18 februari 2022

U huurt of verhuurt een onroerend goed en er dringen zich herstellingen op. Wat nu?

Stel: U huurt of verhuurt een onroerend goed en gedurende de looptijd van de huurovereenkomst dringen zich plots herstellingen op (bijvoorbeeld een lek in het dak). Wat moet u als huurder of verhuurder doen en waarmee dient u rekening te houden?

 

Onderhouds- en herstelverbintenis van de verhuurder

Op grond van het algemeen huurrecht heeft de verhuurder de verplichting om gedurende de looptijd van de huurovereenkomst het door hem verhuurde pand (1) te onderhouden zodat het pand kan dienen tot het gebruik waarvoor het verhuurd werd en (2) alle nodige herstellingen uit te voeren behalve de herstellingen die ten laste van de huurder vallen (de zogenaamde kleine herstellingen evenals onderhoud ten gevolge van het gebruik door de huurder).

Contractueel kunnen partijen hiervan afwijken en ervoor kiezen om bepaalde herstellingen die in principe ten laste van de verhuurder of huurder vallen bij de andere partij te leggen. Dergelijke contractuele bepalingen dienen zo duidelijk mogelijk omschreven te worden aangezien zij in geval van twijfel ten nadele van de verhuurder geïnterpreteerd zullen worden.

 

Meldingsplicht huurder

Aangezien de huurder het onroerend goed betrekt en als een voorzichtig en redelijk persoon (goede huisvader) moet gebruiken, geldt er een meldings- of waarschuwingsplicht in zijn hoofde. Indien zich noodzakelijke herstellingen zouden opdringen (die niet ten laste van de huurder vallen), dient de huurder de verhuurder hiervan onverwijld in kennis te stellen.

Laat de huurder dit na, kan hij door de verhuurder aansprakelijk gesteld worden voor de schade die het goed hierdoor opgelopen zou hebben. Bovendien kan de huurder zelf dan ook geen aanspraak maken op een schadevergoeding van de verhuurder. Als de verhuurder echter, ondanks de niet of laattijdige melding, toch reeds op de hoogte was van de noodzakelijke herstellingen, geldt deze sanctie uiteraard niet.

 

Aard van de werken door de verhuurder

Niet alle herstellingen die zich opdringen zijn even dringend. Het is niet ondenkbaar dat bepaalde herstellingen zouden kunnen wachten tot na het einde van de huurovereenkomst. Worden deze niet dringende werken tijdens de looptijd van de huurovereenkomst uitgevoerd, dan kan de huurder in sommige gevallen aanspraak maken op een tegemoetkoming vanwege de verhuurder. Voor de uitvoering van dergelijke niet dringende herstellingen tijdens de looptijd van de huurovereenkomst dienen de verhuurder en huurder dus best duidelijke onderlinge afspraken te maken.

Daarnaast zijn er herstellingen die niet kunnen wachten tot na het einde van de looptijd van de huurovereenkomst en dus vrijwel onmiddellijk dienen uitgevoerd te worden bij gebreke waaraan de verhuurder ernstig nadeel zou lijden. Dergelijke dringende herstellingen mag de verhuurder steeds uitvoeren en zal de huurder hoe dan ook moeten gedogen ongeacht de eventuele ongemakken of overlast die hiermee gepaard zouden gaan.

 

Huurprijsvermindering voor de huurder?

De vraag stelt zich of de huurder aanspraak kan maken op enige vorm van compensatie of tegemoetkoming indien de verhuurder tijdens de looptijd van de huurovereenkomst herstellingen uitvoert.

Zoals reeds aangegeven, kan dit al zeker het geval zijn voor niet dringende herstellingen. Niettegenstaande de huurder dringende herstellingen in principe dient te gedogen ongeacht de ongemakken die deze zouden meebrengen, kan de huurder ook bij dringende herstellingen in sommige gevallen aanspraak maken op een compensatie of tegemoetkoming. Het recht van de huurder op een eventuele huurprijsvermindering staat los van het eventuele recht op een vergoeding wegens schade aan de goederen van de huurder ten gevolge van de herstellingen.

Het algemeen huurrecht voorziet namelijk in een huurprijsvermindering naar evenredigheid met de duurtijd en omvang van de dringende herstellingen op voorwaarde dat deze herstellingen (1) niet te wijten zijn aan de huurder zelf en (2) langer duren dan 40 dagen.

De desbetreffende bepalingen van het gemeen huurrecht zijn van aanvullend recht zodat partijen er contractueel van kunnen afwijken en kunnen overeenkomen dat ook indien de dringende herstellingen langer dan 40 dagen zouden duren, de huurder geen aanspraak kan maken op een huurprijsvermindering.

Specifiek met betrekking tot woninghuur dient echter een onderscheid gemaakt te worden tussen woninghuurovereenkomsten die gesloten werden voor 1 januari 2019 en woninghuurovereenkomsten die op of na 1 januari 2019 werden gesloten.

 

Woninghuurovereenkomsten gesloten voor 1 januari 2019

Woninghuurovereenkomsten die gesloten werden van voor 1 januari 2019 zijn onderhevig aan de vroegere federale woninghuurwet aangevuld met het algemeen huurrecht, ofwel de regeling zoals hierboven reeds uiteengezet. De huurder dient dringende herstellingen tijdens de looptijd van de woninghuurovereenkomst te gedogen ongeacht de ongemakken die hem daardoor worden veroorzaakt en zelfs al zou hij gedurende de herstellingen het genot van een gedeelte van het gehuurde goed hebben verloren. Indien deze herstellingen evenwel langer dan 40 dagen duren, kan de huurder aanspraak maken op een evenredige huurprijsvermindering. Zijn de dringende herstellingen van die aard dat hetgeen noodzakelijk is voor de huisvesting van de huurder en van zijn gezin daardoor onbewoonbaar wordt, dan kan de huurder de woninghuurovereenkomst zelfs doen ontbinden.

 

Woninghuurovereenkomsten gesloten op of na 1 januari 2019

Op woninghuurovereenkomsten die op of na 1 januari 2019 werden gesloten en op mondelinge woninghuurovereenkomsten is het  Vlaams Woninghuurdecreet van toepassing.  Hoewel deze regelgeving van het Vlaams Woninghuurdecreet sterk gelijkt op die van het gemeen huurrecht verschilt zij er op bepaalde essentiële punten toch van.

Vooreerst kan de huurder al aanspraak maken op een evenredige huurprijsvermindering indien de dringende herstellingen langer dan 30 dagen duren (i.p.v. 40 dagen). Ten tweede kan de huurder de huur doen ontbinden indien de herstellingen de normale bewoning onmogelijk maken hetgeen ruimer is dan de onbewoonbaarheid van hetgeen noodzakelijk is voor de huisvesting.

In tegenstelling tot het gemeen huurrecht is het Vlaams Woninghuurdecreet niet van aanvullend maar van dwingend recht zodat partijen er niet van kunnen afwijken.

 

Werken aan de gemene delen

Indien werken worden uitgevoerd aan de gemene delen van een appartement in opdracht van de vereniging van mede-eigenaars (VME) kan de huurder geen aanspraak maken op een evenredige huurprijsvermindering, zo oordeelde het Hof van Cassatie in een arrest van 16 februari 2001. De huurder kan de verhuurder in principe dus niet aanspreken.

Indien er bij het sluiten van de huurovereenkomst evenwel reeds een beslissing genomen werd door de VME om werken aan de gemene delen uit te voeren, dient de verhuurder de huurder hiervan uiteraard in kennis te stellen bij gebreke waaraan de verhuurder toch aansprakelijk gehouden zou kunnen worden voor eventuele schade die de huurder zou lijden ten gevolge van de niet of niet tijdige kennisgeving.  Ook indien de VME na het sluiten van de huurovereenkomst beslist om werken aan de algemene delen uit te voeren, dient de verhuurder zijn huurder hiervan tijdig in kennis te stellen, nl. binnen de 30 dagen nadat hij zelf de beslissing van de VME heeft ontvangen.

 

Burenhinder?

In geval van werken aan de gemene delen in opdracht van de VME kan de huurder in principe dus geen huurprijsvermindering bekomen van zijn verhuurder, maar kan hij zich dan tot de VME wenden?

Aangezien de huurder titularis is van een attribuut van het eigendomsrecht, nl. het genot van de zaak, en aldus als een buur beschouwd dient te worden, kan hij zich inderdaad beroepen op de leer van de burenhinder in welk geval de rechter zal oordelen welke maatregel(en) passend is (zijn) om het evenwicht te herstellen. Dit kan een compenserende vergoeding in geld zijn, de vergoeding van de kosten door de huurder gemaakt en verbonden aan compenserende maatregelen dan wel het bevel om de evenwichtverstorende handeling te staken om de hinder tot het normale niveau te verminderen.

Wordt u geconfronteerd met herstellingen aan het pand dat u huurt of verhuurt, laat u dan zeker bijstaan. Neem hiervoor contact op met onze specialisten inzake huurrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht