6 januari 2025

Gerechtelijke bemiddeling: wat is het en wat doet het (niet)?

Bij een juridisch geschil denken veel mensen meteen aan een gerechtelijke procedure. Maar wist u dat er alternatieven zijn die sneller, efficiënter en minder conflictueus kunnen zijn? Gerechtelijke bemiddeling is zo’n alternatief. In dit blogbericht leggen we u beknopt uit wat gerechtelijke bemiddeling inhoudt, wie er gebruik van kan maken en wat u er (niet) van kan verwachten.

Wat is gerechtelijke bemiddeling?

Gerechtelijke bemiddeling is een vertrouwelijk en gestructureerd proces waarbij een onafhankelijke en neutrale derde partij, de bemiddelaar, conflicterende partijen helpt om tot een minnelijke oplossing van hun geschil te komen. In plaats van de situatie aan een rechter over te laten waarbij deze het geschil dient te beslechten, proberen de partijen samen tot een akkoord te komen dat voor iedereen aanvaardbaar is.

De bemiddelaar leidt het proces, maar neemt geen beslissingen.

De wettelijke basis voor gerechtelijke bemiddeling is vastgelegd in het Gerechtelijk Wetboek (artikel 1723/1 e.v. Ger.W.), dat de regels en procedures rond bemiddeling duidelijk beschrijft.

Wie kan gebruik maken van gerechtelijke bemiddeling?

Op basis van artikel 1724 van het Gerechtelijk Wetboek kunnen zowel vermogensrechtelijke als niet-vermogensrechtelijke geschillen die vatbaar zijn voor dading, het voorwerp van bemiddeling uitmaken.

Gerechtelijke bemiddeling is toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij een juridisch geschil. Dit kan gaan om:

  • Particulieren (bijvoorbeeld bij familiegeschillen zoals echtscheiding of erfeniskwesties);
  • Ondernemingen (bijvoorbeeld bij contractuele of handelsgeschillen);
  • Overheidsinstellingen.

Is gerechtelijke bemiddeling verplicht?

Nee, gerechtelijke bemiddeling is in principe vrijwillig. Partijen kunnen er samen voor kiezen om een bemiddelaar in te schakelen.

De rechtbank kan echter ook een bemiddeling voorstellen of zelfs ambtshalve opleggen als de rechter van oordeel is dat bemiddeling kan bijdragen aan een oplossing. Dit betekent echter niet dat de partijen verplicht zijn om tot een akkoord te komen. De bereidheid om samen te werken blijft essentieel.

Hoe gaat de bemiddeling concreet in zijn werk?

Het bemiddelingsproces begint meestal met de keuze van een erkende bemiddelaar, die door beide partijen wordt aanvaard.

Vervolgens wordt een bemiddelingsprotocol opgesteld. Dit protocol bevat onder meer:

  • De afspraken over het verloop van de bemiddeling;
  • De rol en verantwoordelijkheden van de bemiddelaar;
  • De vertrouwelijkheidsregels waaraan alle partijen gebonden zijn;
  • De financiële afspraken, zoals de vergoeding van de bemiddelaar.

Tijdens de bemiddeling organiseert de bemiddelaar gesprekken waarin beide partijen hun standpunten en belangen kunnen toelichten. De bemiddelaar faciliteert de communicatie en helpt bij het zoeken naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Indien een akkoord wordt bereikt, wordt dit vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst die bindend kan worden gemaakt door homologatie bij de rechtbank.

Wat is het nut van gerechtelijke bemiddeling?

Gerechtelijke bemiddeling biedt verschillende voordelen:

  1. Sneller: Een bemiddelingsproces kan vaak in enkele weken of maanden worden afgerond, terwijl gerechtelijke procedures jaren kunnen aanslepen.
  2. Goedkoper: Omdat het proces sneller is, blijven de kosten meestal lager dan bij een rechtszaak.
  3. Controle: Partijen hebben zelf meer controle over het resultaat, in plaats van afhankelijk te zijn van een rechterlijke uitspraak waarin mogelijk geen van de partijen zich kan vinden. De bemiddelaar kan creatieve oplossingen voorstellen die niet mogelijk zijn binnen de strikte kaders van de wet.
  4. Vertrouwelijkheid: Alles wat tijdens de bemiddeling wordt besproken, is strikt vertrouwelijk en kan niet worden gebruikt in een eventuele latere rechtszaak.
  5. Relatiebehoud: Omdat bemiddeling gericht is op samenwerking, is het vaak beter voor het behoud van zakelijke of persoonlijke relaties. Partijen hebben ook vaak een grotere tevredenheid over de uitkomst omdat ze zelf betrokken zijn bij de oplossing.

Hoe werkt de vertrouwelijkheid?

Een belangrijk kenmerk van gerechtelijke bemiddeling is de vertrouwelijkheid. Wat besproken wordt tijdens de bemiddeling, kan niet naar buiten worden gebracht of worden gebruikt in een gerechtelijke procedure. De bemiddelaar heeft ook een geheimhoudingsplicht.

Hoe lang duurt een bemiddeling?

De duur van een bemiddeling hangt af van de complexiteit van het geschil en de bereidheid van de partijen om samen te werken. In veel gevallen kan een bemiddeling binnen enkele weken tot maanden worden afgerond. Dit staat in schril contrast met de soms jarenlange gerechtelijke procedures.

Zijn er nadelen?

Hoewel gerechtelijke bemiddeling veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen:

  • Geen garantie op succes: Als partijen niet bereid zijn om samen te werken, kan bemiddeling mislukken, waardoor alsnog een gerechtelijke procedure nodig is. In dat geval kan het aanvoelen alsof er nuttige tijd “verloren” is gegaan.
  • Machtsonevenwicht: Als één van de partijen sterker staat (bijvoorbeeld financieel of juridisch), kan dit de bemiddeling bemoeilijken.
  • Kosten: Hoewel bemiddeling goedkoper kan zijn dan een rechtszaak, brengt het nog steeds kosten met zich mee (waaronder de vergoeding van de bemiddelaar).

Wat doet de bemiddeling niet?

Er zijn duidelijke grenzen aan wat de bemiddeling kan bereiken. De bemiddeling:

  • Is geen vervanging voor juridische beslissingen: De bemiddelaar kan geen bindende uitspraken doen of juridische geschillen definitief beslechten. Dit blijft voorbehouden aan de rechter.
  • Lost geen onderliggende structurele problemen op: Als een conflict het gevolg is van diepgewortelde problemen (zoals systematische wanpraktijken binnen een bedrijf), biedt bemiddeling mogelijk geen een langdurige oplossing.
  • Is niet geschikt bij gebrek aan medewerking: Als een partij niet bereid is om te onderhandelen of volledig afwijzend staat tegenover een oplossing, kan de bemiddeling weinig betekeningsvol zijn.
  • Kan geen juridisch precedent scheppen: Oplossingen die tijdens bemiddeling worden bereikt, zijn vaak specifiek voor de betrokken partijen en bieden geen richtlijnen voor toekomstige gevallen.

Conclusie

Gerechtelijke bemiddeling is een waardevol instrument voor wie een juridisch conflict op een constructieve manier wil oplossen. Het biedt snelheid, flexibiliteit en controle, maar vereist wel de bereidheid van beide partijen om samen te werken. Hoewel het niet voor elk geschil geschikt is, kan het in veel gevallen een beter alternatief zijn dan een lange en dure rechtszaak.

Overweegt u bemiddeling of heeft u vragen? Neem dan zeker contact met ons op zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Annelies Janssen & Frederic Rosiers

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht