4 december 2020

Categorieën: Overheidsrecht

Het ene openbaar onderzoek is het andere niet bij afwijking van een BPA

Ingevolge artikel 4.4.9/1 VCRO mag het vergunningverlenende bestuursorgaan bij het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van de stedenbouwkundige voorschriften van een bijzonder plan van aanleg, voor zover dit plan ouder is dan vijftien jaar op het ogenblik van de indiening van de aanvraag. Voormeld artikel bepaalt tevens dat een aanvraag tot afwijking onderworpen wordt aan een openbaar onderzoek.

Dit artikel is ingevoerd met de Codextrein op 30 december 2017. Artikel 4.4.9/1 VCRO is sedert de inwerkingtreding evenwel van toepassing op alle lopende aanvragen van stedenbouwkundige en omgevingsvergunningen en dus ook bij het hernemen van de administratieve beroepsperiode.

In een recent arrest van 12 november 2020 (RvVb-A-2021-0240) heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen verduidelijkt een wettige toepassing van artikel 4.4.9/1 VCRO vereist dat de aanvraag tot afwijking zélf aan een openbaar onderzoek onderworpen is.

 

De casus

Het betrof een zaak waarbij een stedenbouwkundige vergunning was afgeleverd door de vergunningverlenende overheid in tweede aanleg, met toepassing van artikel 4.4.9/1 VCRO. De vergunningverlenende overheid in tweede aanleg had een op grond van artikel 4.4.9/1 VCRO een afwijking verleend van een stedenbouwkundig voorschrift uit een bijzonder plan van aanleg dat op het moment van het indienen van de aanvraag reeds ouder was dan 15 jaar.

Met betrekking tot de in artikel 4.4.9/1 VCRO opgenomen verplichting om de aanvraag tot afwijking te onderwerpen aan een openbaar onderzoek had de vergunningverlenende overheid in tweede aanleg verwezen naar het openbaar onderzoek dat in eerste aanleg werd georganiseerd. Dit openbaar onderzoek had echter plaatsgevonden voor de inwerkingtreding van artikel 4.4.9/1 VCRO.

De Raad oordeelt dat uit artikel 4.4.9/1 VCRO evenwel volgt dat de aanvraag tot afwijking zelf aan een openbaar onderzoek onderworpen moet worden en dat het derhalve niet volstaat dat er destijds een openbaar onderzoek is georganiseerd. De artikelen 4.4.9/1 en 4.3.1, §1, eerste lid , 1°, c) VCRO, die zijn ingevoerd met de inwerkingtreding van de Codextrein op 30 december 2017, bevatten immers meer uitgebreide mogelijkheden tot afwijking van voorschriften in bijzondere plannen van aanleg en verkavelingsvergunningen. In casu had het openbaar onderzoek waarnaar werd verwezen evenwel plaatsgevonden voor de inwerkingtreding van deze afwijkingsmogelijkheid. De Raad overwoog dat eventuele belanghebbenden destijds niet hadden kunnen inschatten dat er inmiddels, door de wijziging van de wetgeving, meer verregaande afwijkingen mogelijk zouden zijn. Zij konden zich hier alleszins niet aan verwachten. Om die reden oordeelde de Raad dat de op grond van artikel 4.4.9/1 VCRO toegestane afwijking niet onderworpen is aan een openbaar onderzoek zoals dit artikel vooropstelt aangezien de afwijking zelf niet onderworpen werd aan het openbaar onderzoek dat destijds georganiseerd werd.

Bijgevolg oordeelde de Raad dat de vergunningverlenende overheid in tweede aanleg geen afwijking op de voorschriften van het BPA kon toestaan op grond van artikel 4.4.9/1 VCRO zonder een nieuw openbaar onderzoek te organiseren.

 

Moraal van het verhaal

Een afwijking op basis van artikel 4.4.9/1 VCRO kan uitsluitend worden toegestaan voor zover de afwijking zélf, in de omvang waarin ze wordt toegestaan, het voorwerp heeft uitgemaakt van een openbaar onderzoek. Eventuele belanghebbenden moeten de reikwijdte van de toegestane afwijking kunnen voorzien hebben tijdens het georganiseerde openbaar onderzoek. 

Indien u hierover verdere vragen heeft, aarzelt u dan niet om ons te contacteren. Forum Advocaten volgt de ontwikkelingen inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw op de voet.

 

Laura Van Dooren en Reiner Tijs

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht