadenken over een (pseudo-)verzelfstandiging?

Groeiend potentieel, maar nog veilig

Zolang de commerciële activiteit duidelijk bijkomstig blijft – dus ondersteunend aan het hoofddoel – is er weinig aan de hand. Denk aan een kleinschalige teambuildingdienst of een buurtcafé in een sociaal centrum. Voor veel kleine VZW’s is dit een werkbare en veilige situatie.

De commerciële activiteit groeit uit zijn voegen

Wat als die “kleine” activiteit plots groter wordt dan verwacht? Dan dreigen er conflicten:

  • Fiscale risico’s: een VZW met uitgesproken commerciële activiteiten riskeert belast te worden zoals een vennootschap.
  • Oneerlijke concurrentie? Andere bedrijven kunnen bezwaar maken tegen het feit dat een gesubsidieerde VZW actief is op hun markt.
  • Sectorale erkenningen: de overheid kan kritisch kijken als een erkende zorginstelling ineens ook als horecazaak fungeert.

Een risicoanalyse is dan cruciaal: wat is het groeipotentieel? Is het zinvol om een nieuwe structuur op te zetten?

Pseudoverzelfstandiging als tussenoplossing

Soms ontstaat onder druk van regelgeving of fiscale druk de neiging tot “pseudo-verzelfstandiging”: het oprichten van een aparte vennootschap naast de VZW, waarbij dezelfde personen de controle behouden. Dit kan op twee manieren:

  • horizontaal: de VZW en de vennootschap bestaan naast elkaar, maar delen bestuurders of leden; of
  • verticaal: de VZW brengt haar activiteit in ruil voor aandelen in de vennootschap.

Deze structuren zijn perfect toegelaten, maar zijn wel gevoelig voor:

  • eventuele belangenconflicten (art. 9:8 WVV),
  • het verbod op winstuitkering bij VZW’s, en
  • fiscale optimalisatie die als misbruik kan worden beschouwd (zoals onderwaardering bij inbreng).

Wat met de sociale onderneming?

Een structureel alternatief is de omzetting naar een sociale onderneming, via een besloten vennootschap met sociaal oogmerk. Dit biedt transparantie, erkenning én fiscale duidelijkheid – maar betekent ook het loslaten van het VZW-statuut.

Conclusie: evalueer tijdig

Elke VZW die marktactiviteiten overweegt of al ontplooit, doet er goed aan haar activiteiten van tijd tot tijd te evalueren:

  • Het belangeloos doel dient steeds centraal te blijven staan, ongeacht de aard of omvang van de marktactiviteiten.
  • Evalueer tijdig of de activiteiten nog “bijkomstig” zijn.
  • Ga na of verzelfstandiging, eerder dan verdere groei binnen de VZW, een meer aangewezen structuur vormt in het licht van de beoogde activiteiten en risico’s.

Wenst u meer te weten over de doelen van een VZW? Neem dan zeker contact op met onze specialisten vennootschapsrecht en verenigingsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het vennootschaps- en verenigingsrecht kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht