24 juni 2024

De Welzijnscodex gewijzigd ter voorkoming van musculoskeletale aandoeningen bij werknemers: dit moet je erover weten!

Een groot aantal van de langdurig zieken is arbeidsongeschikt vanwege musculoskeletale klachten (verder: MSA). De wetgever wil deze actuele problematiek dan ook preventief aanpakken en heeft hiervoor wijzigingen aangebracht in de codex over het welzijn op het werk. Op die manier zullen werkgevers in de toekomst meer inzetten op ergonomische werkplekken ter voorkoming van MSA. In deze blog leest u alles over deze nieuwe regeling.

 

KB tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk

Het koninklijk besluit van 19 maart 2024 (inwerkingtreding: 25 mei 2024) tot wijziging van boek VIII van de codex over het welzijn op het werk met betrekking tot ergonomie op het werk en preventie van MSA voert, zoals de titel aangeeft, wijzigingen door aan Boek VIII (voorheen getiteld: ‘Ergonomische belasting’) van de Welzijnscodex. Er waren dus reeds regels in verband met de ergonomie op het werk, doch diende deze wetswijziging ervoor om de wetgeving aan te passen aan de huidige nood naar een betere preventie van specifiek MSA en het verbeteren van de ergonomie op het werk. Dankzij deze wijziging krijgen preventieadviseurs-ergonomen nu een duidelijk kader waarop ze hun beleid kunnen baseren.

Musculoskeletale risico’s en de daaraan verbonden klachten

Onder MSA, ofwel ‘musculoskeletale aandoeningen’, moet conform de nieuwe bepalingen in de Welzijnswet worden verstaan: “gezondheidsproblemen die betrekking hebben op musculoskeletale structuren zoals spieren, pezen, ligamenten, zenuwen en gewrichten, en die zich inzonderheid uiten in aandoeningen van de rug, nek en bovenste of onderste ledematen en die door musculoskeletale risicos op het werk worden veroorzaakt of verergerd”. Te denken valt aan langdurige rugpijn veroorzaakt door een slechte werkhouding, dan wel het verrichten van belastende arbeid.

Deze MSA hebben een grote impact op zowel de gezondheid van werknemers, maar evengoed op het economisch welzijn van ondernemingen (absenteïsme, productieverlies, opleiding van vervangers…) alsook op de maatschappij an sich (kosten op gebied van gezondheidszorg, kosten i.v.m. banenverlies…). Gelet op deze gevolgen en de huidige problematiek die thans vastgesteld kan worden is het dan ook van uiterst belang om als werkgever de nodige maatregelen te treffen, zodoende dat MSA vermeden kan worden.

Inhoudelijke wijzigingen in de Welzijnscodex

Risicoanalyse

Het KB van 19 maart 2024 brengt verschillende inhoudelijke wijzigingen met zich mee. Allereerst voert de wetswijziging de verplichting in voor de werkgever om rekening te houden met ergonomie op het werk bij het ontwerpen, inrichten en aanpassen van de werkposten. Op die manier tracht de wetgever MSA en andere gezondheidsproblemen te voorkomen die worden veroorzaakt door musculoskeletale risico’s op het werk.

De werkgever dient meer concreet een risicoanalyse te maken zodanig dat de huidige probleempunten in kaart kunnen worden gebracht. Hij moet dit niet alleen doen, maar dient ook de preventieadviseur van de interne dienst hierbij te betrekken. In bepaalde wettelijke gevallen dient ook de preventieadviseur-ergonoom betrokken te worden. Bovendien wordt de risicoanalyse ook uitgevoerd met medewerking van de werknemers. Zij dienen geraadpleegd te worden en moeten kunnen deelnemen aan het onderzoek conform de wettelijke bepalingen uit de Welzijnscodex.

Verder dient deze risicoanalyse te gebeuren, rekening houdend met bepaalde biomechanische risicofactoren op de werkvloer (zoals o.a. het gebruik van kracht bij het uitvoeren van arbeid, het uitvoeren van repetitieve bewegingen, de werkhouding…). Daarnaast dient de werkgever ook rekening te houden met andere risicofactoren die verband houden met de werkpost (zoals verlichting, luchtvochtigheid…), alsook met de resultaten van de risicoanalyses uit de andere domeinen van het welzijn op het werk die de musculoskeletale risico’s op het werk (on)rechtstreeks kunnen beïnvloeden (zoals met het gebruik van beeldschermen, psychosociale risico’s…). De resultaten hiervan dienen te worden opgenomen in het globaal preventieplan en, in voorkomend geval, in het jaaractieplan zoals bedoeld in de Welzijnscodex.

De werkgever dient minstens éénmaal per jaar na te gaan of zijn risicoanalyse geactualiseerd dient te worden. Bij wijzigingen binnen de onderneming die de blootstelling van werknemers aan MSA op het werk kan beïnvloeden, dient de werkgever eveneens een nieuw nazicht te verrichten en indien nodig, dient de werkgever zijn risicoanalyse bij te werken.

Passende maatregelen ter voorkoming van MSA

Op basis van de resultaten van de risicoanalyse dient de werkgever de nodige en passende preventiemaatregelen te nemen om musculoskeletale risico’s op het werk te voorkomen, met toepassing van de algemene preventiebeginselen uit de Welzijnscodex. De werkgever dient hiervoor voorafgaand advies in te winnen bij het Comité over deze preventiemaatregelen. Ook met het eventuele advies van de preventieadviseur-ergonoom dient rekening te worden gehouden alvorens maatregelen mogen worden getroffen. De resultaten hiervan dienen eveneens te worden opgenomen in het globaal preventieplan en, in voorkomend geval, in het jaaractieplan zoals bedoeld in de Welzijnscodex.

Ook deze maatregelen dienen minstens éénmaal per jaar te worden geëvalueerd. Bij wijzigingen binnen de onderneming die de blootstelling van werknemers aan MSA op het werk kan beïnvloeden, dient de werkgever eveneens een nieuw nazicht te verrichten en indien nodig de maatregelen aan te passen.

Informatie en opleiding werknemers

Tot slot dient de werkgever er ook voor te zorgen dat haar werknemers en het Comité informatie ontvangt, evenals een passende opleiding volgt inzake de musculoskeletale risico’s op het werk. Alles begint immers bij voldoende informatie, onder het motto: “beter voorkomen dan genezen”.

In het bijzonder dient toelichting te worden verschaft aangaande:

  • De aard van de risico’s en de biomechanische en andere risicofactoren zoals eerder genoemd, evenals de mogelijke gevolgen voor de gezondheid, zoals MSA;
  • De getroffen preventiemaatregelen en de passende werkmethodes, evenals de wijze waarop deze worden toegepast;
  • De rol van de hiërarchische lijn bij de toepassing en opvolging van de preventiemaatregelen;
  • Het gezondheidstoezicht;
  • De werkwijze voor de opsporing en de melding van MSA of andere gezondheidsproblemen die door musculoskeletale risico’s op het werk worden veroorzaakt.

Wacht dus niet te lang met uw onderneming in regel te stellen met deze nieuwe regelgeving. U mag als werkgever immers verwachten dat de arbeidsinspectie volgend jaar extra aandacht zal besteden aan de naleving hiervan tijdens haar controles. Indien er nog onduidelijkheden zijn hieromtrent, dan staan onze advocaten arbeidsrecht en advocaten sociaal recht u graag bij met advies.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht