28 maart 2022

Wetswijziging handelsagentuur: bescherming tegen eenzijdige verhoging of oplegging van de kosten door de principaal

De handelsagent is sinds jaar en dag wettelijk beschermd tegen de eenzijdige wijziging van de commissie door de principaal. Zulke eenzijdige wijziging werd beschouwd als een daad van verbreking van de handelsagentuurovereenkomst. Door een lacune in de wetgeving, kon de principaal tot hiertoe wel eenzijdig de door de agent te dragen kosten verhogen of opleggen zonder dat dit tot een verbreking leidde. De wetgever heeft hier met een recente wetswijziging paal en perk aan gesteld. Forum Advocaten legt uit wat de gevolgen zijn van de nieuwe wetgeving.

 

De bestaande bescherming bij wijziging van de commissie

Sinds de Wet van 13 april 1995 betreffende de handelsagentuurovereenkomst (die in 2014 geïntegreerd werd in boek X van het Wetboek van Economisch Recht) kan de principaal niet langer eenzijdig de oorspronkelijk overeengekomen vergoeding, de berekeningswijze of de berekeningsgrondslag wijzigen. Doet hij dit wel, dan wordt dit beschouwd als een daad van verbreking van de agentuurovereenkomst door de principaal.

Rekening houdend met de omstandigheden kan de rechter evenwel oordelen dat, wanneer de handelsagent gedurende een relatief lange periode zonder enig voorbehoud commissies aanvaardt die zijn berekend op grond van een verlaagd percentage, hij stilzwijgend instemt met de aldus toegepaste wijziging.

Er is aldus sprake van een weerlegbaar vermoeden van verbreking door de principaal in geval van een eenzijdige wijziging van de commissie (of de berekeningswijze of berekeningsgrondslag ervan). Strikt genomen, volstaat het voor de handelsagent om “enig voorbehoud” te maken omtrent de eenzijdige wijziging van de commissie, opdat hij zich kan beroepen op deze bescherming. Doch in werkelijkheid doet de handelsagent er goed aan om onmiddellijk te reageren of minstens voorbehoud te formuleren van zodra de principaal een eenzijdige wijziging van de commissie doorvoert.

Sinds de wet van 4 mei 1999 is het in de sectoren van het verzekeringswezen, van de kredietinstellingen en van de gereglementeerde markten voor effecten mogelijk om in een paritair overlegorgaan een overeenkomst te sluiten die gericht is op de wijziging van het bedrag van de commissies of van de berekeningswijzen ervan. Deze overeenkomsten zijn bindend voor alle agenten en de principaal, maar de wijzigingen die de overeenkomst meebrengt, kunnen niet leiden tot de verbreking van de handelsagentuurovereenkomst.

 

De noodzaak om wetgevend in te grijpen

In de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van economisch recht inzake de handelsagentuurovereenkomsten houdende de bescherming van handelsagenten tegen de eenzijdige verhoging of oplegging van de kosten door de principaal, stelt de wetgever dat de zelfstandige bank- en verzekeringsagenten de grootste groep agenten zijn die onder de toepassing van de wetgeving inzake handelsagentuur vallen.

In de banksector maken de meeste kredietinstellingen gebruik van het hierboven vermelde paritair overlegorgaan om commissiewijzigingen door te voeren. Daarbij komt het voor dat de principaal een geplande commissiewijziging niet goedgekeurd krijgt door het paritair overlegorgaan.

Bij gebrek aan wettelijke regeling ter zake, hebben principalen in de financiële sector daarom geregeld hun toevlucht genomen tot het eenzijdig verhogen of opleggen van de kosten van de handelsagent. De handelsagent diende zich daar vaak bij neer te leggen, nu het gebruikelijk is dat er een exclusiviteitsverplichting en een niet-concurrentiebeding wordt opgenomen in de handelsagentuurovereenkomst. Indien de handelsagent de overeenkomst zelf zou opzeggen, zou hij bovendien het recht op een vergoeding verliezen. Bij een verbreking -zoals bij een eenzijdig door de principaal opgelegde wijziging van de commissie- heeft de handelsagent daarentegen wel recht op een vergoeding én kan hij onmiddellijk aan de slag bij een concurrent van zijn (voormalige) principaal.

 

De nieuwe wettelijke bescherming bij het eenzijdig verhogen of opleggen van de kosten

Omwille van de bovenvermelde redenen, heeft de wetgever middels de Wet van 16 februari 2022 een paragraaf 2 toegevoegd aan art. X.13 WER dat als volgt luidt:

“Bij het sluiten van de handelsagentuurovereenkomst bepalen de partijen vrij de kosten die ten laste van de agent worden gelegd.

Iedere eenzijdige substantiële of structurele verhoging of oplegging van de kosten is een handeling die gelijkstaat met verbreking van de handelsagentuurovereenkomst. Rekening houdend met de omstandigheden kan de rechter evenwel oordelen dat, wanneer de handelsagent gedurende een relatief lange periode zonder enig voorbehoud verhoogde kosten of een oplegging van de kosten aanvaardt, hij stilzwijgend instemt met de aldus toegepaste wijziging.”

Met deze bepaling heeft de wetgever de bescherming die de handelsagent al genoot bij een eenzijdige wijziging van de commissie doorgetrokken voor de eenzijdige wijziging van de kosten van de handelsagent. Net zoals bij de wijziging van de commissie, kunnen de principaal en zijn agenten in een paritair overlegorgaan een overeenkomst sluiten die gericht is op de wijziging van het bedrag van de kosten of op de wijziging van de berekeningswijze van de kosten.

Wat opvalt is dat -wat de commissie betreft- art. X.13 WER een loutere eenzijdige wijziging door de principaal als een daad van verbreking beschouwt, daar waar de wetgever voor de kosten een eenzijdige “substantiële of structurele” verhoging of oplegging van de kosten vereist, opdat er sprake is van een verbreking van de handelsagentuurovereenkomst.

Uit de parlementaire voorbereiding blijkt dat de wetgever hiermee beoogde dat de rechtbanken niet belast zouden worden met zaken waarin slechts kleine kosten in het geding zijn. Zo zou een loutere indexering van de kosten niet leiden tot een verbreking van de handelsagentuurovereenkomst. Daarnaast valt dus ook een eenzijdige structurele (i.e. niet-substantiële kosten die bv. maandelijks worden aangerekend door de principaal) verhoging of oplegging van kosten onder het nieuwe beschermingsmechanisme, nu de wetgever meent dat ook deze kosten zwaar kunnen doorwegen voor de handelsagent.

Heeft u vragen over handelsagentuur? Neem dan zeker contact op met onze specialisten inzake distributie en commerciële contracten zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Auteurs: Geert de Hoon en Frederic Rosiers

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht