17 december 2019

Categorieën: Overheidsrecht

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen ter vervanging van de Antwerpse Bouwcode?

De gemeenteraad keurde op 24 juni 2019 de richtlijn inzake “de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen” goed. Volgens de stad Antwerpen is de eengezinswoning belangrijk voor het DNA van de stad en dienen deze woningen gevrijwaard te blijven. Aangezien de procedure tot herziening van de bouwcode enige tijd in beslag neemt, wordt de visie van de stad reeds uitgewerkt in een beleidsrichtlijn. De vraag of deze beleidsmatige gewenst ontwikkeling kan dienen als dwingende stedenbouwkundige voorschriften, blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn.

 

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen

Een beleidsmatig gewenste ontwikkeling houdt in dat een vergunningverlenende overheid van haar discretionaire bevoegdheid gebruik zal maken om een concrete en precieze beleidsvisie uit te werken binnen haar vergunningenbeleid. Het is de bedoeling dat deze beleidsvisie een rode draad zal vormen binnen haar vergunningsbeslissingen.

 

Vergunningverlening en beleidsmatig gewenste ontwikkelingen

De vergunningverlenende overheid zal conform art. 4.3.1, §1 VCRO een omgevingsvergunningsaanvraag moeten toetsen aan de toepasselijke stedenbouwkundige en verkavelingsvoorschriften. Dit aspect betreft de legaliteitstoets. Indien dit luik positief wordt beoordeeld, dient de verenigbaarheid van de aanvraag met de goede ruimtelijke ordening te worden beoordeeld.

Art. 4.3.1, §2 VCRO bepaalt het juridisch kader voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening. In de eerste plaats dient de vergunningverlenende overheid rekening te houden met de in de omgeving bestaande toestand. Daarnaast kan het bestuur ook rekening houden met beleidsmatig gewenste ontwikkelingen.

Het feit dat de decreetgever spreekt over ‘kan’, wil zeggen dat de vergunningverlenende overheid in geen geval verplicht is om hiermee rekening te houden. Daarnaast geldt de vereiste dat de specifieke beleidsmatig gewenste ontwikkeling ook publiek bekend gemaakt is aan de burger en niet enkel aan de vergunningsaanvrager. De bekendmaking kan onder meer gebeuren door publicatie op de gemeentelijke website/informatieblad, het Belgisch staatsblad of in de kranten.

 

Recente beleidsrichtlijn van de stad Antwerpen

De gemeenteraad van de stad Antwerpen keurde op 24 juni 2019 een nieuwe beleidsmatig gewenste ontwikkeling goed. Deze beleidsrichtlijn heeft als doel een goede woningmix te creëren met voldoende ruime woningen. De woninggrootte, de woningtypologie en het ontmoedigen van een concentratie aan studentenkamers staan in dit beleid centraal.

Eerder trachtte de stad Antwerpen reeds een gelijkaardige beleidsvisie in de bouwcode te verankeren. In de zomer van 2018 liep immers een openbaar onderzoek over de gedeeltelijke herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’. Deze herziening heeft het uiteindelijk niet gehaald naar aanleiding van verschillende bezwaren van de burgers.

De stad heeft met andere woorden een oplossing gezocht om haar visie in het vergunningenbeleid reeds te kunnen laten doorwerken, zonder dat de bouwcode hiervoor voorafgaandelijk herzien diende te worden, nl. door het goedkeuren van een beleidsmatig gewenste ontwikkeling.

De vraag die zich in deze stelt, is of de beleidsrichtlijn niet te verregaand is en eigenlijk tot doel heeft de bestaande stedenbouwkundige voorschriften in de bouwcode te vervangen. Een recent arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 16 april 2019 wekt hier toch enige twijfel op over de wettigheid van zulke verregaande en gedetailleerde voorschriften.   

 

Kritische kanttekening

Op 16 april 2019 heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen in een andere zaak geoordeeld dat de aldaar aangenomen beleidsmatig gewenste ontwikkeling opgevat diende te worden als een dwingend kader met gedetailleerde voorschriften die als beoordelingskader fungeren voor het beoordelen van vergunningsaanvragen en zodoende als stedenbouwkundige voorschriften moeten worden opgevat.

De Raad is van oordeel dat deze beleidsmatig gewenste ontwikkeling in strijd is met art. 1.1.3 VCRO en art. 1.1.2, 13° VCRO aangezien deze voorschriften niet werden opgenomen in een RUP of stedenbouwkundige verordening. Een beleidsmatig gewenste ontwikkeling die niet de vorm aanneemt van een planningsinstrument maar wel van een ‘visie’document, kan niet van die aard zijn de ruimtelijke ordening van het gebied in reglementaire bepalingen ‘vast te leggen’. Dergelijk instrument is in strijd met art. 159 GW en moet buiten toepassing gelaten worden.

In vergelijking met voormeld arrest, dient te worden vastgesteld dat de beleidsmatig gewenste ontwikkeling van de stad Antwerpen eveneens bedoeld lijkt als een dwingend kader. Het betreffen zeer gedetailleerde stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op het hele grondgebied. De aangenomen beleidsmatig gewenste ontwikkeling lijkt dan ook ter vervanging te zijn van de huidige bouwcode. Bovendien wordt door de gemeenteraad ook expliciet aangegeven dat de artikelen 22 en 23 Bouwcode opgeheven moeten worden en de bouwcode herzien dient te worden. De nieuwe beleidsvisie lijkt dan ook niet in overeenstemming te zijn met de huidige geldende Bouwcode. Gelet op de visie van de Raad voor Vergunningsbetwistingen dient de wettigheid van deze beleidsvisie toch ernstig in vraag gesteld worden.

 

Besluit

Er kan in principe rekening worden gehouden met beleidsmatig gewenste ontwikkelingen ter beoordeling van de goede ruimtelijke ordening. Het voorzien van zeer gedetailleerde voorschriften in dergelijke beleidsrichtlijnen, die als dwingend kader dienen bij de vergunningverlening, lijkt op het eerste gezicht niet verenigbaar met de recente visie van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.  Het valt bijgevolg af te wachten hoe de Raad de nieuwe beleidsrichtlijn van de stad Antwerpen zal beoordelen.

Bovendien moet opgemerkt worden dat dergelijke visie doorgaans ook niet het voorwerp is geweest van enige inspraak, noch van voorafgaandelijke milieueffectenrapportage of MER-screening. Dit valt uiteraard te betreuren voor dergelijke belangrijke instrumenten.

Heeft u hierover nog vragen, aarzelt u dan niet om ons te contacteren.

 

Auteurs: Joëlle Gillemot & Reiner Tijs

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht