15 januari 2020

De huurprijs(her)berekening voor sociale huur

De huurprijs voor sociale huurwoningen wordt door de Vlaamse overheid bepaald. Met ingang vanaf 1 januari 2020 werd de berekeningswijze van de sociale huurprijs voor woningen verhuurd door sociale huisvestingsmaatschappijen gewijzigd.

De sociale huurprijs wordt berekend aan de hand van diverse criteria. Aan enkele van deze  criteria werd gesleuteld. Wat zijn de voornaamste wijzigingen?

 

Inkomen

Vooreerst wordt rekening gehouden met het inkomen van de sociale huurder. In principe betaalt de sociale huurder maximaal 22% van zijn inkomen aan huur (excl. kosten en lasten).

Vanaf 1 januari 2020 telt echter het inkomen van alle meerderjarige bewoners van de sociale huurwoning mee voor de berekening van de huurprijs. Zo zullen het beroepsinkomen van meerderjarige kinderen van de sociale huurder, het vervangingsinkomen van een inwonende met een handicap of het pensioen van inwonende ouders van de sociale huurder voortaan meetellen voor de berekening van de sociale huurprijs.

Het eventuele inkomen van bijslaggerechtigde kinderen wordt evenwel niet meegerekend voor de berekening van de sociale huurprijs. Voor personen ten laste geldt dan weer een (gezins)korting.

Waarde woning

Voor de berekening van de sociale huurprijs wordt tevens rekening gehouden met de marktwaarde van de woning. Deze marktwaarde wordt in de sociale huurovereenkomst vastgelegd en werd voorheen door een notaris bepaald. Vanaf 1 januari 2020 zal de marktwaarde van de sociale huurwoning worden vastgesteld door een objectief schattingsmodel dat door Wonen Vlaanderen wordt ter beschikking gesteld, de zogenaamde ‘huurschatter’. Dit schattingsmodel wordt bijgewerkt op basis van observaties van de private huurmarkt en houdt rekening met o.a. de ligging van de woning, de staat van de woning, energetische kwaliteiten, woningkenmerken etc.

 

Energiecorrectie

Daarnaast zal voor alle nieuwbouwwoningen, vervangingsbouwprojecten of grondige renovatieprojecten waarbij er een uitgebreide EPB-aangifte voorhanden is, een energiecorrectie op de sociale huurprijs worden toegepast.

Concreet komt het erop neer dat voor woningen waarvan het energieverbruik (het verwarmen van de ruimtes en het gebruik van sanitair warm water) lager ligt dan het gebruik dat als referentie wordt genomen voor een gelijkaardig type woning er een toeslag aan het sociaal tarief zal worden aangerekend. Deze toeslag zal bestaan in het verschil tussen het verwachte verbruik en het referentieverbruik.

Bij de berekening van deze toeslag zal evenwel rekening worden gehouden met het reboundeffect. Wetende dat de woning energiezuinig is, zal men vaak (onbewust) meer verbruiken. Door rekening te houden met dit reboundeffect zal de toeslag aangerekend in het kader van de energiecorrectie niet hoger zijn dan het voordeel voor de huurder op zijn energiefactuur ten gevolge van de goede energieprestaties van de woning.

Ten gevolge van de wijzigingen aan de berekening van de sociale huurprijs met ingang vanaf 1 januari 2020, zonder overgangsperiode nota bene doch ruim op voorhand aangekondigd, zal de huurprijs die de meeste sociale huurders betalen wijzigen. Voor sommigen zal dit leiden tot een lagere huurprijs doch voor anderen zal dit leiden tot een (soms aanzienlijk) hogere huurprijs.

De bedoeling van deze wijziging van de berekeningswijze van de sociale huurprijzen bestaat in het creëren van een duidelijkere en objectievere manier om de sociale huurprijzen vast te stellen.

De concrete berekening van de sociale huurprijs, rekening houdende met alle criteria, wordt gedaan aan de hand van uitgebreide berekeningsmodellen waarvan de toelichting buiten de scope van deze bijdrage valt.

Wenst u meer informatie over het huren of verhuren van een woning, al dan niet in een sociaal kader, neem dan zeker contact op met ons kantoor.

 

Maarten Verboven & Ilse De Geyter

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht