28 juni 2024

Werd uw grootmoeder gepluimd bij de verkoop van haar woning?!

Stel: uw grootmoeder verkoopt haar woning, zij ontvangt de verkoopprijs en de authentieke akte wordt verleden. Na overlijden van uw grootmoeder blijkt dat de woning veel meer waard is dan het bedrag dat zij ervoor heeft gekregen. U vraagt zich als erfgenaam af of u nog iets tegen de koper kan ondernemen. Bestaat er een drempel om te kunnen spreken van dergelijke “benadeling”? Wat kan u als (erfgenaam van de) verkoper van de koper vorderen? En wat gaat er met het nieuwe Boek 7 in het Burgerlijk Wetboek in de toekomst veranderen?

Wat is benadeling bij verkoop van een onroerend goed?

Als principe geldt dat de verkoper evenals de erfgenaam van de verkoper verbonden is aan de verkoop. In bepaalde situaties kan u mogelijk toch nog ontsnappen aan de verkoop indien u kan aantonen dat de afgesproken verkoopprijs veel te laag was in verhouding met de waarde van de woning.

Artikel 1676 van het oud Burgerlijk Wetboek preciseert als volgt:

“Indien de verkoper in de verkoopprijs van een onroerend goed voor meer dan zeven twaalfden is benadeeld, heeft hij het recht om de vernietiging van de koop te eisen, ook al had hij bij het contract uitdrukkelijk afstand gedaan van het recht om die vernietiging te vorderen, en al had hij verklaard de meerdere waarde te schenken.”

Met andere woorden, indien de benadeling een aanzienlijk onevenwicht uitmaakt tussen de wederzijdse bedongen prestaties, dan hebt u de mogelijkheid om de koper hierover aan te spreken.

Belangrijk is dat dit aanzienlijk onevenwicht conform de wet “meetbaar” is, namelijk een benadeling van meer dan 7/12de. Stel dat uw grootmoeder haar woning voor 200.000 EUR heeft verkocht, terwijl de woning in werkelijkheid 700.000 EUR waard is, dan kan u zich als erfgenaam beroepen op benadeling.

Uit het thans voorliggende wetsvoorstel blijkt dat men de benadeling bij de verkoop van een onroerend goed wenst te moderniseren middels het nieuw Boek 7 (artikelen 7.2.6 – 7.2.10). Concreet wenst men de drempel van 7/12de achter zit te laten. Dit breukdeel zou worden vervangen door een eenvoudiger criterium, namelijk een percentage van 60%. Dit impliceert dat de verkoper ten aanzien van de koper benadeling kan inroepen van zodra deze benadeling meer bedraagt dan 60%.

Met stelt volgend gewijzigd artikel 7.2.6. nieuw Burgerlijk Wetboek voor:

“De verkoop van een onroerend goed tegen een prijs lager dan veertig procent van zijn normale verkoopwaarde is relatief nietig.”

De achterliggende idee is dat de verkoper op die manier bijkomend beschermd wordt (naast de gemeenrechtelijke bescherming waaronder misbruik van omstandigheden en wilsgebreken) en dat het percentage makkelijker hanteerbaar is.

Weet wel dat deze vordering niet kan worden ingesteld door de koper. Indien de koper meent dat hij te veel betaald heeft, kan hij zich alleszins niet steunen op de rechtsfiguur benadeling dat enkel is voorbehouden voor de verkoper.

Tijdstip van de beoordeling

Conform artikel 1675 van het huidige (oude) Burgerlijk Wetboek dient men ter beoordeling van de benadeling het onroerend goed te schatten volgens zijn staat en zijn waarde op het ogenblik van de verwezenlijking van de verkoop.

Het ontwerp van Boek 7 (artikel 7.2.7 nieuw Burgerlijk Wetboek) zou deze bepaling wijzigen waarbij de benadeling in geval van een koop die voortvloeit uit het lichten van een eenzijdige belofte tot aankoop of verkoop, de benadeling wordt beoordeeld op het ogenblik van deze belofte, zijnde op het ogenblik van de wilsovereenstemming, en niet pas op het ogenblik van de effectieve realisatie van de verkoop:

“De benadeling wordt beoordeeld op de dag van de koop of van de eenzijdige verkoop- of aankoopbelofte waaruit de koop voortvloeit, volgens de staat van het goed op die dag.”

Op die manier wenst de wetgever te vermijden dat de verkoper een prijsstijging kan gebruiken als voorwendsel om de prijs van de belofte in twijfel te trekken die hij heeft bedongen en die op dat moment normaal was.

Sanctie benadeling?

Voor zover de benadeling meer bedraagt dan 7/12de, kan men als verkoper (of diens erfgenamen) conform het oud Burgerlijk Wetboek de nietigheid van de overeenkomst opwerpen. Een kleinere benadeling dan dit maakt het conform het oud Burgerlijk Wetboek onmogelijk om de nietigheid te vorderen. Zodoende beschikt de Rechtbank in principe niet over een discretionaire beoordelingsbevoegdheid en dient zij louter te toetsen of de drempel van 7/12de al dan niet werd behaald.

Het oud Burgerlijk Wetboek voorziet tevens in een omslachtige en tijdrovende procedure met aanstelling van een college van deskundigen opdat de nietigheid toepassing kan vinden.

Het ontwerp van Boek 7 wenst deze nietigheidsprocedure te wijzigen waarbij de aanstelling van één deskundige (in plaats van een college van deskundigen) kan volstaan.

Aanvullende prijs

Indien de vordering van de verkoper inzake benadeling wordt toegekend, heeft de koper de keuze om ofwel de zaak terug te geven en de prijs die hij ervoor betaald heeft, terug te nemen ofwel het onroerend goed te behouden mits hij de prijs aanvult, weliswaar onder aftrek van 1/10de van de gehele prijs.

Het ontwerp van Boek 7 (artikel 7.2.9 nieuw Burgerlijk Wetboek) herschrijft het oude artikel als volgt:

“De koper kan de vernietiging van de koop afwenden door een aanvullende prijs te betalen, gericht op de normale verkoopwaarde op de dag van de koop of van de eenzijdige verkoop- of aankoopbelofte waaruit de koop voortvloeit, verminderd met tien procent, vervolgens vermeerderd met de wettelijke interest vanaf de dag dat de verkoper zich op de nietigheid beroept”

De prijs dient desgevallend te worden vermeerderd vanaf de dag waarop de verkoper de nietigheid inroept.

Vervaltermijn

Conform artikel 1676 oud Burgerlijk Wetboek dient de verkoper de vordering tot nietigheid omwille van benadeling in te stellen binnen de twee jaar te rekenen vanaf de dag van de koop.

Deze termijn is een vervaltermijn waarvan partijen niet kunnen afwijken.

Het ontwerp van Boek 7 wijzigt niets aan deze vervaltermijn zoals deze thans bestaat.

Bent u vastgoedmakelaar?

Als vastgoedmakelaar hebt u een advies- en informatieverplichting en dient u zowel de koper als de verkoper naar behoren in te lichten.

Indien u als vastgoedmakelaar door de verkoper wordt geraadpleegd en u merkt op dat de vraagprijs ver onder de werkelijke waarde ligt, dan dient u uw opdrachtgever hier op te wijzen. Indien u dit niet doet, dan werkt u bewust mee aan dergelijke benadeling die in de nietigheid van de overeenkomst zou kunnen resulteren.

Conform de Plichtenleer is de vastgoedmakelaar-bemiddelaar tevens ook deontologisch verplicht om de opdrachtgever op de hoogte te stellen van zijn voorbehoud met betrekking tot de prijs die deze laatste oordeelt of verwacht te bekomen, indien deze prijs, naar zijn mening, duidelijk niet in verhouding staat tot de waarde van het goed of de prijs die kan bekomen worden op de markt.

Ook als projectontwikkelaar dient u zich ervan bewust te zijn dat indien u een onroerend goed aan een veel te lage prijs aankoopt, dat de verkoper (dan wel diens erfgenamen) zich later tot u kunnen wenden.

Inwerkingtreding?

Het nieuwe ontwerp van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek dient nog te worden goedgekeurd. Pas indien het Boek 7 wordt goedgekeurd en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, zal dit Boek in werking treden (op de eerste dag van de twaalfde maand na die waarin de nieuwe wetgeving bekend is gemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Heeft u vragen? Neem dan zeker contact op met onze specialisten vastgoedbemiddeling zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht