3 december 2024

Internationale dag van personen met een handicap: waar moeten wij op letten op de werkvloer om een gelijke behandeling te vrijwaren?

Naar aanleiding van de internationale dag van personen met een handicap op 3 december, staan wij even stil bij de werknemers met een handicap én meer bepaald bij het verbod op discriminatie van deze werknemers o.a. op de werkvloer. In deze blog gaan wij in op de algemene principes hierover.

Antidiscriminatiewet 2007

De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie creëerde een algemeen kader  in de nationale wetgeving om discriminatie op grond van bepaalde beschermde criteria te bestrijden door discriminerend gedrag zowel strafrechtelijk, alsook civielrechtelijk te sanctioneren. De wet betreft de omzetting van Europese wetgeving die een ommekeer heeft veroorzaakt in het antidiscriminatierecht om zo gelijke behandeling te bevoordelen.

Zo is een ongelijke behandeling, op grond van welbepaalde criteria, die niet kan worden verantwoord op basis van voormelde wet, discriminerend.  Het betreffen de volgende beschermde criteria: leeftijd, seksuele oriëntatie, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, taal, gezondheidstoestand, een handicap, een fysieke of genetische eigenschap, sociale afkomst of toestand.

Het begrip “handicap”

Wat er precies verstaan wordt onder “handicap”, is niet expliciet opgenomen in de wet. Het Hof van Justitie heeft echter wel al herhaaldelijk het begrip omschreven, als zijnde: “een beperking van vermogens die met name het gevolg is van langdurige fysieke, mentale of psychische aandoeningen en die in wisselwerking met diverse drempels de betrokkene kunnen beletten volledig, effectief en op voet van gelijkheid met andere werknemers aan het beroepsleven deel te nemen”. Hierbij wordt in navolgende rechtspraak ook benadrukt dat het opgevat dient te worden als zijnde een beperking van het vermogen om te werken van “lange duur”.

Het gaat daarbij niet enkel om een fysieke handicap, maar ook psychische stoornissen. Niet alleen moet u als werkgever bewaken dat u bij de aanwerving de principes van voormelde wetgeving respecteert, maar ook tijdens de tewerkstelling, evenals bij het einde van de arbeidsovereenkomst.

Heel vaak rijzen er vragen wanneer een werknemer arbeidsongeschikt wordt.

Er zal steeds in concreto beoordeeld moeten worden of er al dan niet sprake is van een handicap bij een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is. Dit hangt immers af van de context waarin de werknemer zich bevindt. Uit de rechtspraak kunnen wel aanknopingspunten worden gehaald, dewelke kunnen helpen bij het maken van een eerste inschatting van de nadelige of ongelijke situatie. Zo werden in de rechtspraak de volgende zaken als “handicap” beschouwd:

  • Het lijden aan een onbehandelbare permanente pijn aan de lumbale wervelkolom of aan de gevolgen van een whiplash;
  • Een psychische stoornis;
  • Een (langdurige) burn-out;
  • De ziekte van Chrohn;
  • Alcoholverslaving;

Iemand niet aanwerven of ontslaan omwille van zijn handicap kan slechts in een heel beperkt aantal gevallen.  Daarbij dient onderzocht of er een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste bestaat die het onmogelijk zou maken om de functie nog verder uit te oefenen. Daarbij moet de werkgever ook nagaan of het effectief onmogelijk is om redelijk aanpassingen te treffen om de werknemer vooralsnog in staat te stellen zijn functie uit te oefenen.

  • Zo kan worden gedacht aan een buschauffeur die een alcoholverslaving heeft: omwille van de veiligheid van de passagiers is het redelijk verantwoord dat deze persoon om die reden wordt ontslagen;
  • Iemand die in een rolstoel belandt en een bureau job heeft, zal niet kunnen worden ontslagen om die reden daar die persoon het werk nog perfect kan uitvoeren mits aanpassing van de werkplek aan het rolstoelgebruik en voor zover deze aanpassing geen onevenredige belasting uitmaakt van de werkgever.

Het recht op redelijke aanpassingen

Er rust op de werkgever dan ook een positieve verplichting, daar de werkgever redelijke aanpassingen dient te treffen op de werkvloer ten voordele van een persoon met een handicap.

Onder redelijke aanpassingen worden passende maatregelen verstaan die in een concrete situatie en naargelang de behoeften, worden genomen om een persoon met een handicap in staat te stellen toegang te hebben tot, deel te nemen aan en vooruit te komen in de aangelegenheden waarop de Antidiscriminatiewet van toepassing is tenzij deze maatregelen een onevenredige belasting vormen voor de werkgever. Te denken valt aan de aanpassing van de werkplek, arbeidstijdsverkorting, alsook aanpassingen van de toegankelijkheidsvoorwaarden voor een welbepaalde functie (bv. een mondeling i.p.v. een schriftelijk examen voor het verkrijgen van een welbepaalde functie).

Enkel wanneer de te nemen maatregel een onevenredige belasting uitmaakt voor de werkgever, zal deze geweigerd kunnen worden. Om de evenredigheid van de belasting te kunnen toetsen, wordt onder meer rekening gehouden met de financiële impact die de aanpassing zal hebben (evenals de eventuele ondersteunende financiële tegemoetkomingen die de werkgever krijgt), de organisatorische impact, de duur en frequentie van het gebruik van de aanpassingen door personen met een handicap, de eventuele voor de hand liggende of wettelijk verplichte normen, het ontbreken van gelijkwaardige alternatieven…

De weigering om (evenredige) redelijke aanpassingen te treffen ten voordele van een persoon met een handicap maakt dan ook discriminatie uit in de zin van de Antidiscriminatiewet. Er dient wel te worden benadrukt dat, om tot een weigering of niet-weigering te kunnen besluiten, de redelijke aanpassingen gevraagd dienen te worden. Wanneer een werkgever vervolgens weigert redelijke aanpassingen te treffen, dewelke echter niet als onevenredig kunnen worden gezien, dan zal er sprake zijn van discriminatie.

Discriminatievergoeding

In het kader van de arbeidsbetrekkingen, kan de werknemer dan ook aanspraak maken op een zogenaamde ‘discriminatievergoeding’ wanneer hij blootgesteld wordt aan een ongunstige of ongelijke behandeling vanwege zijn handicap. Deze forfaitaire schadevergoeding voor materiële en morele schade zal gelijk zijn aan: de brutobeloning voor 6 maanden indien de discriminatie louter gebaseerd is op een beschermd criterium.

De werkgever zal niet gehouden zijn een vergoeding te betalen , wanneer hij kan aantonen dat de betwiste ongunstige of nadelige behandeling ook op niet-discriminerende gronden getroffen zou zijn, in welk geval de forfaitaire schadevergoeding voor materiële en morele schade beperkt wordt tot 3 maanden brutobeloning.

Heeft u nog vragen bij de verplichtingen die op u als werkgever rusten met betrekking tot werknemers met een handicap? Contacteer dan zeker een van onze specialisten arbeidsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht en het sociaal recht kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht