26 februari 2024

Categorieën: Arbeidsrecht, Loon

De nieuwe richtlijn inzake loontransparantie: aan welke nieuwe verplichtingen moeten werkgevers voldoen?

Op 10 mei 2023 heeft het Europees Parlement de nieuwe richtlijn inzake loontransparantie goedgekeurd. Hoewel het oorspronkelijke doel van de richtlijn erin bestaat om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten, gaat de richtlijn in de praktijk nog veel verder: aanpassing van vacatures, uitgebreide rapportering naar de overheid en toegang tot informatie voor de werknemer, zijn maar enkele elementen uit de richtlijn die personeelsdiensten extra werk zullen opleveren. U leest er alles over in onze nieuwste blog!

De strijd tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen

Op Europees niveau bepaalt artikel 157, eerste lid VWEU dat iedere lidstaat ervoor moet zorgen dat het beginsel van gelijke beloning van mannelijke en vrouwelijke werknemers voor gelijke of gelijkwaardige arbeid wordt toegepast. In het Belgische recht zien we deze Europese regelgeving omgezet in de cao nr. 25 betreffende de gelijke beloning voor mannelijke en vrouwelijke werknemers, die personeelsdiensten goed kennen als verplichte bijlage bij het arbeidsreglement.

Op Belgisch niveau wordt de loonkloof op verschillende niveaus bestreden. Op nationaal niveau hebben we de Genderwet van 2007, die de gelijke beloning van mannelijke en vrouwelijke werknemers waarborgt. Op interprofessioneel niveau is er het tweejaarlijks verslag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven over onder meer de evolutie van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dit verslag wordt meestal gevolgd door sectoraal loonoverleg, waar eveneens de strijd tegen het loonverschil tussen mannen en vrouwen wordt besproken. Op ondernemingsniveau zien we de strijd tegen de loonkloof terug in onder meer de opsplitsing van de loongegevens in de sociale balans en de opmaak van een gedetailleerde analyse van de bezoldigingsstructuur binnen de onderneming die gewoonlijk gemiddeld meer dan 50 werknemers tewerkstelt.

De nieuwe Richtlijn (EU) nr. 2023/970 van het Europees Parlement en de Raad van 10 mei 2023 ter versterking van de toepassing van het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid door middel van beloningstransparantie en handhavingsmechanismen komt er nu bij en brengt bovendien nog méér verplichtingen met zich mee.

De richtlijn is reeds in werking getreden, maar lidstaten beschikken over een termijn van 3 jaar om hun nationale wetgeving aan de nieuwe regels aan te passen.

(Kandidaat-)werknemers krijgen recht op toegang tot informatie

De nieuwe regelgeving legt ondernemingen op om in de vacature of voorafgaand aan het sollicitatiegesprek de kandidaat te informeren over het aanvangsloon of de loonschaal waartoe ze zullen behoren. Het wordt ondernemingen bovendien verboden om de kandidaat te vragen naar de lonen die hij bij vorige werkgevers heeft verdiend.

Hoewel sommige vacatures vaak een aanvangsloon of loonschaal bevatten, is dit tot op heden geen verplichting. Artikel 8 van de cao nr. 38 betreffende de werving en selectie van werknemers omvat een aantal verplichte vermeldingen in de werkaanbieding of vacature, maar het aanvangsloon maakt hier geen deel van uit. De personeelsdiensten en selectiebureaus doen er dus goed aan om hun vacatures in lijn te brengen met de nieuwe regelgeving.

De werknemers die reeds werken in de onderneming, krijgen het recht om bij de werkgever te informeren naar de gemiddelde verloningsniveaus, opgedeeld naar geslacht, voor werknemers die gelijke of gelijkwaardige arbeid verrichten.

Daarnaast moeten ze ook toegang krijgen tot informatie met betrekking tot de criteria die worden gebruikt om de beloning, de beloningsniveaus en de beloningsontwikkeling te bepalen en dewelke objectief en genderneutraal zullen moeten zijn. De nieuwe richtlijn laat de lidstaten wel toe om in hun nationale regelgeving te voorzien in een vrijstelling van de verplichting inzake beloningsontwikkeling voor ondernemingen die minder dan 50 werknemers tewerkstellen.

Maar nog belangrijker is dat de werknemers (maar ook de werknemersvertegenwoordigers) ook recht op toegang zullen hebben tot informatie omtrent het loon van collega’s die hetzelfde werk of gelijkwaardig werk verrichten. Dit laat werknemers toe om zich te situeren in de eigen (functie)categorie, zonder echter het precieze loon van een rechtstreekse collega te kunnen achterhalen, maar laat ook toe om een antwoord te krijgen op de vraag of gelijk werk inderdaad gelijk beloond wordt.

Werkgevers zullen uitgebreider moeten rapporteren

De grote en middelgrote ondernemingen zullen onderworpen worden aan uitgebreide rapportageverplichting, dewelke nog verder zal reiken dan de rapportage die de huidige regelgeving reeds voorziet. De nieuwe richtlijn brengt eigenlijk een bijkomende administratieve last met zich mee, dewelke ook een financiële inspanning met zich zal meebrengen. De richtlijn bevat wel de bepaling dat de lidstaten ondernemingen moet steunen in het implementeren van de nieuwe verplichtingen. Hoe deze steun eruit ziet, valt nog af te wachten.

De rapportageverplichting verschilt naargelang de grootte van de onderneming. De ondernemingen met meer dan 250 werknemers zullen jaarlijks over de loonkloof tussen mannen en vrouwen moeten rapporteren aan een toezichthoudende overheid en dus niet alleen maar moeten rapporteren binnen de onderneming zelf.

De ondernemingen die tussen 150 en 250 werknemers tewerkstellen zullen slechts driejaarlijks aan een toezichthoudende overheid moeten rapporteren over de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

De eerste rapporten voor deze bedrijven zullen (pas) moeten binnen zijn op 7 juni 2027.

De ondernemingen die tussen 100 en 150 werknemers tewerkstellen moeten eveneens driejaarlijks rapporteren, maar hun eerste rapporten zullen maar binnen moeten zijn tegen uiterlijk 7 juni 2031.

De ondernemingen die minder dan 100 werknemers tewerkstellen, zullen door de nieuwe richtlijn niet verplicht worden om te rapporteren. De richtlijn stelt wel dat de nationale regelgeving niet mag beletten dat deze ondernemingen deze informatie op vrijwillige basis verstrekken.

Indien uit het rapportageverslag zou blijken dat er een loonverschil is van meer dan 5%, zullen ondernemingen actie moeten ondernemen en een loonaudit moeten uitvoeren, die samen met de werknemersvertegenwoordigers zal moeten worden uitgevoerd.

Werknemers kunnen naar de rechtbank en werkgevers dragen de bewijslast

 Uit de rapportageverplichtingen of de eventuele navolgende loonaudit, kan worden afgeleid of bepaalde werknemers ongunstig behandeld of gediscrimineerd zouden kunnen worden op basis van hun geslacht.

De nieuwe richtlijn voorziet in een volledige compensatie van de werknemers die het slachtoffer zijn geworden van loondiscriminatie, waarbij de volledige uitbetaling van achterstallig loon en daarmee samenhangende bonussen of voordelen in natura verzocht kan worden. Dit is een bevestiging van de eerdere rechtspraak van het Europees Hof van Justitie (HvJ 17 december 2015, Arjona Camacho, C407/14). De vordering van de werknemer kan zich ook strekken tot een schadevergoeding wegens het verlies van kansen, zoals toegang tot bepaalde voordelen afhankelijk van het beloningsniveau, en wegens immateriële (morele) schade, zoals het leed door de onderwaardering van de verrichte werkzaamheden.

Het zullen niet de werknemers zijn die moeten bewijzen dat er sprake is van loondiscriminatie, maar wel de werkgevers. De huidige regelgeving wordt in dat kader aangepast en de werkgever zal dus moeten aantonen dat hij de Europese regelgeving inzake gelijke beloning en loontransparantie heeft nageleefd.

Ten slotte zullen er ook strafrechtelijke sancties in de vorm van geldboeten kunnen worden opgelegd aan de werkgevers.

Indien u nog vragen zou hebben omtrent loon, het bestrijden van de loonkloof en de verplichtingen die worden opgelegd door de nieuwe richtlijn, kan u steeds terecht bij onze advocaten arbeidsrecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht