Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Arbeidsongeschiktheid
Een onderneming ziet zich bij arbeidsongeschiktheid van één of meerdere werknemers telkens genoodzaakt zich dusdanig te organiseren om de goede werking van de onderneming of de continuïteit van de dienstverlening te garanderen. De realiteit is dat dit bij langdurige afwezigheden een complex vraagstuk kan zijn. Er kan discussie ontstaan over de werkelijkheid van de arbeidsongeschiktheid waardoor een controle zich opdringt, er kan onenigheid bestaan over het gewaarborgd loon, er kan een geschil optreden naar aanleiding van herhaaldelijke ongewettigde afwezigheden, … Onze specialisten staan u in dit kader telkens bij.
Re-integratie
Het re-integratietraject heeft als doel de wedertewerkstelling te bevorderen van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen wegens een langdurige arbeidsongeschiktheid. De codex over het Welzijn op het Werk zet de regels en procedures die in het kader van een re-integratietraject moeten worden gevolgd, uiteen.
Onze specialisten arbeidsrecht begeleiden u doorheen de ganse procedure en wijzen u op de verplichtingen bij het onderzoeken van de mogelijkheden voor aangepast of ander werk, in toepassing van de wetgeving en rekening houdend met de noden van zowel de onderneming als de werknemer.
Welzijn op het werk
Werknemers moeten in veilige, gezonde en verantwoorde omstandigheden arbeidsprestaties kunnen leveren. Onze specialisten begeleiden zowel werknemers als werkgevers bij psychosociale risico’s, zoals stress, pesten op het werk, ongewenst seksueel gedrag op het werk, enz. en bij het doorlopen van de procedures naar aanleiding van een formele of informele klacht.