19 juli 2024

De bevoegdheid van curatoren inzake het verderzetten van gedingen na het arrest van het Hof van Cassatie dd. 25/01/2024

Begin dit jaar heeft het Hof van Cassatie zich uitgesproken over de bevoegdheid van curatoren betreffende de voortzetting van lopende gerechtelijke procedures tijdens een faillissementsprocedure (Arrest Hof van Cassatie dd. 25/01/2024).

Het Hof oordeelde dat de curator verplicht is een lopend gerechtelijk geding voort te zetten als de schuldvordering van de schuldeiser niet door hem wordt aanvaard bij de eerste verificatie van schuldvorderingen. Echter, het Hof benadrukte dat de curator, onder toezicht van de rechter-commissaris, later wel de discretionaire bevoegdheid heeft om het geding stop te zetten in het belang van de boedel. Dit arrest verwerpt daarmee de beslissing van de appelrechter die de curator verplichtte het geding voort te zetten, en stelt dat de rechter niet kan ingrijpen in het beheer van de curator en hem niet kan verplichten een lopend geding voort te zetten.

Het verderzetten van gedingen door de curator gedurende het faillissement

Wat zegt de wet?

Voormeld arrest heeft betrekking op het voormalig artikel 63bis van de faillissementswet, maar kan naar analogie worden toegepast op het huidige artikel XX.119 van het Wetboek van Economisch Recht (‘WER’).

Het artikel 63bis faillissementswet bepaalde dat “alle gedingen met betrekking tot de boedel, aanhangig op datum van het faillissement, waarin de gefailleerde betrokken is, van rechtswege geschorst worden totdat aangifte van de schuldvordering is gedaan. Zij blijven geschorst tot na de neerlegging van het eerste proces-verbaal van verificatie, tenzij de curator de gedingen hervat in het belang van de boedel. Indien de aldus ingediende schuldvordering in het eerste proces-verbaal van verificatie wordt aanvaard, worden de voormelde hangende gedingen zonder voorwerp. Indien de aldus ingediende schuldvordering in het eerste proces-verbaal van verificatie wordt betwist of aangehouden, dan wordt de curator verondersteld de hangende gedingen te hervatten, minstens voor de beslechting van het betwiste of aangehouden gedeelte.”

Ook artikel XX.119 WER heeft voormelde tekst overgenomen, met dien verstande dat de curator slechts wordt verondersteld een hangend geding te hervatten indien de aldus ingediende schuldvordering in het tweede proces verbaal van verificatie wordt betwist of aangehouden.

Wat gebeurt er in de praktijk?

De gefailleerde probeert soms de curator te overtuigen om lopende procedures voort te zetten of nieuwe procedures te starten, zelfs als deze weinig kans van slagen hebben, met als doel het nettopassief zo laag mogelijk te houden.

Waarom gebeurt dit? Soms verwart de gefailleerde zijn eigen belang met dat van de schuldeisers en dringt hij erop aan dat de curator alle mogelijke juridische stappen onderneemt, zelfs als deze geen kans op succes hebben.

De curator moet daarom een evenwicht vinden tussen het streven naar een zo laag mogelijk nettopassief en het vermijden van zinloze procedures die strijdig zijn met de economische openbare orde en de belangen van de schuldeisers.

Gevolg van het arrest?

Voormeld arrest had betrekking op de situatie waarbij in het tweede proces-verbaal van verificatie van schuldvorderingen een schuldvordering van een beweerde schuldeiser “aangehouden” bleef, wat conform artikel 63bis faillissementswet veronderstelt dat de curator het geding dient te hervatten. De curator besloot echter om de procedure niet verder te zetten, ondanks de initiële aanhouding van de schuldvordering. De appelrechter oordeelde dat de curator verplicht is de procedure voort te zetten, maar het Hof van Cassatie heeft uiteindelijk dit onderdeel verworpen. Het Hof stelt dat de curator, onder toezicht van de rechter-commissaris, de discretionaire bevoegdheid heeft om een hangende procedure niet verder te zetten in het belang van de boedel, en dat de rechter niet kan ingrijpen in het beheer van de curator. Dit arrest benadrukt dat het louter aanhouden van een schuldvordering niet automatisch betekent dat de curator verplicht is de procedure voort te zetten.

De curator beslist bijgevolg autonoom over het al dan niet verderzetten van gedingen en is niet gebonden door het oordeel van de gefailleerde of de rechter. Een curator wordt net aangesteld om onafhankelijk een oordeel te vellen en te handelen in het collectieve belang en niet slechts het individuele belang van de gefailleerde.

Grenzen aan de besluitvorming van de curator?

De curator heeft uiteraard geen onbeperkte vrijheid en kan niet zomaar naar eigen goeddunken handelen, zonder enige verantwoording af te leggen.

De curator dient namelijk verantwoording af te leggen voor zijn handelingen aan de schuldeisers (artikel XX.170 WER). Vervolgens oordeelt de rechtbank of de curator correct gehandeld heeft tijdens zijn vereffeningsbewind, rekening houdend met alle concrete omstandigheden.

Heeft u vragen? Neem dan zeker contact op met onze gespecialiseerde advocaten zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het ondernemingsrecht en vennootschapsrecht kan u bij ons terecht.

Frederic Rosiers en Justine Heureux

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht