4 juli 2024

Afstand van verhaal in handelshuurovereenkomsten: do or don’t

U wilt een handelshuurovereenkomst afsluiten voor een handelspand en bij nazicht van het contract leest u dat de verhuurder ‘afstand van verhaal’ doet. Wanneer u dus verantwoordelijk bent voor een schadegeval lopende de overeenkomst, zal de verhuurder en met uitbreiding diens verzekeraar de schade niet op u verhalen. Ze zullen de geleden schade dus niet bij u gaan recupereren. Waarom wordt deze bepaling opgenomen in handelshuurcontracten en nog belangrijker: waarop moet u als huurder steeds letten als zo’n beding in uw overeenkomst staat?

Wat is een clausule tot afstand van verhaal?

Als huurder staat u in voor de schade die wordt aangebracht aan het gehuurde onroerend goed. Het is bijgevolg ten zeerste aangeraden om u hiervoor behoorlijk te laten verzekeren door middel van een huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze beschermt u tegen claims van de verhuurder en diens verzekeraar bij brand, ontploffing, beschadiging, verlies en tenietgaan van het gehuurde goed. Zowel verhuurders als verzekeraars bieden echter vaak een alternatief aan voor de huurdersaansprakelijkheidsverzekering, met name de ‘clausule tot afstand van verhaal’ in de brandpolis en in de huurovereenkomst. Dit houdt in dat de verhuurder en diens verzekeraar u niet zullen aanspreken bij schade. U hoeft bijgevolg geen verzekering af te sluiten op eigen naam. Vaak staat hiertegenover dat aan u de bijpremie van de eigenaar wordt doorgerekend, omdat dit zijn polis verzwaart.

Voordelen van dergelijke clausule

Voor de verhuurder is een dergelijke clausule voordelig, omdat hij weet hoe het goed is verzekerd en hij de zekerheid heeft dat hij altijd wordt vergoed als het onroerend goed teniet gaat door brand. Daarnaast is er een snelle schadeafwikkeling, omdat er geen oneindige discussies worden gevoerd over wie aansprakelijk is. De aansprakelijkheid van de huurder wordt namelijk uitgesloten.

Voor de huurder klinkt zo’n exoneratiebeding op zijn beurt aanlokkelijk, omdat hij geen huurdersaansprakelijkheidsverzekering dient af te sluiten om zich te beschermen tegen de huurdersrisico’s. De bijpremie in de polis van de eigenaar die gewoonlijk contractueel wordt doorgerekend door de verhuurder aan de huurder is namelijk lager dan de premie voor het afsluiten van een verzekering op eigen naam.

Niet zonder risico!

Toch dient u enige alertheid aan de dag te leggen, wanneer u ziet dat zo’n clausule is opgenomen in uw handelshuurovereenkomst. Het klinkt namelijk zeer aanlokkelijk, maar u mag er niet zomaar vanuit gaan dat alle risico’s volledig zijn gedekt en u op geen enkele manier meer kan worden aangesproken.

Zo is het mogelijk dat enkel in de verzekeringsovereenkomst een clausule tot afstand werd opgenomen en niet in de huurovereenkomst waar u als huurder wel contractpartij bent. De volgende risico’s zijn mogelijk:

  • De verzekeringsovereenkomst wordt geschorst wanneer de eigenaar de premies niet betaalt, waardoor de huurder alsnog kan worden aangesproken door de verhuurder;
  • Het onroerend goed werd onderverzekerd door de eigenaar, waardoor de huurder wel nog gedeeltelijk kan worden aangesproken;
  • De eigenaar doet geen aangifte van het schadegeval, omdat er een te hoge vrijstelling is;
  • Bij insolvabiliteit van de verzekeraar zal de verhuurder zich toch tot de huurder richten, aangezien in de verzekeringsovereenkomst (waarschijnlijk) enkel de verzekeraar afstand doet van enig verhaal.

Het is dus wenselijk om zowel in de verzekeringsovereenkomst van de eigenaar, als in de huurovereenkomst een duidelijk exoneratiebeding op te nemen. Zelfs dan moet u als huurder steeds waakzaam blijven.

  • Informeer u steeds over de precieze omvang van de verhaalsafstand. Het is namelijk mogelijk dat slechts voor bepaalde schadegevallen afstand van verhaal werd gedaan en de verzekeraar of de verhuurder voor andere schadegevallen wel nog een regresvordering heeft;
  • U moet als huurder zelf nog een inboedelverzekering  afsluiten. Uw meubels en inboedel worden namelijk niet gedekt door de brandverzekering van de verhuurder. Daarbij verzekert u zich best ook voor de meerwaarde van het gehuurde goed na uitgevoerde verbouwingen of aanpassingswerken;
  • Controleer welke personen vallen onder het exoneratiebeding. Niet alle huisgenoten zijn vrijgesteld van enig verhaal;
  • De aansprakelijkheid voor burenhinder of schadeclaims van derden worden niet automatisch uitgesloten.

De argumenten om afstand te doen van verhaal overtuigen dus niet volledig. Dit alternatief ziet er namelijk onschuldiger uit dan het werkelijk is.

Beslist u om de clausule ‘afstand van verhaal’ toch te bedingen in uw overeenkomst, dan vraagt u best uitdrukkelijk dat de verhuurder de bewijzen van betaling van de verzekeringspremie steeds overmaakt en u inzage verleent in de verzekeringsovereenkomst. Zo weet u ten allen tijde of het onroerend goed behoorlijk is verzekerd.

Heeft u vragen of wilt u begeleid worden in de revisie van uw (handels)huurovereenkomst? Neem dan zeker contact op met onze advocaten bouw- en vastgoedrecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht