28 mei 2020

Categorieën: Sociaal recht

De sociale verkiezingen: uitstel is geen afstel.

Op 18 maart 2020 deelden wij u reeds mee dat de sociale verkiezingen van 2020 zouden worden uitgesteld omwille van de coronacrisis. De sociale partners in de Nationale Arbeidsraad kwamen op 24 maart 2020 officieel overeen om de verkiezingsprocedure te schorsen (advies nr. 2160), maar het was sindsdien wachten op een wetgevend kader die de modaliteiten hieromtrent zou uiteenzetten.

De wetgever heeft ondertussen actie ondernomen en dit wetgevend kader voorzien (Wet van 4 mei 2020 tot regeling van de opschorting van de procedure sociale verkiezingen van het jaar 2020 ingevolge de coronavirus COVID-19-pandemie). De schorsingsprocedure zal – net als de algemene versoepelingen trouwens – in verschillende fasen worden doorgevoerd.

Aangezien wij niet over de excellente PowerPoint-vaardigheden van onze federale overheid beschikken, hebben wij geen PowerPoint voorzien, maar wel een zeer leerrijk en boeiend blogbericht.

 

Vanaf wanneer wordt de verkiezingsprocedure geschorst?

De procedure van de sociale verkiezingen 2020 zal worden geschorst vanaf de 36e dag na de aanplakking van het bericht dat de datum van de sociale verkiezingen in de onderneming aankondigt, hetgeen op de verkiezingskalender aldus dag X+36 betreft. De verplichte aanplakking van de kandidatenlijsten (dag X+40) wordt dus uitgesteld. Indien er toch een aanplakking zou hebben plaatsgevonden, dan is deze handeling in principe nietig.

Alle handelingen die zich aldus hebben voorgedaan tot en met de 35e dag na de aanplakking van het bericht dat de datum van de sociale verkiezingen in de onderneming aankondigt, moesten worden afgewerkt, met inbegrip van het indienen van de kandidatenlijsten. Op dit manier bestaat er immers rechtszekerheid over de ontslagbescherming van de kandidaten en zijn zij bekend.

Alle akkoorden, gesloten tot en met dag X+35 en die op het niveau van de onderneming werden gemaakt omtrent de modaliteiten rond de sociale verkiezingen (bv. elektronisch stemmen of per brief stemmen), blijven geldig, met uitzondering van de akkoorden die reeds uitdrukkelijk melding maken van de coronacrisis.

 

Wat gebeurt er met de huidige ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk?

De huidige ondernemingsraden en comités voor preventie en bescherming op het werk blijven gewoon verder werken en functioneren zolang er geen nieuw verkozen organen geïnstalleerd worden. De leden van de huidige ondernemingsraden en comités voor preventie en bescherming op het werk behouden hun mandaat en de bijhorende bijzondere ontslagbescherming.

 

Welke verkiesbaarheidsvoorwaarden moeten in acht worden genomen?

Om kandidaat te zijn bij de sociale verkiezingen, moet een werknemer aan een aantal verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoen, zoals een leeftijdsvoorwaarde, een anciënniteitsvoorwaarde, enz.

Deze verkiesbaarheidsvoorwaarden moeten vervuld zijn in functie van de oorspronkelijke verkiezingsdatum van mei 2020 en niet in functie van de uitgestelde verkiezingsdatum. De beoordeling van de verkiesbaarheidsvoorwaarden van de kandidaat gebeurt aldus alsof er nooit een schorsing of uitstel van de sociale verkiezingen zou zijn geweest. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld op het moment van de uitgestelde verkiezingsdatum aan de anciënniteitsvoorwaarde zou voldoen, maar in mei 2020 (de oorspronkelijke verkiezingsdatum) niet, dan is hij nog steeds een ongeldige verkiezingskandidaat.

 

Hoe zit het met de bijzondere ontslagbescherming?

Tijdens de schorsing van de verkiezingsprocedure blijft de bijzondere ontslagbescherming voor alle leden, alle kandidaten en voor alle niet-verkozenen gelden.  Er kunnen zich in dat opzicht verschillende scenario’s voordoen:

 

De werknemer is kandidaat in 2020, maar heeft nog geen bijzondere ontslagbescherming

De ontslagbescherming van de werknemers die voorkomen op de reeds ingediende kandidatenlijsten, maar nog geen bijzondere ontslagbescherming genoten, is ingegaan op dag X+30.

 

De werknemer is kandidaat in 2020 en heeft wel al een bijzondere ontslagbescherming

Voor wat betreft de ontslagbescherming van de werknemers die voorkomen op de reeds ingediende kandidatenlijsten en wel reeds een bijzondere ontslagbescherming genoten, zal er niets veranderen. Het gaat hier immers om werknemers die bij de sociale verkiezingen van 2016 reeds kandidaat waren (en al dan niet verkozen zijn) en op basis daarvan beschermd waren tegen een ontslag, minstens tot de volgende sociale verkiezingen.

 

De werknemer heeft wel een bijzondere ontslagbescherming, maar is geen kandidaat meer in 2020

De werknemers die genieten van een bijzondere ontslagbescherming ten gevolge van hun kandidatuur bij de sociale verkiezingen van 2016, maar die geen kandidaat meer zijn voor de sociale verkiezingen van 2020, genieten thans van een “verlengde” bijzondere ontslagbescherming. De bijzondere ontslagbescherming van deze werknemers liep in principe af bij de samenstelling van de nieuwe ondernemingsraad of het nieuwe comité voor preventie en bescherming op het werk na de sociale verkiezingen van mei 2020. Hun bescherming wordt nu dus verlengd tot het moment waarop de nieuw samengestelde overlegorganen voor het eerst zullen samenkomen.

 

Is er al een nieuwe datum voor de sociale verkiezingen?

De wetgever heeft de procedure inzake de sociale verkiezingen officieel geschorst. Deze wet heeft uitwerking vanaf 17 maart 2020. De nieuwe datum van de sociale verkiezingen zal later nog in een koninklijk besluit moeten worden bepaald. De Nationale Arbeidsraad zal hieromtrent en advies moeten formuleren, maar het is bekend dat hun voorkeur uitgaat naar sociale verkiezingen tussen 16 en 29 november 2020.

De sociale partners benadrukken dat dit uitstel van de sociale verkiezingen geen precedent mag vormen. Het betreft een eenmalig uitstel omwille van de bijzondere gezondheidstoestand door de coronacrisis. Dit wordt ook zo opgenomen in het wetgevend kader, waarin gesteld wordt dat de schorsing van de verkiezingsprocedure uitsluitend van toepassing is op de sociale verkiezingen van 2020.

Heeft u nog vragen omtrent de organisatie van de sociale verkiezingen binnen uw onderneming? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij staan u hierin graag bij.

 

Maxime Jeanray & Jana Kern

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht