14 oktober 2024

De ambities van het Vlaams Regeerakkoord voor de Vlaamse arbeidsmarkt

Op 30 september 2024 werd het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 gepubliceerd. Hierin worden de prioriteiten van de nieuwe Vlaamse Regering Diependaele I vastgelegd voor de komende jaren. Ook wat het Vlaams arbeidsmarktbeleid betreft ambieert de nieuwe regering enkele doelstellingen de komende jaren. In deze blog leest u er alles over.

Vlaams regeerakkoord

Op het vlak van werk en sociale economie doet Vlaanderen het erg goed, aangezien blijkt dat nooit eerder zoveel Vlamingen aan het werk waren zoals vandaag. De Vlaamse werkzaamheidsgraad is in 2023 gestegen tot 76,8%, zo blijkt uit de cijfers. Ondanks deze positieve vaststelling, staat Vlaanderen toch voor een grote uitdaging. De arbeidsmarkt staat immers de laatste jaren enorm onder druk, daar vele vacatures niet ingevuld raken (vacaturegraad 5,1% t.o.v. 2,7% gemiddeld in de EU). Dit is o.a. te wijten aan de vergrijzing van de bevolking, de klimaatuitdaging en de digitale evoluties van de afgelopen jaren. Bovendien is ook een groot deel van de beroepsactieve bevolking arbeidsongeschikt, waardoor bepaalde vacatures wederom niet ingevuld raken.

De nieuwe Vlaamse regering ambieert hier dan ook iets aan te doen. Een van haar topprioriteiten betreft dan ook zo snel mogelijk een werkzaamheidsgraad te bereiken van 80%. Dit doet ze door te focussen op de volgende pijlers:

  1. Versterkte activering van werkzoekenden, langdurig zieken en niet-beroepsactieven;
  2. Talenten verder ontwikkelen om onze productiviteit te verhogen en de loopbaan te versterken;
  3. Inzetten op werkbaar werk, inclusieve werkvloeren en een werkbare combinatie werk-privé;
  4. Interregionale mobiliteit en arbeidsmigratie.

Versterking van de activering van niet-beroepsactieven

Opvolging van werkzoekenden

De nieuwe Vlaamse regering tracht allereerst de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) te hervormen, zodanig dat zij zich kan focussen op haar kerntaak: een efficiënt activeringsbeleid. Hierbij wordt de nadruk gelegd op bemiddeling, matching, databeheer, activeringsregie en controle en sanctionering van werkzoekenden.

Werkzoekenden worden niet langer aan hun lot overgelaten, maar zullen via een aanklampende aanpak sneller opgevolgd worden zodoende hen terug op de arbeidsmarkt te krijgen. Hierbij zullen zij ook nauwer opgevolgd worden, zodanig dat werkzoekenden die weigeren mee te werken aan een passend traject gesanctioneerd kunnen worden. De procedures voor die controle en sanctionering van werkzoekenden worden ingekort en de doorlooptijd ervan wordt versneld, zodat de sanctie sneller volgt op de inbreuk.

Inzetten op een terug-naar-werkbenadering van langdurig zieken

Voorts tracht de nieuwe Vlaamse regering ook in te zetten op een verhoogde en duurzame terugkeer naar werk van langdurig zieken via een multidisciplinaire aanpak. Zo wordt de terug-naar-werkbenadering ook in de gezondheidszorg geïntroduceerd via huisartsen, eerstelijnszones en revalidatiecentra.

Hierbij wordt ook ingezet op intensieve begeleiding, waarbij de doelstelling is om preventief de instroom in de langdurige ziekte te verminderen en het aandeel succesvolle terug-naar-werktrajecten te verhogen. Zo wordt ook een nieuw samenwerkingsakkoord gesloten tussen de VDAB en het RIZIV om langdurig zieken te activeren. Hierbij wordt ook de spontane inschrijving bij de VDAB op eigen initiatief van de langdurig zieken mogelijk gemaakt.

Om de verschillende categorieën van inactieven (zoals leefloongerechtigden, langdurig zieken en personen met een handicap) systematisch te kunnen bereiken, zal de Vlaamse regering een samenwerkingsakkoord over de nodige data-uitwisseling sluiten tussen de VDAB, de lokale besturen en de betrokken federale instellingen. Ook zullen ze nagaan of die data-uitwisseling eenvoudiger kan door de VDAB te erkennen als dienstenintegrator.

Talent als belangrijkste grondstof in Vlaanderen

Naast de versterking van de niet-beroepsactieve bevolking wordt er ook ingezet op de verhoging van de opleidingsdeelname, zodoende een oplossing te vinden voor de kwalitatieve en kwantitatieve mismatch tussen de beschikbare kandidaten en de noden van onze arbeidsmarkt.

Competentieontwikkeling is een gedeelde verantwoordelijkheid van opleidingsverstrekkers, werknemers en werkgevers. Om hieraan tegemoet te komen zal ook het recht op opleiding voor werknemers via zowel het individueel als gemeenschappelijk initiatiefrecht bij het Vlaams opleidingsverlof (VOV) verankerd worden. Het VOV wordt hervormd, met nadruk op knelpuntberoepen.

Gelet op de hervorming van de VDAB zal er, voor het aanbieden van beroepsopleidingen en loopbaanbegeleiding, kostenefficiënt te werk worden gegaan, met tot gevolg dat deze taken grotendeels verschuiven naar privé- en publieke partners. Enkel waar er geen privé of semipubliek opleidingsaanbod is, kan de VDAB dat zelf voorzien. Ook de VDAB-mastercampussen worden

verder ondersteund vanuit die filosofie.

Inzetten op werkbaar werk, inclusieve werkvloeren en een werkbare combinatie werk-privé

Bovendien zal de nieuwe Vlaamse regering ook inzetten op werkbaar werk. Dit is immers van cruciaal belang om mensen aan het werk te helpen en te houden.

Samen met de sociale partners zullen de reeds bestaande instrumenten in dit kader geëvalueerd worden. Er zal ook een strategie worden uitgewerkt om een doorbraak te realiseren inzake werkbare en inclusieve werkvloeren om zo de werkbaarheid van de jobs te verhogen (bv. jobcoaches die werkgevers en werknemers ondersteunen bij het organiseren van inclusieve werkvloeren voor mensen met een taalachterstand, langdurig zieken of personen met een arbeidsbeperking). In dit kader wordt ook de strijd tegen discriminatie en uitbuiting op de Vlaamse arbeidsmarkt opgevoerd.

Interregionale mobiliteit en arbeidsmigratie als sluitstuk

Voorts is ook de interregionale mobiliteit een element waaraan de nieuwe Vlaamse regering aandacht zal schenken. Door de interregionale mobiliteit tussen de gewesten te verhogen, zullen de openstaande vacatures sneller ingevuld geraken.

Niet enkel bij de andere gewesten worden er arbeidskrachten gezocht, maar ook in andere EU-landen en in landen buiten de EU. De nieuwe Vlaamse regering zal een beroep te doen op arbeidsmigratie van buiten de EU voor hooggeschoolden en voor een dynamische lijst van middengeschoolde knelpuntberoepen die regelmatig aangepast wordt aan de nieuwe evoluties en knelpunten op onze arbeidsmarkt. In overleg met de federale overheid zal ook getracht worden de doorlooptijden bij de aanvragen voor een gecombineerde vergunning te verkorten, zodoende dat arbeidsmigratie aantrekkelijker wordt.

Het is nu dan ook afwachten hoe de nieuwe Vlaamse regering al deze ambities zal nastreven in de praktijk. In ieder geval zijn er heel wat nieuwe wijzigingen op komst, die vele uitdagingen met zich meebrengen.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht