3 september 2024

Wat moet je weten inzake studentenhuurwetgeving?

Nu het einde van de herexamens in zicht is, betekent dit twee zaken: het einde van het ene academiejaar, maar ook het naderende begin van het andere. Menig studenten gaat binnenkort weer of voor het eerst op kot. Voor sommigen loopt het studenten- en kotleven op zijn einde. Of je nu een eerstejaars bent die voor het eerst op kot gaat of een ervaren student, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste regels rond studentenhuur. In deze blogpost wijzen we u op enkele  belangrijke aspecten van deze wetgeving.

Studentenhuur

Wat is studentenhuur?

Studentenhuur verwijst naar de huurovereenkomsten waarbij de huurder een student is die tijdelijk een kamer of studio huurt en deze niet gebruikt als hoofdverblijfplaats. Deze vorm van huur valt onder een specifiek wettelijk kader dat in het Vlaams Woninghuurdecreet is opgenomen (artikelen 53-65). De studentenhuurwetgeving in Vlaanderen is speciaal ontworpen om studenten te beschermen en verhuurders duidelijke richtlijnen te geven.

Belangrijkste kenmerken

1. Verplichte plaatsbeschrijving

Bij intrede van de studentenkamer wordt verplicht een plaatsbeschrijving opgesteld. Bij uittreden dient de student het kot terug te geven, zoals hij het heeft ontvangen overeenkomstig de omstandige plaatsbeschrijving.

Is er, ondanks de verplichting, geen omstandige plaatsbeschrijving opgemaakt, dan wordt vermoed dat de huurder het goed heeft ontvangen in de staat waarin het zich bevindt bij het einde van de huurovereenkomst. Het is aan de kotbaas om het bewijs van het tegendeel aan te brengen.

2. Duur van de huurovereenkomst

De huurovereenkomst voor studenten wordt vaak afgesloten voor een periode van één jaar. Dit is vaak afgestemd op het academisch jaar, van september tot en met augustus. Indien beide partijen akkoord gaan, kan de huurovereenkomst jaarlijks worden verlengd. De overeenkomst kan ook meteen voor meerdere jaren worden gesloten.

In geen geval kan de huurovereenkomst stilzwijgend worden verlengd als de huurovereenkomst niet uitdrukkelijk wordt opgezegd.

3. Overdracht of onderverhuren

In principe is de overdracht van de studentenhuurovereenkomst of onderverhuren verboden, tenzij uw kotbaas hiermee uitdrukkelijk akkoord gaat.

Gaat u dit academiejaar op Erasmus of moet u in het kader van uw studie stage volgen? Dan is de situatie echter anders. Wanneer u de huur van uw kot wilt overdragen aan een andere student of uw kot wilt onderverhuren, omdat u zelf deelneemt aan een studie-uitwisselingsprogramma of een stage volgt, dan mag uw kotbaas zich hiertegen niet verzetten, tenzij hij daarvoor gegronde redenen aanvoert. Het simpelweg weigeren zonder enige reden volstaat daarbij dus niet.

De oorspronkelijke huurder zal bij onderverhuring echter wel verantwoordelijk blijven ten aanzien van de verhuurder voor het nakomen van de contractuele verplichtingen. Dit betekent dat wanneer de onderhuurder haar maandelijkse betalingsverplichting niet nakomt, de kotbaas u kan aanspreken om de huurprijs te volstorten.

4. Indexatie van de huurprijs

Indien u hetzelfde kot opeenvolgende jaren huurt, dan mag de huurprijs niet zomaar worden aangepast. Dit kan enkel indien de huurwaarde door nieuwe omstandigheden minstens 20% is gestegen of doordat de waarde van het kot met 10% is gestegen door werkzaamheden die erin zijn verricht.

De huurprijs mag wel eenmaal per jaar worden geïndexeerd overeenkomstig de index van het levensonderhoud.

5. Oplevering en huurwaarborg

Bij het aangaan van een huurovereenkomst voor een studentenkamer mag de verhuurder een huurwaarborg vragen. Deze waarborg bedraagt maximaal twee maanden huur. Bij het beëindigen van de huur moet de verhuurder deze waarborg, onder aftrek van eventuele huurschade, terugbetalen. Dit bedrag moet op een geblokkeerde rekening op naam van de student worden gestort.

6. Opzegmogelijkheden
De opzegmogelijkheden in studentenhuurcontracten zijn soepeler dan bij reguliere huurcontracten. Studenten kunnen de huurovereenkomst vroegtijdig beëindigen omwille van specifieke redenen, zoals het stopzetten van de studies, overlijden van de ouders of voor aanvang van de huur. In het laatste geval kan volledig kosteloos worden opgezegd, wanneer de opzegging tot drie maanden voor de inwerkingtreding van de huurovereenkomst gebeurt. Dit is in de meeste gevallen dus tot juni, zodat de student die van plan is om zijn studie niet voort te zetten, niet is gehouden aan een opzegtermijn. De kotbaas wordt daarbij ook beschermd, omdat men niet tot op het laatste moment van de overeenkomst kan afzien.

Gebeurt de opzegging niet tijdig voor de aanvang van de huur of wilt men om de andere voormelde redenen de overeenkomst opzeggen, dan bedraagt de opzegtermijn twee maanden.

7. Verplichte registratie van de huurovereenkomst

Verhuurders zijn verplicht om de huurovereenkomst te registreren bij de overheid. Dit biedt de student extra rechtsbescherming en zorgt ervoor dat de huurvoorwaarden officieel vastliggen. Registratie is kosteloos voor de student en moet binnen twee maanden na ondertekening van de huurovereenkomst plaatsvinden.

Bovenstaande regels bieden aan de student een verregaande bescherming. Uw kotbaas kan er contractueel niet van afwijken. Merkt u dat dit toch het geval is in het huurcontract van uw kot, dan wordt deze contractuele bepaling voor niet geschreven beschouwd. U zal alsnog de wettelijke bescherming genieten.

Tips voor studenten

  • Lees de huurovereenkomst zorgvuldig: Zorg ervoor dat u alle voorwaarden goed begrijpt voordat u de overeenkomst tekent. Let vooral op clausules over opzegging, de huurwaarborg en eventuele bijkomende kosten.
  • Controleer de kwaliteit van de kamer: Bezoek het kot en controleer of het voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen. Maak foto’s van eventuele gebreken en rapporteer deze meteen aan de verhuurder.
  • Zoek hulp bij problemen: Bij conflicten met uw verhuurder of bij twijfel over uw rechten, kan u terecht bij het Vlaams Huurdersplatform of de studentenvoorzieningen van uw universiteit of hogeschool. Vaak stelt uw universiteit zelf een modelhuurovereenkomst ter beschikking.

Heeft u vragen of wilt u juridisch worden geadviseerd omtrent het afsluiten van huurovereenkomsten? Neem dan zeker contact op met onze advocaten vastgoedrecht, zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht