1 oktober 2024
Vlaams Regeerakkoord 2024 registratierechten en renovatieplicht
De Vlaamse Regering beschouwt het bezitten van een eigen woning als een goede vorm van pensioensparen en een sterke verzekering tegen armoede. Omdat de vastgoedmarkt echter een vrije markt is die onderhevig is aan vraag en aanbod, wil de nieuwe Vlaamse Regering maatregelen treffen om de woningmarkt toegankelijk te houden voor de huidige en toekomstige Vlaamse generaties. Daarvoor kijkt ze in de eerste plaats naar de registratierechten en een aanpassing van de renovatieplicht.
Maatregelen in het Vlaamse Regeerakkoord om woningen betaalbaarder te maken
Registratierechten
Vooreerst wil de Vlaamse regering de registratierechten verder verlagen van 3% naar 2% voor de enige en eigen woning. Hiermee gaat ze voort op de hervorming van de registratierechten die de vorige regering doorvoerde.
Dit verlaagde tarief zal ingaan vanaf 1 januari 2025, waarbij de datum waarop de authentieke akte wordt verleden doorslaggevend is. Daardoor zullen ook kopers die nu reeds het zogenaamde compromis sluiten (de wederzijdse aankoop- verkoopbelofte) ook van het verlaagde tarief kunnen genieten wanneer de akte pas in 2025 wordt verleden.
Dit verlaagde tarief zal wel enkel gelden voor de enige woning. In het kader van haar fraudebeleid, wenst de nieuwe Vlaamse Regering dan ook een doorgedreven controle op het bezit van buitenlands vastgoed door te voeren. Wie een eigendom heeft in het buitenland, zal immers niet kunnen genieten van het verlaagde tarief inzake registratierechten.
Het tarief voor aankopen door beroepsverkopers wordt daarentegen opgetrokken naar 6%.
Renovatieplicht
Daarnaast kunnen ook de hervormingen m.b.t. de renovatieplicht niet los worden gezien van de intentie om woningen betaalbaarder te maken.
Zo zal de renovatieplicht worden beperkt tot het huidige niveau van label D en wordt het verstrengingspad dat was voorzien, afgeschaft. Hierdoor zullen kopers van minder energiezuinige woningen minder verregaande renovaties moeten doorvoeren om te voldoen aan de renovatieplicht.
Echter wil de Vlaamse Regering de Vlamingen wel aanzetten om woningen nog energiezuiniger te maken dan de norm (label D) via de zogenaamde ‘Mijn VerbouwPremie’ en ‘Mijn VerbouwLening’.
Tot slot wil men voor residentiële gebouwen een genuanceerd handhavingskader uitwerken, waarbij de termijn voor de uitvoering van de werkzaamheden om aan de renovatieplicht te voldoen en de termijn om de bewijsstukken bij Ingrijpende Energetische Renovaties (IER) aan te leveren, wordt verhoogd naar 6 jaar.
Houd onze website zeker in de gaten voor meer toelichting bij het Vlaamse Regeerakkoord.