2 december 2024

Categorieën: Arbeidsrecht, Loon

De jobbonus voor 2024 is er! Wat is dat?

Sinds maandag 4 november 2024 worden de brieven in verband met de jobbonus verzonden door de Vlaamse overheid. In deze blog leest u dan ook alles wat u moet weten over deze bonus, zodoende uzelf dan wel uw werknemers te kunnen informeren hierover.

Wat is de jobbonus?

De jobbonus is een financiële jaarlijkse premie, toegekend door de Vlaamse overheid, aan mensen die gemiddeld genomen een laag inkomen hebben. Het is ingevoerd als steunmaatregel, met als doel om mensen die werken een financieel duwtje in de rug te geven. Bovendien tracht de overheid hiermee ook om werken aantrekkelijker te maken, zodoende de arbeidsparticipatie te stimuleren.

Wie is gerechtigd op de jobbonus?

Om gerechtigd te zijn op de jobbonus, dient de persoon in Vlaanderen te wonen. De jobbonus wordt toegekend aan zowel werknemers in Vlaanderen, alsook grensarbeiders die in Vlaanderen wonen doch in het buitenland werken. Bovendien moet de persoon ook tewerkgesteld zijn als loontrekkende werknemer, dan wel statutaire ambtenaar en mag hij of zij de officiële pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben.

Daarnaast is er ook een voorwaarde met betrekking tot het loon dat de persoon in kwestie heeft verdiend. Of iemand recht heeft op de jobbonus in 2024 hangt immers af van het inkomen dat die persoon genereerde in 2023. Concreet wordt de jobbonus voor 2024 toegekend aan diegene die in 2023 minder dan 2.999,99 euro loon kregen.

Hoeveel de jobbonus precies bedraagt, is afhankelijk van het gemiddeld maandelijks brutoloon van de ontvanger. Hierbij geldt dan ook het idee: hoe lager het loon, hoe hoger de jobbonus. Voor de jobbonus die wordt toegekend in 2024 zal de premie dan ook maximaal 600,00 EUR bedragen voor een voltijdse tewerkstelling, naargelang het loon dat de werknemer verdient. Voor deeltijdse werknemers zal het loon omgezet worden naar een voltijds loon, zodoende te kunnen bepalen of de persoon in kwestie recht heeft op de jobbonus. In geval van meerdere deeltijdse tewerkstellingen bij meerdere werkgevers, dan zal de jobbonus worden uitbetaald rekening houdende met de meerdere tewerkstellingen.

De precieze hoogte van de jobbonus wordt automatisch berekend door de overheid op basis van de gegevens waarover de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid beschikt. De berekening gebeurt op kwartaalniveau en op basis van het gewogen gemiddelde, in geval van een variërend inkomen.

De jobbonus wordt één keer per jaar uitbetaald. Indien een werknemer hiervoor in aanmerking komt, dan wordt hij of zij hiervan per brief op de hoogte gebracht door de Vlaamse overheid. De brieven worden verstuurd vanaf november 2024, tot uiterlijk eind februari 2025.

Wat moet de werknemer doen om de jobbonus te ontvangen?

Werkend in Vlaanderen

Een werknemer die een brief ontvangt in verband met de toekenning van een jobbonus, dient enkel een juist rekeningnummer door te geven voor de uitbetaling van de bonus. De werknemer dient dit te doen via het online platform ‘Mijn Burgerprofiel’. Nadat het rekeningnummer online werd doorgegeven, zal de werknemer nog op de hoogte worden gebracht met een bevestigingsbrief. Ongeveer een maand na ontvangst van deze bevestiging zal de jobbonus uitbetaald worden.

Grensarbeiders wonend in Vlaanderen

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat grensarbeiders zelf een aanvraag dienen te doen voor zover zij beroep willen doen op de jobbonus. Zij worden dus niet automatisch per brief op de hoogte gebracht, daar de Vlaamse overheid geen beroep kan doen op de gegevens van de rijksdienst voor Sociale Zekerheid om te bepalen of grensarbeiders in aanmerking komen voor de jobbonus.

Om de aanvraag te doen moet de grensarbeider een ingevuld en ondertekend attest hebben van zijn of haar buitenlandse tewerkstelling. Ook moet de aanvraag begeleid worden door de loonbrieven voor alle gewerkte maanden van het refertejaar. De aanvraag dient uiteindelijk te gebeuren via het WSE-loket en dit kan vanaf 1 december 2024. De aanvraag kan ingediend worden tot uiterlijk drie jaar na het verstrijken van refertejaar. Vergeet dus zeker niet de jobbonus aan te vragen indien je hiervoor in aanmerking komt als grensarbeider.

Volgens schattingen zouden zo’n 860.000 Vlamingen recht hebben op een jobbonus. Houd dus zeker goed in de gaten of u de brief ontvangt voor eind februari 2025, indien u in aanmerking komt voor de jobbonus zodoende alles in orde te brengen voor de uitbetaling ervan. Voor al uw vragen met betrekking tot het arbeidsrecht en het sociaal recht, kan u bij onze specialisten terecht.

 

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht