5 september 2024

Kan u de plaatsing van een digitale meter nog weigeren?

De digitale meter wordt sinds 1 juli 2019 verplicht vanuit de Europese Unie. In Vlaanderen worden sindsdien door Fluvius alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas geïnstalleerd. Heeft u nog een klassieke meter en zonnepanelen die voor 2021 zijn geplaatst? Dan kunt u de plaatsing van de digitale meter mogelijks nog even uitstellen. In deze blogpost leest u meer over de voorwaarden en gevolgen van deze overgang.

Van klassieke naar digitale meters

De klassieke meter is ook wel bekend als de analoge, terugdraaiende of Ferrarismeter. Wanneer de productie van elektriciteit groter is dan het eigen verbruik, wordt het overschot teruggestuurd naar het elektriciteitsnet, waardoor de teller terugdraait. Hierdoor wordt alleen het netto-verbruik in rekening gebracht, wat gunstige effecten heeft op de tarieven en heffingen die worden berekend op basis van de elektriciteitsafname. De analoge meter kan het verbruik en de injectie van energie echter niet apart registreren.

Het Vlaams Decreet van 26 april 2019 wijzigt het Energiedecreet en vormt de wettelijke basis voor de grootschalige uitrol van digitale meters. Deze meters kunnen, in tegenstelling tot de analoge tellers, het verbruik en de injectie van energie wel apart meten. Tegen het einde van dit jaar wil de Vlaamse Regering 80% van de analoge meters hebben vervangen door digitale meters.

Om het verlies van het voordeel dat eigenaars van zonnepanelen hadden met de terugdraaiende teller te beperken, heeft de Vlaamse Regering een overgangsregeling ingesteld. Eigenaars van zonnepanelen die vóór 31 december 2020 werden geïnstalleerd, konden gedurende 15 jaar hetzelfde voordeel blijven genieten, zelfs met een digitale meter, via een virtueel terugdraaiende teller. Op 14 januari 2021 heeft het Grondwettelijk Hof de Vlaamse Regering hiervoor echter teruggefloten. Deze regeling druiste namelijk in tegen de federale bevoegdheden. De overgangsregeling werd daardoor vernietigd.

De eenmalige retroactieve investeringspremie

Om te remediëren aan de vernietigde overgangsregeling die eigenaars van zonnepanelen 15 jaar het voordeel bood van een (virtueel) terugdraaiende teller, beloofde de Vlaamse Regering een compensatie. Eigenaars van zonnepanelen die hun investering onvoldoende konden laten renderen, kunnen voortaan aanspraak maken op een retroactieve investeringspremie. Deze premie werd ingevoerd door de Vlaamse Regering om tegemoet te komen aan de vele mensen die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen op basis van de inmiddels vernietigde regeling.

U komt in aanmerking voor deze premie als u aan alle volgende voorwaarden voldoet:

  • U heeft een digitale meter;
  • U genoot op 14 januari 2021 van de voordelen van de terugdraaiende teller;
  • Uw zonnepanelen hebben een vermogen van maximaal 10 kVA (of 10 kW);
  • Het AREI-keuringsverslag van uw zonnepanelen dateert uiterlijk van 31 december 2020;
  • Uw zonnepanelen zijn aangesloten op een elektriciteitsdistributienet waarop het overschot aan energie kan worden geïnjecteerd. Dit moet in de afgelopen 12 maanden zijn gebeurd;
  • Uw zonnepanelen zijn uiterlijk op 1 oktober 2021 geregistreerd bij Fluvius;
  • U heeft geen rechtsvordering ingediend tegen het Vlaams Gewest voor schadevergoeding.

Voldoet u aan al deze voorwaarden, dan kunt u een premieaanvraag indienen bij Fluvius. Dit moet binnen 6 maanden na de plaatsing van uw digitale meter gebeuren. De premie garandeert u een rendement van 5%, berekend op een referentie-installatie.

Zonnepaneel-eigenaars die hun installatie na 1 januari 2021 hebben geplaatst, komen niet in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie. De premie is uitsluitend bedoeld voor diegenen die vóór 2021 hebben geïnvesteerd in zonnepanelen met het oog op de gunstigere regeling.

Echter is de premie bedoeld voor eigenaars die hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen. Zonnepaneleninstallaties die werden geplaatst in de periode van 2007-2012 hebben gemiddeld gezien al een rendement van 5% gehaald en komen bijgevolg niet meer in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie.

Uitstel van plaatsing van digitale meters

Heeft u nog steeds een analoge meter en zonnepanelen? Dan geniet u nog steeds van de voordelen van de terugdraaiende teller. Deze voordelen verdwijnen zodra uw meter wordt vervangen door een digitale meter.

Als u in aanmerking wilt komen voor de retroactieve investeringspremie, moet u zich ervan bewust zijn dat het premiebedrag jaarlijks daalt. Bovendien moet u uw premieaanvraag indienen binnen 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en uiterlijk vóór 31 december 2025.

Ontvangt u een melding dat Fluvius binnenkort digitale meters bij u komt plaatsen, dan kunt u tot 31 december 2024 om uitstel vragen. Na die datum moet uw analoge teller worden vervangen door een digitale meter. Het is echter niet mogelijk om de plaatsing verder uit te stellen als u al langer dan 15 jaar een terugdraaiende meter voor uw zonnepanelen heeft of als uw installatie dateert van na 31 december 2020. Sinds 1 juli 2019 worden immers alleen nog digitale meters geïnstalleerd.

Heeft u vragen of wilt u juridisch begeleid worden bij uw vragen omtrent elektriciteitsmeters? Neem dan zeker contact op met onze advocaten bouwrecht, zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht