12 augustus 2024

Categorieën: Arbeidsrecht, Loon, Ontslag

Wat met de (elektrische) bedrijfswagen (en bijhorende laadpaal) na een ontslag?

De bedrijfswagen staat in de top drie van meest populaire voordelen van flexibele verloning. Het gamma aan bedrijfswagens wordt bovendien steeds duurzamer. Dit komt natuurlijk omdat vanaf 2026 alle nieuwe bedrijfswagens koolstofemissievrij moeten zijn om nog langer een gunstige (para)fiscale behandeling te kunnen genieten. De toename aan (elektrische) bedrijfswagens zorgt er dan ook voor dat er steeds meer juridische vragen rijzen over het gebruik ervan. Zo is het onder andere vaak onduidelijk wat er met de bedrijfswagen (en zijn toebehoren, denk aan de laadpaal) gebeurt na het ontslag van de werknemer.

Bedrijfswagen in het kader van het ontslag

Wanneer de arbeidsovereenkomst van een werknemer beëindigd wordt, heeft dit grote gevolgen. Zo zal onder meer de werknemer niet langer kunnen genieten van zijn of haar bedrijfswagen. De arbeidsovereenkomstenwet bepaalt immers dat de werknemer verplicht is het hem toevertrouwde arbeidsgereedschap en de ongebruikte grondstoffen in goede staat aan de werkgever terug te geven. De bedrijfswagen kan namelijk beschouwd worden als ‘arbeidsgereedschap’ in het licht van eerdere rechtspraak.

Het feit dat de werknemer niet langer over zijn bedrijfswagen beschikt na zijn ontslag, brengt vaak moeilijkheden met zich mee in de praktijk daar vele werknemers ook in hun privé gebruik mogen maken van de bedrijfswagen. Het is dan ook belangrijk om het gebruik van de bedrijfswagen goed te reguleren in bijvoorbeeld een car policy.

Voortgezet gebruik of onmiddellijke teruggave na ontslag?

In principe mag de werknemer de bedrijfswagen blijven gebruiken, zolang de arbeidsovereenkomst bestaat. Van zodra de arbeidsovereenkomst echter een einde neemt, zal logischerwijze ook het gebruiksrecht over de bedrijfswagen stoppen. Het eigenlijke moment waarop de werknemer de bedrijfswagen moet teruggeven zal afhankelijk zijn van de wijze waarop de arbeidsovereenkomst werd beëindigd.

Indien de arbeidsovereenkomst onmiddellijk beëindigd wordt (bv. wegens een dringende reden, dan wel door middel van verbreking met uitbetaling van een verbrekingsvergoeding), dan zal de werknemer de bedrijfswagen onmiddellijk moeten inleveren. Wanneer de werknemer wel nog een opzeggingstermijn dient te presteren, dan zal hij gedurende die periode ook nog het gebruiksrecht hebben op de bedrijfswagen. De bedrijfswagen maakt immers deel uit van het loon, waardoor de werkgever dit dus ook nog verschuldigd is gedurende de opzeggingstermijn.

Er dient echter wel te worden genuanceerd dat de partijen hierover een grote contractsvrijheid hebben. Zo kunnen partijen onderling overeenkomst om het gebruik van de bedrijfswagen ook na de arbeidsovereenkomst verder te zetten, dan wel de geleasede bedrijfswagen of het leasingcontract over te nemen. Hierbij dient dan wel rekening gehouden te worden met de regels van de eventuele leasemaatschappij, alsook met de fiscale en parafiscale gevolgen van deze tijdelijke verderzetting.

Wat met de geïnstalleerde laadpaal na het ontslag?

Gelet op de vergroening van het wagenpark van bedrijven en dus de toename van de elektrische bedrijfswagens, rijst nog de bijkomende vraag wat er moet gebeuren met de laadpaal die geïnstalleerd werd namens de werkgever bij de werknemer thuis. Hierover zou immers discussie kunnen bestaan.

Allereerst kan gesteld worden dat de laadpaal die aangekocht is door de werkgever, net zoals de bedrijfswagen, gezien kan worden als ‘arbeidsgereedschap’ en aldus teruggegeven dient te worden door de werknemer aan de werkgever.

Doch dient hier voorzichtig mee omgegaan te worden, daar er immers geargumenteerd zou kunnen worden dat deze laadpaal eigendom wordt van de werknemer wanneer dit op zijn eigendom wordt bevestigd. De laadpaal zou dan volgens ‘het recht op natrekking’ eigendom worden van de werknemer, daar dit recht veronderstelt dat de vruchten van roerende goederen, de gebouwen en de bepalingen op onroerende goederen vermoed toe te behoren aan dezelfde eigenaar als van wie de grond is waarop het desbetreffende zaak wordt geïnstalleerd.

Om deze discussie te vermijden is het dan ook erg belangrijk om minstens in uw car policy een contractueel ‘opstalrecht’ te bedingen. Op die manier wordt er namelijk bedongen dat de werkgever het recht heeft om zaken (in casu de laadpaal) aan te brengen op andermans grond. Een dergelijk opstalrecht heeft immers tot gevolg dat de eigendom van de grond afgesplitst wordt van de eigendom van de zaken waarop het opstalrecht betrekking heeft (in casu de laadpaal).

Goede afspraken maken goede vrienden: een goed opgestelde en allesomvattende car policy is dan ook van essentieel belang. Wenst u graag bijstand bij het opstellen van uw car policy? Contacteer dan zeker een van onze specialisten arbeidsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht en het sociaal recht kan u bij ons terecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht