18 augustus 2023

Versnelling procedures m.b.t. hernieuwbare energie

Zouden maatschappelijk belangrijke zaken geen prioritaire behandeling moeten krijgen bij de rechtbanken? Maar wat zijn dan die belangrijke maatschappelijke zaken? En betekent voorrang in procedures voor de ene soort zaken dan niet onvermijdelijk langer wachten in andere procedures?

Nieuwe inzichten bij de wetgever

Aanleiding voor deze vele vragen is het Koninklijk besluit van 21 juli 2023 tot bepaling van de zaken van hoger openbaar belang en de mogelijke organisatorische maatregelen in de zin van artikel 101/1, tweede lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. In dit K.B. worden een aantal zaken opgesomd die in de procedures bij de Raad van State prioritair behandeld zouden moeten worden. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan artikel 101/1, tweede lid van de wetten op de Raad van State waarin recent de rechtsgrond werd geboden voor de bepaling van de zaken van hoger openbaar belang. Deze hebben (momenteel) voornamelijk betrekking op zaken die verband houden met hernieuwbare energie. Maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat deze nieuwe benadering omtrent zaken ‘van hoger belang’ uitbreiding kent naar andere zaken…

Zaken van hoger openbaar belang

Volgens het K.B. is er sprake van zaken van hoger openbaar belang als het gaat om de volgende zaken die betrekking hebben op de energietransitie of op het gebruik en de inzet van hernieuwbare energiebronnen:

  1. de vergunningen en toelatingen met betrekking tot de installaties die gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen:
    a) onshore of offshore windmolenparken met een energieproductiecapaciteit van 8 megawatt of meer;
    b) gebieden of structuren met fotovoltaïsche zonnepanelen met een energieproductiecapaciteit van 4 megawatt of meer;
    c) eenheden voor de terugwinning van energie uit biomassa met een energieproductiecapaciteit van 4 megawatt of meer;
    d) eenheden voor de terugwinning van geothermische energie met een energieproductiecapaciteit van 4 megawatt of meer;
    e) waterkrachtcentrales met een energieproductiecapaciteit van 4 megawatt of meer;
  2. de vergunningen en toelatingen met betrekking tot de vervoersinstallaties en opslaginstallaties voor aardgas, het waterstofvervoersnet, alsook de waterstofvervoersinstallaties en grote waterstofopslagfaciliteiten;
  3. de vergunningen en toelatingen met betrekking tot de infrastructuurprojecten voor het transmissienet en distributienet en grote energieopslagfaciliteiten, met inbegrip van de aansluitingen daarop;
  4. de vaststelling van plannen overeenkomstig de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma’s en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma’s in verband met het milieu, met betrekking tot vergunningen en toelatingen bedoeld onder 1°tot 3°.

Prioritaire behandeling

Het K.B. voorziet een aantal organisatorische maatregelen binnen de Raad van State om de behandeling van deze zaken van hoger openbaar belang te versnellen. Zo kan het college van korpschefs van de Raad van State de volgende organisatorische maatregelen nemen:

      1. de prioritaire behandeling van deze zaken;
      2. het herverdelen van zaken binnen de kamers of binnen de afdelingen van het auditoraat;
      3. het versterken van kamers van de afdeling bestuursrechtspraak of afdelingen bestuursrechtspraak van het auditoraat;
      4. het samenstellen van aanvullende kamers voor de behandeling van deze zaken.

De bedoeling is uiteraard om deze zaken sneller te laten behandelen dan de doorlooptijd van beroepen die geen betrekking hebben op zaken van hoger openbaar belang.

Met de wet van 11 juli 2023 werd eerder al de basis gelegd om de doorlooptijd van een gewoon annulatieberoep (zonder procedurele incidenten) voor de “gewone” zaken te beperken tot maximaal 18 maanden (in plaats van ca. 30 maanden of langer vandaag).

De Raad van State zal zich nu zo moeten organiseren dat de doorlooptijd voor een gewoon beroep tot nietigverklaring voor de zaken van hoger algemeen belang nog lager ligt: de doorlooptijd mag namelijk maximaal 15 maanden bedragen.

Procedurele aanpassingen

Een verzoekende partij die een beroep tot nietigverklaring instelt tegen een beslissing die betrekking heeft op een zaak van hoger openbaar belang moet de toepassing van dit koninklijk besluit in het opschrift van het verzoekschrift tot nietigverklaring vermelden.

Een verwerende of een tussenkomende partij die op de hoogte wordt gebracht van een verzoekschrift zonder de voornoemde melding in het opschrift van dit verzoekschrift, brengt de griffie van de Raad van State zo spoedig mogelijk op de hoogte van de toepassing van dit koninklijk besluit.

Er zijn in het K.B. geen sancties voorzien op de miskenning van deze verplichtingen, maar de bedoeling is duidelijk: wie wenst dat de zaken sneller gaan, zal best de Raad er op attenderen dat dit een zaak van hoger openbaar belang betreft die prioritair moet worden behandeld…

Inwerkingtreding

Deze nieuwe regeling treedt in werking op 1 januari 2024. Zij is enkel van toepassing op de beroepen en vorderingen die bij de Raad van State worden ingediend vanaf die datum.

Het K.B. voorziet zelf ook in een einddatum voor de toepassing hiervan. De regeling treedt buiten werking op 1 januari 2030, behalve voor wat betreft de beroepen die werden ingediend voor 1 januari 2030. De regeling blijft van toepassing op alle beroepen die voor die datum zijn ingediend.

Bedenkingen

Niemand zal betwisten dat de energietransitie een belangrijke aangelegenheid is. Maar er zijn uiteraard nog zaken die belangrijk zijn. Daarbij mag niet vergeten worden dat de organisatie van de rechtsbescherming in zijn geheel ontzettend belangrijk is in een rechtsstaat. En dan wringt het wel dat rechtsbescherming in het ene geval sneller te verkrijgen is dan in het andere geval. Recht zou steeds zo spoedig mogelijk moeten kunnen geschieden. Mensen en middelen zijn uiteraard niet eindeloos voorradig en men kan de Raad van State ook niet voorzien van eindeloos veel middelen. Maar als men van oordeel is dat de doorlooptijd bij de Raad te lang is, dan geldt dit voor alle zaken en dan moet men daar structureel iets aan doen. Het uitlichten van enkele zaken die prioritair worden behandeld, betekent a contrario dat andere zaken niet prioritair zullen behandeld worden en dus langer moeten wachten… En dat enkel omdat een uitvoerend orgaan meent dat deze zaken een hoger openbaar belang dienen? Eigenlijk betreft dit een meer fundamentele kwestie die rechtstreekse impact heeft op de geboden rechtsbescherming. De invulling over wat dan als hoger openbaar belang wordt beschouwd overlaten aan de (niet verkozen) uitvoerende macht houdt ernstige risico’s in. Vandaag gaat het over hernieuwbare energieprojecten. En wat is het morgen? En wat met de beslissing over uw (niet-)benoeming/bevordering, over uw tuchtzaak, over de aan u opgelegde herstelbeslissing? A contrario is die niet (of minder) prioritair… Uw advocaat mag dit bij de volgende consultatie alweer uitleggen.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht