16 december 2019

Categorieën: Geen categorie

Raad van State vernietigt verplicht gebruik DPA-deposit voor advocaten

Het verplichte gebruik van de betalende diensten van DPA-deposit was al geruime tijd een doorn in het oog van menig advocaat en voorwerp van ruime betwisting. Maakt de Raad van State nu een einde aan deze saga?

Over de ontvankelijkheid

Vroeger konden advocaten via het e-Deposit systeem van de Federale Overheidsdienst Justitie gratis processtukken op elektronische wijze neerleggen. Het koninklijk besluit van 9 oktober 2018 en het ministerieel besluit van 9 oktober 2018 maakten het echter verplicht voor advocaten om hun stukken, tegen betaling, neer te leggen via DPA-deposit.

Enkele advocaten stelden daarop een beroep in bij de Raad van State tot nietigverklaring van deze besluiten. De Orde van Vlaamse Balieverenigingen (OVB) en de Ordre des Barreaux Francophones et Germanophones (OBFG), die DPA samen beheren, en de Belgische Staat stelden echter dat de verzoekers geen belang hadden, doordat advocaten nog steeds fysieke dossiers konden neerleggen bij de griffies van de rechtscolleges. Daardoor zouden ze niet verplicht worden gebruik te maken van DPA-deposit.

De Raad stelde echter dat indien de verzoekers voor de elektronische procesvoering toegang willen hebben tot de informaticasystemen van Justitie die door de FOD Justitie ter beschikking worden gesteld, zij door de bestreden besluiten gedwongen werden om gebruik te maken van het DPA platform. Dit terwijl hen voorheen het e-Deposit systeem rechtstreeks ter beschikking stond. Bovendien hebben de verzoekers ook als potentiële procespartijen belang bij een eventuele nietigverklaring.

Bevoegdheidskwestie

De verzoekers stelden dat art. 32ter van het Gerechtelijk Wetboek, dat de Koning de bevoegdheid geeft om het informaticasysteem van Justitie aan te duiden waarmee onder meer processtukken kunnen worden neergelegd, werd geschonden door de bestreden besluiten. Ze stelden dat het artikel de Koning geen enkele bevoegdheid verleent om een informaticasysteem van beroepsorganisaties in te schakelen voor de neerlegging door advocaten.

De Raad volgde het standpunt van de verzoekers en stelde dat er met het artikel geen juridisch kader werd gecreëerd voor een informaticasysteem “van Justitie” dat geen IT-systeem van de federale overheid zelf is, maar dat een privaat beheerd systeem zou zijn.

Artikel 32ter zou de Koning dan ook niet toestaan om aan de advocaten het gebruik op te leggen van een informaticasysteem verbonden met het informaticasysteem van Justitie. De Raad stelt namelijk dat art. 32ter de zogenaamde actoren van Justitie (waaronder de advocaten) de mogelijkheid biedt om voor de elektronische communicatie met Justitie en ook onderling het informaticasysteem van Justitie te gebruiken dat door de Koning wordt aangewezen. Ook om die reden kan de beperking van de toegang tot het informaticasysteem van Justitie waarin de bestreden besluiten voorzien – namelijk de blokkering van de rechtstreekse toegang tot e-Deposit – niet worden begrepen onder de machtiging aan de Koning om nadere regels van dat informaticasysteem te bepalen.

Handhaving van de rechtsgevolgen

Gelet op het bovenstaande, besloot de Raad tot de nietigverklaring van de bestreden besluiten. Zulks wierp echter de vraag op welke gevolgen de nietigverklaring zou hebben op procesakten die in het verleden en in nog lopende dossiers via DPA-deposit werden neergelegd.

Volgens de Belgische Staat en de ordes is de handhaving cruciaal opdat de rechtsgeldigheid van deze procedurestukken- en geschriften niet in vraag zou kunnen worden gesteld. Dat zou namelijk de rechtszekerheid van die gerechtelijke procedures op de helling zetten.

De verzoekende advocaten achtten de handhaving van de bestreden besluiten echter niet nodig, omdat de bestreden besluiten DPA niet hebben ingevoerd. DPA bestond al voordat het gebruik ervan door advocaten verplicht werd gemaakt door de bestreden besluiten. De nietigverklaring van de bestreden besluiten zou de via DPA-deposit neergelegde processtukken niet onwettig maken, volgens de verzoekers.

Niettemin besloot de Raad de gevolgen voor het verleden te handhaven, gelet op het risico van een verstoring van de procedures waarin gebruik werd gemaakt van het DPA-systeem. De Raad stelde daarbij dat de handhaving niet beoogt om de onwettigheid van de neerleggingen te vermijden. Het loutere feit dat de geldigheid van die neerleggingen voor de rechter in vraag gesteld kán worden, noopt tot handhaving van de rechtsgevolgen van de bestreden besluiten.

Ook handhaaft de Raad de gevolgen tot één maand na de uitspraak van het arrest. De Raad is namelijk van oordeel dat de hiervoor vermelde risico’s ook bestaan na datum van het arrest en totdat er bekendheid aan is gegeven. Daardoor blijven advocaten tot 12 januari 2020 verplicht hun conclusies en stukken neer te leggen via DPA-deposit. Daarna staat het hen vrij om al dan niet gebruik te maken van DPA-deposit.

Een pyrrusoverwinning?

Hoewel advocaten dus spoedig weer over de vrije keuze beschikken om via e-Deposit dan wel DPA-deposit hun neerleggingen te doen, stelt zich de vraag of het arrest geen pyrrusoverwinning is. De Raad heeft de verplichting voor advocaten om gebruik te maken van DPA-deposit namelijk vernietigd op grond van een bevoegdheidsoverschrijding. De federale wetgever kan echter een ruimere wettelijke machtiging voorzien, waardoor de Koning wél een beroepsorganisatie het informaticasysteem kan laten beheren.

Afwachten dus wat de volgende federale regering voor de advocatuur in petto heeft. Toch blijft de vraag waarom advocaten via hun baliebijdragen zouden moeten bijdragen aan een betalend systeem om met Justitie te kunnen communiceren en dit terwijl Justitie zelf een kosteloos systeem ter beschikking stelt. Het laatste woord is hierover allicht nog niet gezegd.

Geert de Hoon & Reiner Tijs

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht