2 oktober 2020

Afwijkende regeling bij een niet-concurrentiebeding voor internationale bedienden.

In voorgaande blog werd het algemeen concurrentiebeding besproken, wat de algemene regeling inhoudt, welke voorwaarden eraan worden gesteld en wat er gebeurt indien het beding niet geldig is of niet wordt nageleefd. Maar wat indien u onderneming een internationaal activititeitsveld heeft? Kan dan worden afgeweken van de temporele en geografische voorwaarden van het niet-concurrentiebeding? U leest het hier.

Op wie is de afwijkende regeling bij het niet-concurrentiebeding van toepassing?

Een concurrentiebeding is in principe slechts geldig wanneer deze geografisch beperkt wordt tot de plaatsen waar de werknemer de werkgever werkelijk concurrentie kan aandoen. Het rijkt in geen geval tot in het buitenland (er is een beperking tot het grondgebied van België). Vervolgens mag het concurrentiebeding niet langer dan 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst uitwerking vinden.

Uiteraard zijn bovengenoemde grenzen een doorn in het oog van ondernemingen die een internationaal activiteitsveld hebben of belangrijke economische, technische of financiële belangen hebben op de internationale markten. Een tweede soort van onderneming die toepassing kan maken van het afwijkingsbeding, zijn ondernemingen die beschikken over een eigen dienst van onderzoek.

Bij deze ondernemingen kan een uitzondering worden gemaakt op de algemene regeling. Deze afwijking geldt ten aanzien van bedienden die zijn tewerkgesteld aan werken die hen rechtstreeks of onrechtstreeks toelaten kennis te verkrijgen van praktijken die eigen zijn aan de onderneming en waarvan het benutten van die kennis buiten de onderneming nadelig kan zijn voor de werkgever.

Het is in dit opzicht dus niet vereist dat de werknemer effectief een internationale functie heeft. Daarnaast bestaat ook het niet-concurrentiebeding voor de handelsvertegenwoordiger. Handelsvertegenwoordigers kunnen dus geen afwijkend concurrentiebeding aangaan aangezien voor hen een afzonderlijk concurrentiebeding is opgenomen in de wet.

Van welke voorwaarden mag worden afgeweken?

Het afwijkend concurrentiebeding voor internationale bedienden is in essentie gelijklopend aan het gewone concurrentiebeding maar bevat drie bijzonderheden.

  1. Ten eerste mag het concurrentiebeding voor bovengenoemde bedienden wel verder reiken dan de Belgische grens. Het moet echter wel duidelijk omschreven zijn welk territorium wordt afgebakend. Een concurrentiebeding zal namelijk niet geldig zijn wanneer bijv.  “verschillende landen van Europa” wordt bepaald als toepassingsgebied. Bovendien is het in het afwijkingsbeding nog steeds zo dat het concurrentieverbod niet betekent dat men niet mag in dienst treden bij een concurrerende werkgever die gevestigd is in één van de bepaalde landen, maar wel dat de werknemer er geen soortgelijke activiteiten mag uitoefenen.
  2. Vervolgens mag het afwijkend concurrentiebeding langer duren dan twaalf maanden na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
  3. Een derde bijzonderheid bestaat erin dat een afwijkingsbeding wél uitwerking kan hebben bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst gedurende de eerste zes maanden vanaf de aanvang van de overeenkomst of zelfs bij beëindiging door de werkgever zonder dringende reden. De enige situatie waarin het afwijkend beding geen uitwerking kan hebben, is bij een ontslag door de werknemer om dringende reden in hoofde van de werkgever.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat alleen de afwijkingen waaromtrent de partijen een uitdrukkelijk akkoord hebben, van toepassing zijn in het afwijkend concurrentiebeding. In het ander geval zullen de voorwaarden en grenzen van het algemeen concurrentiebeding toepassing vinden.

Overige geldigheidsvoorwaarden

Analoog aan het algemeen concurrentiebeding moet het afwijkingsbeding schriftelijk worden vastgelegd. Er gelden echter specifieke modaliteiten voor de vaststelling van de afwijkende bepalingen. In principe moet deze vaststelling gebeuren aan de hand van een CAO gesloten op vlak van de bedrijfstak en bij ontstentenis daarvan bij CAO gesloten op het vlak van de onderneming. Wanneer geen CAO voorhanden is, wordt het afwijkingsbeding vastgelegd in de individuele arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de bediende.

Naast de vaststellingsmodaliteiten moet eveneens worden voorzien in de betaling van een nader bepaalde forfaitaire compensatievergoeding door de werkgever, tenzij de werkgever binnen de 15 dagen na het stopzetten van de overeenkomst afziet van de toepassing van het concurrentiebeding. De vergoeding moet gelijk zijn aan ten minste de helft van laatst ontvangen bruto maandloon van de betrokken werknemer.

Indien niet aan de bijzondere en algemene wettelijke voorwaarden is voldaan voor een geldig afwijkend concurrentiebeding, is het concurrentiebeding in zijn geheel nietig. In dat geval heeft de werknemer de keuze tussen het inroepen van de nietigheid met de mogelijkheid in volle vrijheid een concurrerende activiteit aan te vatten of het vorderen van de door de werkgever verschuldigde compensatievergoeding.

Wat indien het afwijkingsbeding niet wordt nageleefd?

Wat betreft de voorwaarden van een schending van het afwijkend niet-concurrentiebeding, verwijzen we u door naar ons blogbericht inzake de werking van het algemeen concurrentiebeding.

Wat onthouden we?

Een afwijkend concurrentiebeding voor (internationale) bedienden mag in tegenstelling tot het algemeen concurrentiebeding wél verder reiken dan het Belgisch grondgebied en mag wél langer duren dan 12 maanden. In dat opzicht kan het voor een werkgever met een internationale actieradius extra bescherming bieden tegen uit dienst tredende werknemers die concurrerende activiteiten zouden beginnen.

Heeft u vragen met betrekking tot de geldigheid van een afwijkend concurrentiebeding, vreest u dat een dergelijk beding onvoldoende bescherming biedt in uw situatie of wenst u begeleiding bij het opstellen ervan? Aarzel dan niet om onze gespecialiseerde advocaten arbeidsrecht te contacteren. Wij staan voor u klaar.

Thibault Van de Ryse & Jana Kern

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht