23 juni 2020

Categorieën: Overheidsrecht

Omzendbrief “betonstop” vernietigd.

In onze blog van juli2017 hadden we reeds voorspeld dat de Raad van State zich mogelijk negatief zou uitspreken over de omzendbrief ‘Een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en de onbebouwde gebieden’. Ongeveer 3 jaar later is het zover. De Tijd brengt het nieuws over het moeilijk ruimtelijk beleid van de (toenmalige) Vlaamse Regering.

 

Waarover ging het ook al weer?

Vrijdag 7 juli2017 kwam de minister met een nieuwe omzendbrief ‘Een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en de onbebouwde gebieden’. Gemakshalve hebben we deze in de titel van deze blog afgekort tot Omzendbrief Betonstop. Weliswaar dekt dit niet volledig de lading, maar op die manier kan men er zich bij benadering toch iets bij voorstellen.

In deze omzendbrief wilde men de doelstellingen van een duurzame ruimtelijke ontwikkeling concreter maken. Het artikel biedt een referentiekader bij de opmaak en de interpretatie van ruimtelijke plannen en bij de beoordeling van vergunningsaanvragen. De omzendbrief beoogt een differentiatie tussen bebouwde en onbebouwde gebieden in het ruimtelijk beleid. Zowel het realiseren van een kwalitatief ruimtelijk rendement binnen de bebouwde gebieden als het vrijwaren en het versterken van de onbebouwde gebieden noopt tot een meer realisatiegericht beleid.

De omzendbrief geeft daarbij aan hoe de overheid een actieve rol kan spelen bij het bewerkstelligen van ruimtelijke kwaliteit bij ontwikkelingen in bebouwde en onbebouwde gebieden. In de versnipperde open ruimte kunnen er alleen nog woningen en bedrijven bijkomen op basis van een behoefte- en voorzieningenstudie. Voor bijkomend ruimtebeslag in de open ruimte zou men dus moeten aantonen dat daarvoor geen plaats meer is in nabijgelegen kernen en dorpen.

 

Wat was het probleem?

In onze blog van juli2017 wezen we reeds op een aantal fundamentele juridische problemen bij de gevolgde werkwijze.  Een omzendbrief kan immers geen bijkomende ‘nieuwe regels’ vastleggen, maar kan enkel het bestaande wettelijk kader ‘interpreteren’ waar dit vaag of onduidelijk is of kan ‘richting geven aan het beleid’ waar er afwezigheid van regelgeving is (en waar er dus ‘beleidsruimte’ bestaat).

Een omzendbrief kan dus enige duidelijkheid brengen over de wijze waarop het bestuur zelf aan de bestaande (vage/onduidelijke) regelgeving invulling zal geven. Anders was het  evenwel met de omzendbrief die bijkomende vereisten oplegde in gebieden die (los van de planbestemmingen) als ‘onbebouwd’ worden aangemerkt. Voor aanvragen in dergelijke gebieden werd bijkomend vereist dat een ‘behoefte- en voorzieningenstudie’ zou worden opgemaakt op grond waarvan dan de vergunning wel of niet zou verleend kunnen worden. Daarmee werd de bestaande regelgeving niet ‘verduidelijkt’, doch daarmee werden eigenlijk nieuwe vereisten gecreëerd die in de wetgeving niet voorzien worden. Indien en voor zover deze omzendbrief dus als ‘regelgevend’ beschouwd kon worden, is het geen loutere ‘pseudo-wetgeving’ meer, maar werkelijke ‘regelgeving’ (die niet op de geëigende wijze tot stand is gekomen).

 

En dus vernietiging door de Raad van State

Het viel dan ook te voorzien dat deze omzendbrief bestreden zou worden bij de Raad van State. De Raad sprak zich uiteindelijk na ongeveer drie jaar uit over deze kwestie en vernietigde de omzendbrief.

 

De pedalen kwijt

Wie, zoals Forum Advocaten, dagelijks in het veld van de ruimtelijke ordening en het omgevingsrecht staat, weet natuurlijk al langer dan vandaag dat de beleidsmakers de pedalen volledig kwijt zijn. Terwijl uit de vorige legislatuur ondertussen zowat alle grote aanpassingen aan het decreet ruimtelijke ordening vernietigd werden door het Grondwettelijk Hof, werd ondertussen dan maar heil gezocht in allerhande vormen van pseudowetgeving, waarvan de hoger vernoemde omzendbrief slechts één voorbeeld is.

Het vaatje waaruit men tapt lijkt haast bodemloos; tal van ‘alternatieve’ instrumenten zagen het licht zoals (niet limitatief) masterplannen, beeldkwaliteitsplannen, richtlijnenboeken, woonomgevingsplannen, visienota’s, bouwkundige principes… Vaak tracht men om deze “ingang” te doen vinden via het concept van de “beleidsmatig gewenste ontwikkelingen” dat de vergunningverlenende overheid kan hanteren bij de beoordeling van omgevingsvergunningsaanvragen.

Veel projectontwikkelaars en ook buitenstaanders begrijpen hier kop noch staart van. Steeds meer wordt het veld van de ruimtelijke ordening een moeras waarin iedereen wanhopig tracht om boven water te blijven, maar waarbij op termijn de geloofwaardigheid ernstig aangetast wordt.

 

Uw kompas

In2015 schreven wij reeds een hoofdstuk over “stedenbouwkundige richtlijnen als alternatief instrument?” waarin we waarschuwden voor de gevaren van het gebruik van “pseudowetgeving” (TIJS, R., Stedenbouwkundige verordeningen, die Keure,2015,273.; zie ook TIJS, R., “Stedenbouwkundige “richtlijnen” als alternatief instrument voor regelgeving?”, TROS2016, nr. 81, p. 69-71.).

Toen reeds voelden wij aan dat het de verkeerde kant zou kunnen opgaan. Om die reden finaliseren we op dit moment ook een uitgebreid naslagwerk over “de motivering van omgevingsvergunningen” dat uitgegeven zal worden bij Politeia in het najaar en waarin ook uitgebreid wordt ingegaan op deze problematiek. Daarnaast organiseren we de opleiding “Motivering van omgevingsvergunningen” voor het opleidingscentrum Escala (www.escala.be) waarbij we ook oog hebben voor de bijzondere moeilijkheden die rijzen bij de beoordeling en motivering van vergunningen, specifiek in het licht van “beleidsmatig gewenste ontwikkelingen en (andere) pseudowetgeving”. Dit zal overigens ook het onderwerp zijn op de studiedag Ruimtelijke Ordening die Escala organiseert op 8 december2020. We hopen u daar ook te mogen verwelkomen.

Op die manier tracht Forum advocaten zijn steentje bij te dragen aan de ‘ontsluiering’ van deze bubbel aan pseudowetgeving die – we maken ons weinig illusies – nog wel even de gemoederen zal beroeren.

Indien u hierover verdere vragen heeft, aarzelt u dan niet om ons te contacteren. Forum Advocaten volgt de ontwikkelingen inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw op de voet. Als u ook graag op de hoogte blijft van de ontwikkelingen, dan kan u zich ook abonneren op onze (maandelijkse) nieuwsbrief.

 

Reiner Tijs

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht