8 november 2024

Vervallen uw contractuele verplichtingen bij faillissement van uw onderaannemer tijdens een bouwproject?

U laat aannemingswerken uitvoeren en voordat de werken zijn uitgevoerd, gaat uw onderaannemer failliet. Wat betekent dit voor uw project en uw contractuele verplichtingen? Komen de contractuele verplichtingen van zowel u als uw onderaannemer te vervallen door het faillissement? Kan u uw onderaannemer zomaar vervangen? Het antwoord op beide vragen is neen. Dit artikel biedt een overzicht van mogelijke stappen die u kan zetten, indien deze situatie zich zou voordoen en hoe u zich ertegen kan beschermen.

 

Principe: de bindende kracht van de overeenkomst

Als u een aannemingsovereenkomst heeft met uw onderaannemer, dan betekent dit niet dat deze overeenkomst en de daaruit voortvloeiende verplichtingen automatisch komen te vervallen bij faillissement. In principe loopt de overeenkomst gewoon door, gelet op de bindende kracht van de overeenkomst (artikelen 1134 van het Oud Burgerlijk Wetboek en 5.69 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek). Dit houdt in dat de overeenkomst de partijen die ze hebben gesloten, strekt tot wet.

Bijgevolg kunt u niet zonder meer uw onderaannemer laten vervangen. Doet u dit wel, dan riskeert u een schadevergoeding te moeten betalen aan de failliete boedel wegens contractbreuk.

 

Oplossing: vervanging mogelijk mits akkoord van de curator

Het is echter duidelijk dat uw onderaannemer niet meer in de mogelijkheid zal zijn om de werken uit te voeren, gelet op het faillissement. Welke stappen dient u te zetten om op een correcte manier te kunnen wisselen van leverancier of aannemer, zonder dat u zich schuldig maakt aan contractbreuk?

Bij faillissement wordt een curator aangesteld die het beheer en de bedrijfsvoering overneemt. Deze curator is bevoegd om te beslissen of het contract al dan niet wordt voortgezet door de gefailleerde. U vindt de contactgegevens van de aangestelde curator ofwel in het Belgisch Staatsblad waar het faillissement werd gepubliceerd, dan wel door opzoeking van de onderneming via de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

De kans is reëel dat de curator ingaat op uw verzoek om de overeenkomst niet verder te zetten, aangezien de voortzetting vaak praktische bezwaren meebrengt. Bij akkoord van de curator kan u de failliete aannemer wél probleemloos vervangen. Indien de curator niet reageert op uw verzoek, kunt u een aangetekende brief sturen met de vraag of de werken nog zullen worden uitgevoerd. In dit schrijven geeft u de curator een termijn (+/- 15 dagen) binnen dewelke hij dient te antwoorden op uw vraag, waarbij het gebrek aan een tijdig antwoord zal worden beschouwd als een aanvaarding van de beëindiging van de overeenkomst. Zodoende kan u na het verstrijken van deze termijn de onderaannemer laten vervangen. In dit geval bevestigt u dit besluit schriftelijk om mogelijke toekomstige discussies te vermijden.

Ook wanneer de curator wel antwoordt, is het cruciaal om een schriftelijk bewijs te bewaren om discussies te vermijden.

 

Beter voorkomen dan genezen

Maak contractuele afspraken over de gevolgen van faillissement

Om het risico van juridische en tijdrovende obstakels bij een faillissement te vermijden, kunt u vooraf een clausule in uw contract opnemen. Hierin kan worden vastgelegd dat het contract automatisch eindigt als de onderaannemer failliet gaat, zonder dat verdere ingebrekestelling, dan wel akkoord van de curator nodig is. Deze voorzorgsmaatregel kan waardevolle tijd en kosten besparen.

Is uw onderaannemer niet failliet, maar bevindt hij zich in een procedure tot gerechtelijke reorganisatie, dan zal uw aannemingsovereenkomst ook gewoon blijven doorlopen. In deze specifieke situatie wilt de onderneming een plan uitwerken om haar schulden aan te zuiveren op basis van een akkoord dat werd gesloten met haar schuldeisers. Een contractueel beding dat de automatische beëindiging bepaalt van de overeenkomst bij gerechtelijke organisatie, zal als ongeldig worden beschouwd. De onderneming zal namelijk haar commerciële activiteiten voortzetten.

Controleer de financiële situatie van uw aannemer

Bovendien, is het aangewezen om de financiële situatie van uw onderaannemer voorafgaand aan contractsluiting aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Het bestaan van fiscale of sociale schulden kan daarbij een indicatie geven van financiële moeilijkheden. Deze informatie kan u verkrijgen via de website www.checkinhoudingsplicht.be. Dit is een website op initiatief van de FOD Financiën en de Rijksdienst voor sociale zekerheid (RSZ).

Betaling in schijven, naargelang de vordering van de werken

De kans dat u te veel betaalde bedragen kunt recupereren van de gefailleerde is eerder beperkt. Bij faillissement geldt er een rang van schuldeisers, waarbij bevoorrechte schuldeisers voorrang krijgen bij betaling van hun schuldvordering.

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedragen die u betaalt aan de aannemer steeds in de mate van het mogelijke overeenstemmen met de actuele waarde van de uitgevoerde werken. Zodoende vermijdt u dat u een (grote) schuldvordering heeft in het faillissement.

Let er dus op bij contractsluiting dat een betalingsplan wordt uitgewerkt waarbij de aannemer in schijven wordt betaald, naargelang de vordering van de welbepaalde werken. Controleer bij tussentijdse betalingen zeer goed dat u enkel het factuurbedrag betaalt als men werkelijk in die fase van de werkzaamheden is beland. Zodoende behoedt u zich tegen een (grote) schuldvordering tegen een failliete onderneming en beperkt u uw eigen schade.

Heeft u nog vragen over het (dreigende) faillissement van uw onderaannemer? Neem dan zeker contact op met onze specialisten bouwrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht