4 december 2024

Gebreken tijdens een bouwproject: kan de opdrachtgever een schadevergoeding combineren met het niet betalen van uw factuur als aannemer?

Veel aannemers worden er wel eens mee geconfronteerd: de opdrachtgever-bouwheer vordert een schadevergoeding voor de schade die hij heeft geleden ten gevolge van een gebrekkige uitvoering van de werken en houdt tegelijkertijd een deel van de aannemingssom in. Kan dit zomaar? In een recent arrest heeft het Hof van Cassatie de spelregels nog eens helder uiteen gezet. Forum Advocaten gidst u door dit juridische vraagstuk met belangrijke gevolgen voor de aannemingspraktijk.

Actiemogelijkheden van de schadelijdende opdrachtgever/bouwheer

Doorgaans zal een opdrachtgever/bouwheer geconfronteerd met schade ten gevolge van de door de aannemer uitgevoerde werken, (een deel van) de door hem aan de aannemer verschuldigde aannemingssom inhouden. Ofwel doet hij dit om druk te zetten op de aannemer om zijn schade te komen herstellen (in natura) ofwel om de door hem (in geld) gevorderde schadevergoeding te compenseren met de nog te betalen aannemingssom.

Exceptie van niet-uitvoering

In het eerste geval past de opdrachtgever/bouwheer de zogenaamde exceptie van niet-uitvoering toe.

Om deze exceptie toe te passen, moet er wel aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Het moet gaan om een wederkerige overeenkomst (dit is in principe het geval bij een aannemingsovereenkomst);
  • Er moet sprake zijn van een zekere en opeisbare schuldvordering;
  • Deze schuldvordering moet zijn grondslag vinden in een aan de aannemer toerekenbare tekortkoming (er mag dus ook geen sprake zijn van overmacht);
  • De exceptie moet te goeder trouw worden aangewend en mag geen rechtsmisbruik uitmaken;
  • De exceptie moet worden voorafgegaan door een ingebrekestelling of kennisgeving;
  • Er moet een nauwe band bestaan tussen enerzijds de opgeschorte betalingsverplichting van de opdrachtgever/bouwheer en anderzijds de schuldvordering die de opdrachtgever/bouwheer heeft t.a.v. de aannemer;
  • De exceptie heeft een tijdelijk karakter en kan enkel worden ingeroepen zolang de aannemer in gebreke blijft.

Compensatie van de gevorderde schadevergoeding met de (resterende) aannemingssom

In het tweede geval kan de opdrachtgever/bouwheer zoals gesteld dus de door hem in geld gevorderde schadevergoeding compenseren met de (resterende) aannemingssom die hij nog verschuldigd is aan de aannemer.

Hiervoor is natuurlijk wel vereist dat een dergelijke compensatie niet (op een geldige wijze) contractueel werd uitgesloten in de aannemingsovereenkomst.

Integrale schadevergoedingsplicht, maar geen dubbele sanctie

Wanneer partijen niet tot een minnelijke oplossing komen en het geschil tot een gerechtelijke procedure leidt, komt het voor dat de opdrachtgever/bouwheer aan de rechtbank vraagt om te beslissen dat de facturen niet verschuldigd zijn én dat de aannemer een schadevergoeding moet betalen wegens de gebrekkige uitvoering van de werken.

Kan dit zomaar?

Wanneer u als aannemer schade veroorzaakt door een gebrekkige uitvoering van de werken, bent u in principe gehouden tot vergoeding van de gehele schade. Dit zogenaamde integraliteitsbeginsel vloeide voort uit de rechtspraak inzake het oude artikel 1150 van het Burgerlijk Wetboek en werd inmiddels ook door de wetgever uitdrukkelijk zo verwoord in het nieuwe verbintenissenrecht (art. 5.86 BW).

Daarbij kan de opdrachtgever/bouwheer ofwel herstel in natura ofwel in geld eisen.

Deze schadevergoedingsplicht doet echter geen afbreuk aan het recht van de aannemer om vergoed te worden voor de door hem geleverde prestaties. Dit principe werd recent bevestigd door het Hof van Cassatie in zijn arrest van 8 november 2024.

In dat arrest heeft het Hof namelijk geoordeeld dat “de schuldeiser niet terzelfdertijd vergoeding [kan] verkrijgen voor het herstel van de schade veroorzaakt door de foutieve niet-nakoming door de schuldenaar van zijn contractuele verbintenis, en weigeren zijn eigen verbintenissen ten aanzien van de schuldenaar na te komen”.

Volgens het Hof wordt het integraliteitsbeginsel dan ook geschonden wanneer er, door enerzijds een schadevergoeding toe te kennen aan de schadelijdende opdrachtgever/bouwheer en anderzijds de vordering van de aannemer tot betaling van het saldo van de aannemingssom af te wijzen, een hogere vergoeding wordt toegekend dan de door de opdrachtgever/bouwheer vastgestelde schade.

Het blijft in de visie van het Hof echter nog steeds mogelijk om de schadevergoeding te compenseren met de facturen die nog aan de aannemer verschuldigd zijn. Wanneer de toegekende schadevergoeding hoger ligt dan dit saldo, zal er dus niets meer betaald moeten worden aan de aannemer. Er is in dat geval geen sprake van een dubbele sanctionering van de aannemer.

Prijsvermindering?

In één van onze eerdere blogs kon u ook meer lezen over de prijsvermindering als sanctie in het kader van een contractuele wanprestatie.

In geval van een toerekenbare wanprestatie van de aannemer die onvoldoende ernstig is om de ontbinding te vorderen, kan de schadelijdende opdrachtgever/bouwheer een prijsvermindering vorderen (art. 5.97 BW).

De prijsvermindering is geen schadevergoeding, maar een maatregel tot bijsturing van het contract. Zij beoogt de wederzijdse verbintenissen weer in evenwicht te brengen met elkaar.

De prijsvermindering moet derhalve ook evenredig zijn met de aan de aannemer toerekenbare tekortkoming. Zij wordt berekend op het verschil tussen de waarde van de ontvangen prestatie en de waarde van de overeengekomen prestatie op het tijdstip van het sluiten van het contract.

Niettegenstaande de prijsvermindering aldus geen schadevergoeding is, bepaalt artikel 5.97, vierde lid BW uitdrukkelijk dat wie een prijsvermindering verkrijgt, geen aanspraak kan maken op een herstel ter compensatie van het waardeverschil. In die zin sluit de rechtspraak van het Hof van Cassatie (die evenwel nog betrekking had op bepalingen uit het oude verbintenissenrecht) mooi aan op deze wetsbepaling.

Heeft u nog vragen over uw rechten en verplichtingen in het kader van een contractuele wanprestatie bij een bouwproject? Neem dan zeker contact op met onze experts inzake bouwrecht en contracten en verbintenissen, mr. Ilse De Geyter en mr. Geert de Hoon.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht