6 maart 2024

Onredelijke clausules in contracten of dure bankdiensten? Via een nieuwe wet wordt de VME hier onder bepaalde voorwaarden (beter) tegen beschermd.

De Vereniging van Mede-Eigenaars neemt actief deel aan het handelsverkeer. Dit impliceert dat zij onder andere onderhoudscontracten (bvb: voor het onderhoud van de liftinstallatie) en aannemingsovereenkomsten (bvb: voor het uitvoeren van een gevelrenovatie) dient aan te gaan.

In zulke overeenkomsten staan bijna steeds eenzijdige, belastende clausules waar de Vereniging van Mede-Eigenaars zich bij lijkt te moeten gaan neerleggen als zij alsnog wil contracteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een buitensporig lange looptijden of een stilzwijgende verlenging van een onderhoudscontract dan wel de mogelijkheid voor de aannemer om eenzijdig de prijs aan te passen in een aannemingsovereenkomst.

Dit is het gevolg van het feit dat de Vereniging van Mede-Eigenaars als een onderneming gekwalificeerd wordt. Artikel 3.86 van ons Burgerlijk Wetboek stelt namelijk dat een VME rechtspersoonlijkheid bezit en het artikel  I.1., 1° van het Wetboek van Economisch Recht bepaalt dat iedere rechtspersoon een onderneming is. De VME wordt dan ook aanzien als een onderneming voor de bevoegdheid van de ondernemingsrechtbank (artikel 573 Gerechtelijk Wetboek) alsook in het bewijsrecht (artikel 8.11 Burgerlijk Wetboek). De VME kon dus tot nog toe geen beroep doen op de meer consumentvriendelijke wetgeving in een B2C (Business to Consumer)-context.

Recent, op 8 februari 2024, werd echter een nieuwe wet goedgekeurd die dat principe, waarbij de VME steevast als onderneming beschouwd wordt, toch ietwat tempert door hier een uitzondering op in te lassen. De wet houdende diverse bepalingen inzake economie, die in werking treedt op de tiende dag na de publicatie in het Belgisch Staatsblad, werd nl. goedgekeurd. Er is geen overgangsregeling voorzien, waardoor de wet ook geldt voor lopende contracten.

De nieuwe wet maakt dat de VME toch sneller onder onredelijke contracten uit kan, door haar in bepaalde gevallen toch meer als consument dan als onderneming te gaan kwalificeren. De parameter die men hanteert om te gaan oordelen of een VME eerder als consument dan wel als onderneming beschouwd moet worden, is het aantal quotiteiten/aandelen in het gebouw dat geen ‘professionele bestemming’ heeft. Minstens 75% van de aandelen in het gebouw mag ‘geen professionele bestemming’ hebben om beroep te kunnen doen op het soepelere regime om in het kader van deze wet als ‘consument’ beschouwd te kunnen worden. Dat moet dan duidelijk zijn op basis van de statuten van het gebouw. Hierdoor kan de grote meerderheid van de appartementsgebouwen beroep doen op deze regeling.

Vallen de VME’s waarbinnen 25% of meer van de aandelen een professionele bestemming hebben, dan volledig uit de boot en zijn zij het slachtoffer van het feit zij daardoor als meer vertrouwd met het handelsverkeer beschouwd worden? Neen, want ook voor hen werd een soepelere regeling uitgewerkt. Voor VME’s waarvan meer dan 25% van de aandelen verbonden zijn aan kavels ‘met een professionele bestemming’ gelden ook nieuwe regels die minder streng zijn. Het gaat om de regels die gelden voor contracten tussen ondernemers, meer bepaald de B2B-bedingenleer.

Daarnaast is ook de regeling over de basisbankdienst voor consumenten eveneens van toepassing verklaard op zowel VME’s waarvan minstens 75% van de aandelen verbonden is aan kavels zonder professionele bestemming en die voor ondernemingen op de VME’s waarvan meer dan 25% van de aandelen verbonden zijn aan kavels met een professionele bestemming. De kosten voor de rekening mogen bovendien jaarlijks maximaal € 420 bedragen.

Let wel en dit mag niet uit het oog verloren worden, het blijft een uitzondering op het principe dat de VME als onderneming gekwalificeerd wordt.

***

Heeft u hier nog vragen over? Neem dan zeker contact op met onze specialisten appartementsrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot mede-eigendom en bouw kan u bij ons terecht.

 

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht