28 juni 2023

Corona update handelshuur: Is Corona overmacht? Cassatie spreekt zich uit

De hamvraag

Waar gaat het ook al weer om?

Maakt de verplichte sluiting van een handelszaak die opgelegd wordt door de overheid in het kader van maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus overmacht uit?

Het welles-niettesspelletje

In een eerder blogbericht duidden wij reeds dat er zich heel wat verschillende strekkingen ontwikkelden in de lagere rechtspraak met betrekking tot de gevolgen van de verplichte sluiting van handelszaken n.a.v. de Coronacrisis.

De verschillende vonnissen van vredegerechten in eerste aanleg, soms zelfs binnen hetzelfde arrondissement, leidden tot een waar welles-niettesspelletje.

Verschillende rechtbanken van eerste aanleg trachtten vervolgens in graad van beroep enige orde te scheppen en creëerden een strekking (alleszins in het arrondissement Antwerpen) waarbij geoordeeld werd dat partijen op grond van artikel 1134, 3e lid Oud Burgerlijk Wetboek gehouden zijn tot uitvoering te goeder trouw van de gesloten huurovereenkomst zodoende het in hoofde van een verhuurder rechtsmisbruik zou uitmaken om de betaling van de volledige huurprijs te eisen voor de periodes gedurende dewelke de handelszaak verplicht gesloten was. De gevolgen van de Coronacrisis worden gelijk verdeeld tussen partijen waarbij in essentie de helft van de verschuldigde huur gedurende de periodes van verplichte sluiting kwijtgescholden werd.

In graad van beroep werd derhalve geoordeeld dat artikel 1722 Oud Burgerlijk Wetboek geen toepassing vindt en de verplichte sluiting ten gevolge van Corona dus geen overmacht uitmaakt.

Wat zegt het Hof van Cassatie

Inmiddels werd de hamvraag ook voorgelegd aan het Hof van Cassatie hetwelk zich erover uitsprak in haar arrest van 26 mei 2023.

Artikel 1722 Oud Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een huurovereenkomst van rechtswege ontbonden wordt door het volledig teniet gaan van het gehuurde goed. Als het gehuurde goed evenwel slechts gedeeltelijk teniet gaat, heeft de huurder de keuze om de ontbinding van de huurovereenkomst dan wel een vermindering van de huurprijs te vorderen.

Vereist is dus dat de verstoring van het genot van het gehuurde goed het gevolg is van definitieve of tijdelijke onmogelijkheid voor de verhuurder om ten gevolge van een toevallige gebeurtenis of overmacht aan de huurder het (volledige) genot van het gehuurde goed te verschaffen.

De verplichting opgelegd door de overheid in het kader van maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus om de handelszaak te sluiten en waarbij dus de toegankelijkheid van de gehuurde handelsruimte voor het publiek geheel of gedeeltelijk niet langer mogelijk is maakt volgens Cassatie dergelijke overmacht in hoofde van de verhuurder uit.

Het gevolg van overmacht die ertoe leidt dat de partij verhinderd wordt haar verplichtingen in het kader van een wederkerige overeenkomst na te komen, is dat de verdere uitvoering van de verbintenissen geschorst wordt indien de verhindering slechts tijdelijk is en de overeenkomst nadien nog nuttig verdergezet kan worden.

Concreet betekent dit dat wanneer de onmogelijkheid voor de verhuurder om de huurder het genot van het gehuurde goed te verschaffen ten gevolge van een toevallige gebeurtenis of overmacht, zoals de maatregel van verplichte sluiting ten gevolge van de Coronacrisis, slechts tijdelijk is, de verplichtingen voortvloeiend uit de huurovereenkomst geschorst worden tot de onmogelijkheid voor de verhuurder om het genot te verschaffen eindigt, nl. bij het aflopen van de periode van verplichte sluiting.

Het Hof van Cassatie stelt dus dat de rechter die oordeelt dat artikel 1722 Oud Burgerlijk Wetboek geen toepassing kan vinden louter omdat er sprake is van een tijdelijke onmogelijkheid en dus tijdelijk verlies door de huurder van zijn genot, zijn beslissing niet naar recht verantwoordt.

Conclusie

Artikel 1722 Oud Burgerlijk Wetboek is dus van toepassing op de (tijdelijke) verplichte sluiting van een handelszaak. De maatregel bestaande in de verplichte sluiting leidt dan ook tot de tijdelijke onmogelijkheid voor de verhuurder om het genot van het gehuurde goed aan de huurder te verschaffen.

Belangrijk gevolg

Daar deze onmogelijkheid slechts tijdelijk is, worden de verbintenissen voortvloeiend uit de huurovereenkomst tijdelijk geschorst. Zodoende is de verhuurder tijdelijk bevrijd van zijn verbintenis tot het verschaffen van het genot van het gehuurde goed.

Hoewel Cassatie zulks niet uitdrukkelijk stelt, houdt de tijdelijke schorsing van de verbintenissen voortvloeiend uit de huurovereenkomst, dewelke een wederkerige overeenkomst is, in dat de huurder op zijn beurt eveneens tijdelijk bevrijd is van zijn verbintenis tot betaling van de huurprijs.

In graad van beroep werd veelal de gulden middenweg gekozen door te oordelen dat de helft van de gedurende de periode van verplichte sluiting verschuldigde huur wordt kwijtgescholden.

Aangezien Cassatie thans stelt dat de verplichtingen voortvloeiend uit de wederkerige huurovereenkomst tijdelijk geschorst worden, hetgeen inhoudt dat ook de verplichting van de huurder tot betaling van de huur geschorst wordt, zullen huurders dit arrest van het Hof van Cassatie gaan aanwenden voor de kwijtschelding van de volledige huurprijs gedurende de periodes van verplichte sluiting. De vraag rijst of zulks wel billijk is.

De tijdelijke sluiting van de handelszaak betekent vooreerst immers niet dat de verhuurder in de onmogelijkheid verkeert om per definitie het volledige genot te verschaffen nu de huurder wel nog het genot heeft van het handelspand voor stockage, eventuele delivery of take-away diensten, het uitvoeren van geplande aanpassingswerken, etc.

Niettegenstaande het vaste Cassatierechtspraak is dat financiële overmacht geen overmacht uitmaakt, komt het – zeker in de ogen van eigenaar-verhuurders – onbillijk over dat de verplichtingen voortvloeiend uit een kredietovereenkomst aangewend ter aanschaffing van het handelspand dat verhuurd wordt op hun beurt niet eveneens tijdelijk (geheel dan wel gedeeltelijk) geschorst worden zodoende de eigenaar-verhuurder wel zijn krediet maandelijks volledig moet aflossen maar zelf tijdelijk geen (of geen volledige) betaling van huurgelden krijgt daar deze verplichting geschorst wordt.

Het laatste zal hierover nog niet gezegd zijn.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht