5 december 2022

Categorieën: Overheidsrecht

Bouwshift (eindelijk) goedgekeurd: een belangrijke stap vooruit of too little, too late?

In Vlaanderen verdwijnt elke dag gemiddeld meer dan 5 hectare open ruimte. Om de open ruimte en de daaraan gekoppelde voordelen te behouden nam de Vlaamse Regering de voorbije jaren verschillende maatregelen om paal en perk te stellen aan de inname van de bestaande open ruimtegebieden. Een van die maatregelen betreft de zogenaamde “bouwshift”. Recent werden door de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement de decreten goedgekeurd die de bouwshift moeten bewerkstelligen. De oppositie toont zich hierover erg kritisch.

Historiek

In 2018 besliste de toenmalige Vlaamse regering om tegen 2040 een “betonstop” in te voeren. Concreet beoogde men om de inname van open ruimte te halveren tegen 2025 en te stoppen tegen 2040. Er kon toen echter geen akkoord worden gevonden over de financiële compensatie van grondeigenaars op wier grond niet meer gebouwd mag worden.

In december 2020 bereikte de huidige Vlaamse regering wel een akkoord over de “bouwshift”. Thans wordt niet meer gesproken over een “betonstop”, vermoedelijk omdat met die term verkeerdelijk de indruk werd gewekt dat vanaf 2040 niet meer gebouwd kon worden. De decreten die de bouwshift regelen, werden uiteindelijk pas goedgekeurd door de Commissie Leefmilieu op 8 november 2022, bijna twee jaar na het politieke akkoord. Het gaat om twee decreten: het decreet betreffende het realisatiegerichte instrumentarium en het decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, wat de woonreservegebieden betreft. Deze decreten lagen op 30 november 2022 ter beraadslaging en stemming voor in het Vlaams Parlement. Er werd echter bijkomend advies gevraagd aan de Raad van State, waardoor de decreten nog steeds konden worden gestemd.

We bespreken hierna de krachtlijnen van deze decreten.

Bouwshift

De stolp

Met de bouwshift beoogt de Vlaamse Regering de bijkomende ruimte-inname voor harde functies zoals wonen en industrie te doen afnemen naar 3 hectare per dag in 2025 en 0 hectare per dag tegen 2040.

Hiertoe worden alle woonreservegebieden (met inbegrip van de woonuitbreidingsgebieden), naar schatting 12.000 hectare, onder een zogenoemde "stolp" geplaatst. Op die gronden kan de komende 20 jaar daardoor in principe niet meer gebouwd worden.

Gemeentebesturen beschikken nu over drie mogelijkheden:

  1. De betreffende stad/gemeente kan beslissen reeds over te gaan tot herbestemming van de woonreservegebieden.
  2. De betreffende stad/gemeente kan de stolp opheffen door middel van een vrijgavebesluit van de gemeenteraad. Dit vrijgavebesluit wordt genomen op initiatief van het college van burgemeester en schepenen.
  3. De betreffende stad/gemeente kan beslissen om niets te beslissen, waardoor de Vlaamse regering in 2040 zelf de herbestemming zal bepalen via een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

Het initiatief om bouwgronden eventueel te herbestemmen ligt dus in eerste instantie bij de lokale overheden. Zij beslissen of de woonreservegebieden nog kunnen worden aangesneden of dat de grond wordt omgezet naar natuur- of landbouwgebied.

De woonreservegebieden beslaan evenwel maar een klein deel  van de totale hoeveelheid grond die vandaag bebouwd zou kunnen worden. Bestaande gronden in woongebied die momenteel onbebouwd zijn worden niet onder een stolp geplaatst. Die gronden kunnen dus m.a.w. nog steeds een vergunning krijgen om te verkavelen of te bebouwen.

Compensatievergoeding

Als de lokale overheden beslissen om bebouwbare grond te herbestemmen naar open ruimte, moeten zij ook instaan voor de zogenaamde “planschade”. De Vlaamse regering besliste dat de eigenaars van een grond in woonreservegebied die hun grond zien omgezet worden in natuur- of landbouwgebied voor 100% van de geïndexeerde aankoopprijs vergoed zullen worden. Eigenaars krijgen dus een volledige vergoeding voor de planschade die zij lijden als hun grond wordt herbestemd en daardoor in waarde daalt. Dit heeft een grote financiële impact voor de lokale besturen. Om de factuur te verlichten, creëert de Vlaamse regering een bouwshiftfonds van 100 miljoen euro per jaar.

Als de betreffende stad/gemeente niets beslist voor 2040 neemt de Vlaamse regering de regie in handen om de herbestemming van het perceel te bepalen. Het is dus niet zo dat de gronden in kwestie in 2040 automatisch en van rechtswege worden omgezet in woongebied of een openruimtebestemming krijgen. Eigenaars met een grond in woonreservegebied die ten gevolge van de herbestemming geconfronteerd worden met een onbebouwbaar stuk grond, zullen dan vergoed worden vanuit de Vlaamse begroting.

Kritiek

Bouwshift uitgekleed

De bouwshift wordt sterk bekritiseerd door de oppositie. Volgens haar gaat het om een fel uitgeklede versie van de betonstop of bouwshift die een paar jaar geleden in het vooruitzicht werd gesteld. De oppositie, daarin bijgetreden door experten, hekelt met name dat er enkel een oplossing wordt voorzien voor de eigenaars van percelen in woonreservegebied. Er wordt geen ambitie getoond m.b.t. de bestaande bouwgronden die momenteel niet bebouwd zijn. Ook zou de Vlaamse regering geen grote visie ontwikkelen op de ruimtelijke ontwikkeling.

Onbetaalbaar en onhaalbaar

Verder blijven er heel wat vragen rijzen over de betaalbaarheid van de bouwshift. Schattingen van de totale kostprijs in het kader van de bouwshift lopen van 12 miljard euro tot 31 miljard euro. Het bouwshiftfonds van 100 miljoen euro per jaar zal dus kennelijk ontoereikend zijn om de lokale overheden financieel te ondersteunen. Experts vrezen daardoor dat lokale besturen niet zullen meestappen in de bouwshift en maar weinig gebieden zullen herbestemmen. Zij zullen wachten tot de Vlaamse regering dat zelf doet. De voorgenomen bouwshift is volgens sommigen dan ook maatschappelijk onbetaalbaar en dus ook maatschappelijk onhaalbaar.

Juridische onzekerheid

Ten slotte krijgen de lokale besturen ca. 20 jaar de tijd om een beslissing over de woonreservegebieden te nemen. Zolang het lokale bestuur geen beslissing heeft genomen, hebben eigenaars van gronden in woonreservegebied ook geen zekerheid over welke bestemming hun perceel zal krijgen. Pas in 2040 kan de Vlaamse regering zelf het initiatief nemen om het gebied te herbestemmen en kan een einde worden gemaakt aan de onzekere rechtspositie van eigenaars. Het is uitkijken naar wat de Raad van State hierover zal zeggen in haar advies.

Conclusie

De Vlaamse regering wil de inname van open ruimte halveren tegen 2025 en volledig stoppen tegen 2040. Er zal daarom in principe niet meer gebouwd kunnen worden in woonreservegebied. Dit is zeker een eerste belangrijke stap in het vrijwaren van de open ruimte in Vlaanderen. Het is echter nog maar de vraag of de bouwshift, zoals die thans wordt uitgerold, zal volstaan om tegen 2040 de bijkomende inname van open ruimte daadwerkelijk te stoppen. Dit zal voornamelijk afhangen van de Vlaamse steden en gemeenten, die de spilfiguur vormen bij het welslagen van deze operatie. Zullen zij meestappen in dit verhaal, gelet op de zware financiële last die zij zichzelf hiermee bezorgen? En welke juridische stappen zullen eigenaars van woonreservegebieden nog ondernemen tegen deze regeling die toch ook voor een jarenlange onzekerheid kan zorgen? Indien u hierover nog vragen heeft, contacteer ons dan. Wij volgen dit verder op.

Reiner Tijs en Robin Madereel

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht