18 september 2023

Categorieën: Arbeidsduur, Arbeidsrecht

Afgestudeerd en net een eerste job? Misschien heb je recht op jeugdvakantie!

Als jeugdige, startende werknemer heeft men vaak nog geen (volledige) vakantierechten kunnen opbouwen, omdat men de schoolbanken net heeft verlaten en/of niet onmiddellijk werk vond. Om hieraan tegemoet te komen heeft de wetgever een mogelijkheid voorzien voor jeugdige werknemers om, onder bepaalde voorwaarden, toch aanvullende jeugdvakantiedagen op te nemen waardoor de totale vakantieperiode alsnog vier weken kan bedragen.

Hieronder worden de belangrijkste voorwaarden en aandachtspunten uiteengezet om na te gaan of men al dan niet in aanmerking komt voor jeugdvakantie.

Wanneer heeft men recht op jeugdvakantiedagen?

Om recht te hebben op jeugdvakantiedagen, moet men voldoen aan enkele voorwaarden.

  1. Allereerst moet men jonger zijn dan 25 jaar op 31 december van het vakantiedienstjaar. Het vakantiedienstjaar is het jaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarin de vakantie wordt toegekend.
  2. Bovendien moet men zijn of haar studies, leertijd of opleiding beëindigd hebben tijdens het vakantiedienstjaar.
  3. Vervolgens moet men voor minstens één maand via een arbeidsovereenkomst in dienst getreden zijn van een werkgever (opgelet: een studentenjob telt niet mee). Zowel voltijdse als deeltijdse werknemers maken aanspraak op jeugdvakantiedagen.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat, indien men op 30 juni 2023 is afgestudeerd aan de hogeschool en vervolgens op 1 oktober 2023 gestart is als werknemer, men in het vakantiejaar 2024 recht heeft op jeugdvakantie als men op 31 december 2023 de leeftijd van 25 jaar nog niet heeft bereikt.

Hoe worden de jeugdvakantiedagen opgenomen?

Aantal jeugdvakantiedagen
Als men voldoet aan de bovenstaande voorwaarden, dan heeft men recht op vier weken jeugdvakantie. Concreet komt dit neer op 24 dagen als men in een 6-daagse werkweek werkt, dan wel 20 dagen als men in een 5-daagse werkweek werkt. Belangrijk is wel dat men de gewone vakantiedagen waarop men misschien al recht heeft, dient af te trekken van het maximale aantal jeugdvakantiedagen.

Als men dus op 1 oktober 2023 in loondienst is getreden en dit tot en met 31 december 2023, dan zal men op basis van deze prestaties in het vakantiejaar 2024 recht hebben op één week betaalde vakantie. Als men dan in aanmerking komt voor jeugdvakantie, dan zullen de jeugdvakantiedagen de gewone vakantiedagen aanvullen zodat de gehele vakantieperiode vier weken bedraagt.

Tijdstip
De jeugdvakantiedagen kunnen opgenomen worden tijdens een tewerkstelling als werknemer via een arbeidsovereenkomst. Het gaat evenwel om een recht, waardoor men dus niet verplicht is om deze vakantiedagen op te nemen.

Het precieze tijdstip waarop men de jeugdvakantiedagen opneemt, dient in onderling overleg vastgesteld te worden met de werkgever, net zoals de gewone vakantiedagen waarop men recht heeft.

Jeugdvakantie-uitkering

Tijdens het opnemen van de jeugdvakantiedagen kan men als jeugdige werknemer ook genieten van een uitkering. Het betreft een zgn. jeugdvakantie-uitkering, die op zich beschouwd wordt als een soort van werkloosheidsuitkering. Hiervoor dient men wel een en ander in orde te brengen.

Formaliteiten
Zo zal men allereerst het formulier ‘C103 jeugdvakantie-werknemer’ moeten invullen. Dit formulier kan men eenvoudig online downloaden via de website van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Hierop moet men enkele relevante gegevens invullen, waaronder uw identificatiegegevens en de studies/opleiding/vorming die men net beëindigd heeft. Dit document dient men dan, na de eerste maand waarin men de jeugdvakantie opneemt, te bezorgen aan de uitbetalingsinstelling. De uitbetalingsinstelling is de vakbond waarbij men aangesloten is of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen.

Ook als werkgever zal men de nodige elektronische aangifte moeten doen voor de werknemer die jeugdvakantie wil opnemen. Dit gebeurt aan de hand van het ‘e-ASR scenario 9’-formulier. Op basis van deze aangifte wordt de jeugdvakantie-uitkering berekend en automatisch uitbetaald door de uitbetalingsinstelling.

Dagbedrag
Tijdens de jeugdvakantiedagen kan men in principe een uitkering ontvangen. De jeugdvakantie-uitkering bedraagt in principe 65% van het brutoloon van de werknemer tijdens de eerste maand waarin jeugdvakantie wordt genomen. Deze uitkering wordt evenwel geplafonneerd tot het wettelijk bepaalde plafondbedrag. Vanaf 1 juli 2023 bedraagt het dagbedrag minimaal 51,15 EUR en maximaal 69,56 EUR. Bovendien zal er op deze uitkering ook een fiscale voorheffing worden ingehouden van 10,09%.

Als jeugdige, startende werknemer heeft men dus onder bepaalde voorwaarden recht op jeugdvakantie met bijhorende uitkering. Heeft u verdere vragen omtrent het opnemen van jeugdvakantie als werknemer, dan wel het toekennen van jeugdvakantie als werkgever? Contacteer dan zeker een van onze gespecialiseerde advocaten arbeidsrecht.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht