2 december 2022

Categorieën: Overheidsrecht

Vergunningsplicht: Tiny house = tiny administratie?

Tiny house: de betaalbare woning met een beperkte oppervlakte die ook uw ecologische voetafdruk beperkt. In de onder druk staande huizenmarkt winnen alternatieve woningen aan populariteit. Binnenkort ziet u deze woningen zelfs op VTM in het tv-programma ‘Tiny House Battle’ waarin verschillende teams strijden om de mooiste tiny houses te bouwen. Wat is deze alternatieve vorm van wonen, en meer belangrijk, mag ik zomaar een tiny house op mijn perceel plaatsen of moet ik hiervoor eerst een vergunning aanvragen? U leest het hieronder.

Wat zijn tiny houses?

Hoewel de huidige wetgeving geen definitie bevat van tiny houses, kunnen we dit omschrijven als woningen met een oppervlakte van minder dan 50 m². Deze woningen kunnen verplaatsbaar zijn, maar kunnen ook permanent in de grond verankerd zijn. Tiny houses worden gebruikt voor eigen bewoning, maar ook voor verblijfsrecreatie.

Heb ik een vergunning nodig voor een tiny house?

Hoewel het fenomeen al langer voorkomt in België, heeft de Belgische wetgever het concept (nog) niet expliciet opgenomen in de wetgeving. We vallen dus terug op de algemene vergunningsplicht uit artikel 4.2.1 VCRO.

In principe mag geen enkele stedenbouwkundige handeling plaatsvinden zonder dat daarvoor een vergunning werd afgeleverd. U heeft dus voor elke stedenbouwkundige handeling een vergunning nodig alvorens u van start kan gaan. Het plaatsen van een constructie is zo’n vergunningsplichtige stedenbouwkundige handeling.

Ik bouw een nieuw tiny house of laat een nieuw tiny house plaatsen op mijn perceel

Het optrekken, (ver)bouwen en plaatsen van een constructie is in principe vergunningsplichtig (art. 4.2.1., 1° VCRO). Een tiny house kwalificeert als een constructie, ongeacht of deze verplaatsbaar is. Ook geldt er een vergunningsplicht voor het gebruiken of inrichten van een grond om een verplaatsbare constructie voor bewoning te plaatsen. Voorbeelden zijn woonwagens of kampeerwagens (artikel 4.2.1, 5°, c) VCRO). Dit betekent dat u in principe een vergunning moet vragen vooraleer u een tiny house bouwt/plaatst op uw perceel. Hiervoor is ook de medewerking van een architect vereist.

Enkele stedenbouwkundige handelingen werden door de Vlaamse Regering vrijgesteld van vergunningsplicht. Zo moet u voor de tijdelijke plaatsing van een constructie geen vergunning aanvragen. Hieraan zijn wel wat voorwaarden gebonden. Zo mag de constructie hoogstens 4x/jaar geplaatst worden en dit gedurende dertig dagen (art. 7.2 Vrijstellingsbesluit). Ook het stockeren van een voor bewoning bestemde constructie is voorwaardelijk vrijgesteld van vergunningsplicht op voorwaarde dat geen gebruik wordt gemaakt van de constructie (artikel 2.1, 13° en 2.2 Vrijstellingsbesluit). Op basis van deze regelgeving menen wij dat de tijdelijke plaatsing van een tiny house (onder voorwaarden) is vrijgesteld van vergunning.

Kijk altijd na of er stedenbouwkundige voorschriften van toepassing zijn op uw perceel. Als uw plannen afwijken van deze voorschriften, dan zal u steeds een vergunning moeten aanvragen (art. 1.3 Vrijstellingsbesluit). Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Ik bouw mijn bestaand gebouw om naar een tiny house

Wanneer u een bestaand (bij)gebouw wil inrichten als een tiny house, dan heeft u mogelijk ook een vergunning nodig: enerzijds voor het verbouwen van de constructie en anderzijds voor de functiewijziging.

Het verbouwen van een constructie is in principe vergunningsplichtig (art. 4.2.1, 1° VCRO), maar sommige werken zijn vrijgesteld. Interne handelingen zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysiek bouwvolume aan zijgevels, achtergevels en daken zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van vergunning. Ook voor binnenverbouwingen zonder stabiliteitswerken heeft u in principe geen vergunning nodig (art. 2.1, 2° en 4° en art. 3.1, 2° en 4° Vrijstellingsbesluit).

Daarnaast is het mogelijk dat u met deze verbouwingswerken ook de functie van het bestaande gebouw wijzigt. De vergunningsplicht voor een functiewijziging is afhankelijk van de bestaande functie van het gebouw en de gewenste functie van het tiny house. De regeling is niet altijd even duidelijk toepasbaar in concrete omstandigheden. U dient zich hierover goed te laten informeren.

Geldt de vergunningsplicht ook als ik mijn tiny house zal gebruiken voor zorgwonen?

Voor zorgwonen heeft de wetgever een afzonderlijke regeling uitgewerkt (art. 4.2.4 VCRO). Wanneer u een tiny house wil oprichten in het kader van zorgwonen, moet u geen vergunning aanvragen. U moet de gemeente wel op de hoogte brengen door hiervan een melding te doen via het omgevingsloket/op het gemeentehuis.

Deze meldingsplicht geldt gedurende de ganse periode van de zorgsituatie. Wanneer er een einde komt aan de zorgsituatie, dan dient u dit ook te melden aan de gemeente. Indien u het tiny house dan nadien wenst te gebruiken voor huisvesting dan is mogelijk nog een voorafgaande omgevingsvergunning vereist.

Deze regeling is onderworpen aan enkele voorwaarden. Contacteer ons indien u hierover meer informatie wenst. U kan ook meer lezen op onze blog over zorgwonen.

Let op! Een tiny house verhuren?

Wie een (tiny) woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze voldoet aan de Veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsnormen zoals opgenomen in de Vlaamse Codex Wonen. Zo moet o.a. de minimale vloeroppervlakte van 12 m² voor kamers worden gerespecteerd. Bij twijfel kan u een conformiteitsattest laten opmaken door een woningcontroleur. Dit attest is in de meeste gemeenten (nog) niet verplicht, maar toont wel aan dat uw tiny house aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet en dus verhuurd mag worden.

Heeft u vragen over het oprichten van een tiny house en de administratie hierrond? Neem dan zeker contact op met onze specialisten omgevingsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het overheids- en omgevingsrecht kan u bij ons terecht.

Reiner Tijs en Celia Van Gelder

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht